Més de 100 científics, empreses i professionals es reuneixen al Centre Esther Koplowitz per compartir coneixement i fomentar col·laboracions
<p class="field-item field-item-0">La jornada “Reptes i riscos de la recerca en teràpies avançades” analitza les tendències actuals en aquest camp</p><p class="field-item field-item-1">La jornada està organitzada per Biocat i el Programa de Teràpia Cel·lular de la Facultat de Medicina de la UB</p>
La jornada tècnica "Reptes i riscos de la recerca en teràpies avançades" acull al centre Esther Koplowitz (CEK) de Recerca Biomèdica de Barcelona més de 100 científics, professionals i empreses del sector per tal de debatre l’estat actual i les perspectives de futur de la recerca en teràpia avançada. La jornada, organitzada per Biocat i el Programa de Teràpia Cel•lular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (TCUB), té per objectiu aprofundir en tres aspectes diferents: la recerca en si mateixa, l’ús i modalitats d’aquestes teràpies en els centres hospitalaris, i els aspectes regulatoris associats a la recerca clínica i el seu ús com a teràpia.
La jornada ha estat inaugurada per la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat; la Dra. Marta Aymerich, responsable de Recerca i Innovació Sanitàries de la Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris del Departament de Salut, l’ Excm. Dr. Jordi Alberch, vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona i el Dr. Francesc Cardellach, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona . Entre altres ponents, hi participaran el Dr. Josep Maria Canals, coordinador del TCUB; el Dr. Agustín Zapata, catedràtic de Biologia Cel•lular de la Universitat Complutense de Madrid; la Dra. Anna Serrano, científica de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona-CSIC; el Dr. Felipe Prosper, director del Servei d’Hematologia i de l’Àrea de Teràpia Cel•lular de la Clínica Universitària de Navarra; en Joan García, director de XCelia Divisió de Teràpies Avançades del Bancs de Sang i de Teixits de Catalunya, el Dr. Dirk Büscher, director general de Gri-Cel; la Dra. Maria Pascual, VP Regulatory Affairs-TiGenix una filial de la farmacèutica catalana Grifols centrada en la investigació per al desenvolupament de teràpies avançades i Dra. Begoña Aran, coordinació de Teixits i Cèl•lules - Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).
Les teràpies avançades formen part de l’anomenada medicina regenerativa, un camp emergent de les ciències biomèdiques que ofereix noves oportunitats per al tractament d’algunes malalties degudes a la pèrdua de la funció cel•lular. Les teràpies avançades inclouen la teràpia cel•lular, que utilitza cèl•lules vives per restablir o millorar la funció cel•lular perduda en un teixit o un òrgan; la teràpia gènica que tracta malalties, normalment hereditàries, mitjançant la introducció de material genètic a les cèl•lules per corregir o compensar el gen absent o defectuós; i l’enginyeria de teixits que combina l’ús de cèl•lules i materials per la reconstitució o reemplaçament de teixits o òrgans.
El fet que aquestes teràpies siguin relativament recents i d’una alta complexitat fa que tant l’etapa de recerca bàsica com la d’aplicació mèdica plantegin dubtes i buits regulatoris que cal solucionar. Aquests i altres interrogants plantejats per la legislació en aquest àmbit; l’estat actual i futur de la recerca en les teràpies avançades i el seu desenvolupament i integració en el sistema sanitari; i els elements claus en el desenvolupament de medicaments de teràpies avançades són alguns dels temes abordats per les ponències.
Aquesta sessió forma part de les trobades sectorials que Biocat organitza periòdicament al voltant d’un tema científic o tecnològic emergent i d’interès per a la comunitat, i on els professionals poden descobrir noves aproximacions i dialogar a partir de les seves diferents experiències i punts de vista.
El programa en Teràpia Cel•lular de la Universitat de Barcelona (TCUB) acull equips d'investigació biomèdica traslacional amb cèl•lules mare i medicina regenerativa de la Facultat de Medicina i hi participen centres d'investigació de referència internacional IDIBAPS i IDIBELL, així com l'Hospital Clínic de Barcelona. Aquests equips treballen en diferents àrees mèdiques com la neurologia i l’aparell locomotor; la diabetis i el metabolisme; la cardiologia; l’hemato-oncologia; l’oftalmologia i l pneumologia. Un exemple d’aquest treball és el d’un equip d’investigadors d’IDIBAPS que s’ha incorporat recentment a la fundació privada Cure of Huntington's Disease Initiative (CHDI) que treballa per trobar un tractament efectiu per a la malaltia de Huntington, una malaltia neurodegenerativa que afecta els ganglis basals del cervell. Aquests investigadors, que impulsen el Programa de Teràpia Cel•lular (TCUB), van descobrir nous factors de diferenciació que poden contribuir en la conversió de cèl•lules embrionàries en neurones.
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn