13 recomanacions per regalar aquest Sant Jordi
Cada 23 d’abril Catalunya celebra l’efemèride del seu patró, Sant Jordi, amb una diada festiva molt especial en què la tradició mana regalar llibres i roses. Hem demanat a 13 professionals destacats del sector que ens recomanin una lectura que els hagi agradat especialment i que vulguin compartir amb la comunitat de la BioRegió.
Ficció, política, emprenedoria o ciència són alguns dels variats protagonistes dels llibres que ens recomanen els líders de la BioRegió contactats per Biocat per a aquest post. Algunes recomanacions són novetats que tot just han arribat a les llibreries; altres ja es podrien considerar gairebé clàssics de culte en el seu gènere. Esperem que en aquesta llista trobeu el llibre ideal per regalar o autoregalar-vos: bona diada!
Montse Barceló, Vicepresidenta per a Europa de Veristat
Recomana: “The Billion-Dollar Molecule”, de Barry Werth (Simon and Schuster, 1995)
El periodista Barry Werth repassa en aquest llibre els inicis de la biotecnològica nord-americana Vertex Pharmaceuticals, des de la seva fundació fins als seus avenços contra el VIH. “Durant els meus primers viatges a la central de Veristat a Boston vaig quedar captivada per la immensitat i qualitat del teixit de startups en biotecnologia -recorda Montse Barceló-. A la feina, com a la vida, tens més o menys oportunitats en funció d’on neixes i estudies, i aquest llibre n’és un clar exemple utilitzant el cas de Vertex i el seu fundador Joshua Borger. Crec que al sector li encantarà llegir-lo!”.
Clara Campàs, Cofundadora i Managing Partner d’Asabys
Recomana: “The Code Breaker”, de Walter Isaacson (Simon & Schuster, 2021)
La fascinant història de Jennifer Doudna, Premi Nobel de Química 2020, i l'un dels avenços científics més important de l'últim segle. “Igual que ja havia fet amb Steve Jobs, Isaacson relata la vida i recerca de Doudna, la tecnologia CRISPR que ella va co-descrobrir i, més important encara, reflexiona sobre l’impacte i l’ètica al voltant de tecnologies potents com aquesta. Entretingut i inspirador!”, assegura Campàs.
Ignasi Costas, Founder RCD
Recomana: “The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology”, de Ray Kurzweil (Penguin Books, 2006)
El llibre tracta les implicacions del ràpid desenvolupament de la tecnologia en el futur de la humanitat on els límits entre humans i màquines seran menys clars. “La bondat del llibre resideix en el fet que no només se centra en els avenços tecnològics, sinó que també reflexiona sobre les implicacions ètiques d'aquestes innovacions -destaca Costas-. Es consideren les conseqüències morals de la singularitat i el creixement exponencial de les tecnologies en la nostra societat, i com la possibilitat de millorar les capacitats humanes i l’allargament de la vida podria afectar la societat i la nostra percepció del que significa ser humà. El llibre convida a reflexionar sobre com podem guiar aquestes innovacions perquè beneficiïn tota la humanitat i no generin desigualtats socials, i reflexiona sobre les responsabilitats de la comunitat científica i de l'enginyeria en el seu desenvolupament i la necessitat d'incloure els valors humans en el procés”. El 4 de juny de 2024 es publicarà el nou llibre del mateix autor, “The Singularity Is Nearer”.
Rosendo Garganta, CEO de Devicare
Recomana: “Scaling Up”, de Verne Harnish (Gazelles, 2017)
El subtítol del llibre és tota una declaració d’intencions: “Com és que algunes empreses ho aconsegueixen, i d’altres no”. Un clàssic dels llibres de negocis per a emprenedors. “Recomano aquest llibre per a totes aquelles empreses que hagin arribat al mercat i estiguin en fase de creixement -apunta Rosendo Garganta-. És un llibre molt pràctic, amb exemples, eines, taules i gràfiques que ajuden als fundadors i equips directius a preparar la seva companyia per escalar, posant el focus en les persones, l’estratègia, l’execució i la gestió dels diners”.
Fina Lladós, Directora General d’Amgen a Espanya i Portugal
Recomana: “L’herència emocional”, de Ramon Riera (La Campana, 2019)
“L'herència emocional: Viatge als sentiments invisibles” explica quins són els llaços familiars i socials que condicionen des de la infància els nostres sentiments. “El llibre porta a la reflexió de la importància de les emocions en la creació dels valors i creences de la societat -resumeix Lladós-. Un recorregut interessant, des de una perspectiva científica, de com la connexió emocional és el que influeix més tant en la solidesa dels coneixements com a la transmissió dels valors de generació en generació”.
Ana Maiques, Cofundadora i CEO de Neuroelectrics
Recomana: “L’escafandre i la papallona”, de Jean-Dominique Bauby (Columna, 1997)
Colpidor relat autobiogràfic que va arribar al cinema amb un film que el 2007 es va endur la Palma d'Or de Cannes. “El llibre explica la història del redactor en cap de la revista ‘Elle’, que va patir una embòlia massiva als 43 anys: és impressionant! -assegura Maiques-. A través d'un codi de lletres amb el parpelleig del seu ull esquerre, el periodista relata en primera persona com està atrapat amb un cervell intacte en un cos paralitzat. Molt rellevant per al nostre treball a Neuroelectrics i el futur de les interfícies home-màquina!”
Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona
Recomana: “How the world really works”, de Vaclav Smil (DK, 2022)
Aquesta recent anàlisi sobre les possibilitats energètiques del nostre futur dona arguments en la lluita contra el canvi climàtic. “M’agrada la visió realista sobre els principals reptes del planeta a partir de l’anàlisi científic i les dades, deixant de banda els dogmes”, argumenta Martí. El trobareu també en castellà sota el títol “Cómo funciona el mundo”, editat per Debate.
Josep Maria Martorell, Director Associat del Barcelona Supercomputing Center
Recomana: “La democràcia mor al núvol”, de Josep M. Ganyet (La Magrana, 2023)
Aquesta recent novetat editorial alerta sobre els perills de l'espionatge a través de les noves tecnologies i la necessitat d'una regulació per protegir els drets individuals dels ciutadans. “El llibre és interessant, d'un tema tremendament actual, i escrit en forma d'articles curts que faciliten molt la seva lectura -celebra Martorell-. Apassionant, interessant, a voltes divertit… i et fa pensar, perquè Pegasus també hi és present”.
Laura Soucek, Cofundadora i CEO de Peptomyc
Recomana: “The keeper of stories”, de Sally Page (One More Chapter, 2022)
Aquesta novel·la irlandesa sobre una dona de la neteja de Cambridge que col·lecciona les històries d’altres persones sense explicar-ne mai la seva s’ha convertit en un best-seller. “L'autora fa palès com cada persona amb qui ens creuem té una història per explicar, si només ens prenguéssim el temps per escoltar-la -destaca Soucek-. Hi ha humor, sensibilitat i optimisme: un gran alleujament per llegir després d'un llarg dia de treball!”.
Eduard Vallory, Director General del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)
Ens recomana: “Arabesc”, de Manuel Forcano (Proa, 2022)
L'amor, el desig, el viatge i el pas del temps són alguns dels protagonistes dels versos d’aquest autor, ex- director de l’Institut Ramon Llull. “La poesia de Forcano combina la sensualitat, la delicadesa, l’erudició i el batec de la vida, i aquesta selecció a càrrec de l’autor és com sentir l’esclat dels llessamins en primavera”, destaca Vallory.
Montserrat Vendrell, Sòcia fundadora d’Aliath Bioventures i Sòcia d’Alta Life Sciences
Recomana: “Una altra vida, encara”, de Theodor Kallifatides (Galàxia Gutemberg, 2022)
Als 77 anys i retirat a Suècia, l’autor viatja a la seva Grècia i reflexiona en aquesta obra sobre la relació entre una vida amb sentit i un treball amb sentit i com reconciliar-se amb l'envelliment, mentre analitza les tendències de l'Europa contemporània. “L’he escollit per com relata l’autor de manera biogràfica el seu procés d’acceptació de l’envelliment i com, per fer-ho, inicia un viatge cap a la recerca del que realment té sentit, el que l’inspira i el porta a trobar la veritable essència del que ens fa éssers humans”, subratlla Vendrell.
Francesca Wuttke, Fundadora i CEO de Nen
Ens recomana: “Mission-Driven Leadership”, de Mark Bertolini (Currency, 2019)
El que va ser president i CEO de l’asseguradora de salut Aetna es defineix a si mateix com a “capitalista radical” en un llibre on desvela el que és per a ell el veritable lideratge. Spoiler: no tot són els resultats econòmics. “M’agrada la seva sensata aproximació al lideratge, tot i que dubto que això el fes molt popular entre el seu equip! -bromeja Wuttke-. A mi em va emocionar més el seu lideratge purpose-driven”.
Marta-Gaia Zanchi, Fundadora i Managing Partner de Nina Capital
Recomana: “Creativitaty, Inc.”, d'Edwin Catmul (Bantam, 2014)
L’expresident de Pixar i Walt Disney Animation Studios ensenya en aquest llibre com construir una cultura creativa en els equips de treball, seguint el model de l’organització on s’han gestat algunes de les pel·lícules més populars de la història de l’animació. “Sempre he estat una gestora orientada a processos i sovint percebo que els processos sufoquen la innovació i l'assumpció de riscos en entorns on els equips han de prendre decisions de gran risc amb una informació limitada -lamenta Zanchi-. Un bon procés és una condició necessària per a qualsevol gran decisió. El problema? Molta gent no sap com és un bon procés i confon estructura organitzativa amb estructura de comunicació. Aquest llibre demostra que els processos ben dissenyats mantenen les cultures creatives vibrants, ofereixen les condicions per acceptar la incertesa i el risc i canalitzar l'energia necessària per fer canvis de la forma més productiva i organitzativament saludable possible.
Quan confiem en el procés, recordem que som resilients i que els nostres companys no ens jutjaran pels nostres fracassos, sinó que ens lloaran per la nostra capacitat de seguir superant els límits del nostre estat imperfecte de coneixement”.