Vés al contingut

El Govern de la Generalitat va presentar la proposta de desenvolupament d’un hub de teràpies emergents i medicina personalitzada al programa de fons europeus Next Generation EU com a resposta de futur en clau de recuperació i resiliència front a la pandèmia del coronavirus. Aquest formava part d’un dels tres eixos del projecte ‘Salut 2030’, que buscava mobilitzar 2.000 milions d’euros per impulsar la indústria pròpia i el pipeline de l’ecosistema, consolidar i escalar el teixit innovador de la BioRegió i transformar el sistema de salut de Catalunya.

Un any més tard, Biocat ha reunit els agents de l’ecosistema en el marc de la presentació de l’Informe de la BioRegió 2021 i ha posat èmfasi en aquesta aposta de hub en la sessió moderada per Robert Fabregat, director general de l’entitat. Hi han intervingut Mariona Sanz, directora general dels fons Next Generation EU de la Generalitat de Catalunya, Fina Lladós, directora general d’AMGEN, Toni Andreu, director científic d’EATRIS, Joan Comella, secretari de l’ACER (Associació Catalana d’Entitats de Recerca) i Ignasi Biosca, director general de Reig Jofre. 

Els participants han transmès la necessitat de consolidar aquest projecte comú de país, per al qual Catalunya reuneix els ingredients indispensables en forma d’entitats de recerca, indústria, hospitals i sistema de salut. Tots els ponents han fet èmfasi en la necessitat de més col·laboració entre agents: “L'ecosistema és potent, però necessita més aliances entre els agents públics i privats, cal que els diferents actors implicats es posin d'acord”, ha defensat Joan Comella, idea que ha recolzat Mariona Sanz. “Anem cap a una assistència sanitària personalitzada, igualitària, universal, sostenible i digitalitzada”, ha subratllat la directora general dels Fons Europeus, qui ha demanat, a més, que es compti amb els centres de recerca i els hospitals perquè contribueixin en la construcció d’aquest teixit empresarial.

Tot i això, aquesta col·laboració entre els diferents actors del sistema no és l’únic repte que cal assolir. Per aconseguir posicionar la BioRegió com a referent internacional en aquest àmbit, Toni Andreu ha suggerit que cal abordar el repte amb una visió competitiva: “Hem de passar d’una narrativa receptora a una narrativa proactiva. Això afavorirà la presència de la BioRegió en els diàlegs del sector i es convertirà en un actor important des de la perspectiva europea.”

Fina Lladós, per la seva banda, aposta per l’atractiu del hub, sempre i quan les innovacions acabin arribant als pacients. “Hem vist que les regions que posen la tecnologia al servei dels pacients desenvolupen una atracció molt més forta” i, segons ha advertit Ignasi Biosca, “l’adopció de la tecnologia continua sent un dels reptes que tenim". 


Els Next Generation EU: una gran oportunitat, però no l’única

Durant la sessió, també s’ha abordat el paper que tindran els fons Next Generation EU en la creació del hub. Fina Lladós els ha descrit com a “oportunitat única” i Joan Comella com a recurs que ha de servir “per catalitzar i consolidar els canvis del sector”. Tot i això, els ponents han ressaltat que aquest projecte no ha de dependre de les ajudes europees. Fina Lladós ha demanat a l’Administració més facilitats perquè les companyies puguin establir-se i disposin de més ajuts i beneficis fiscals per atreure més inversió.

Robert Fabregat ha conclòs la trobada fent una crida a sumar els diferents suports estratègics, a Catalunya, l’Estat i Europa per aconseguir que Catalunya es posicioni com el hub europeu líder en teràpies emergents i medicina personalitzada, de referència a nivell internacional, i a la implicació de tots els agents i institucions en el desplegament d’aquesta aposta conjunta.

Si no vas poder seguir la taula rodona “L’aposta Next Generation per a la BioRegió: un hub d'excel·lència en teràpies emergents i medicina personalitzada” en directe, pots recuperar-la aquí

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.