Vés al contingut

Pere Aragonès, president de la Generalitat Catalunya

Recomana: Moments estel·lars de la humanitat, Stefan Zweig

L’obra que recomana Pere Aragonès és, amb tota probabilitat, el llibre més famós de Stefan Zweig. Aplega catorze miniatures històriques fascinants que relaten esdeveniments històrics absolutament diversos com ara la caiguda de l’imperi d’Orient a mans dels turcs; el descobriment de l’oceà Pacífic; el naixement d’El Messies de Händel; la derrota de Napoleó; l’indult de Dostoievski poc abans de l’execució; el viatge de Lenin a Rússia el 1917…“Al llarg de tota l'obra de Zweig, es percep un paral·lelisme entre els esdeveniments, les històries i les vides que narra amb el que succeeix avui”, apunta el president de la Generalitat.

Carolina Aguilar, directora general i fundadora d’INBRAIN Neuroelectronics

Recomana: Chips War, de Chris Miller

És el llibre de l'any segons The Economist. Defineix la fi de l'era de la globalització i explica el major conflicte geopolític des de la guerra freda, escrit per l’autor Chris Miller. Un llibre que, a més, aborda els esforços de diversos països per reforçar la seva independència tecnològica davant de les creixents inseguretats en la cadena de subministrament global. “Amb l'anunci del Govern central i català sobre la finançament de INNOFAB, tenim una oportunitat d'accelerar la tecnologia disruptiva de semiconductors a Barcelona”, assegura Carolina Aguilar. “El llibre m'ha inspirat moltíssim!”. 

Carlos Buesa, director de general d’Oryzon

Recomana: Lecciones, Ian McEwan

En aquest últim treball, l'escriptor britànic repassa els grans esdeveniments polítics internacionals ocorreguts a partir de la segona meitat del segle XX a través de la vida de Roland Baines, un personatge que gairebé fa d’alter ego de l'autor en algunes de les seves circumstàncies. “Una biografia plena d'emocions, que abasta des de la infantesa fins a la vellesa. El despertar a l'edat adulta, amb desitjos i passions marcades per un affaire límit, potser abusiu”, destaca Carlos Buesa.

Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona

Recomana: La llamada, de Leila Guerriero

La periodista Leila Guerriero explica la història real de Silvia Labayru, una ex militant de Montoneros que va ser torturada, violada i utilitzada. Amb una prosa senzilla, Guerriero construeix un perfil íntim que s'atura en petits detalls que revelen l'entorn de la protagonista. Per a Josep M. Campistol es tracta “d’un llibre important, inspirador i, òbviament, una lliçó sobre la problemàtica de les dictadures, a més de tractar temes de violència masclista”. 

Manuel del Castillo, director gerent de Sant Joan de Déu

Recomana: Putinistán, un país al·lucinant en mans d'un president al·lucinat, de Xavier Colás 

Putinistán és la crònica periodística i literària, gairebé íntima, de la deriva de Rússia en els últims anys, des de la caiguda de la Unió Soviètica i l'esperança en la democratització, fins a l'ascens de Vladímir Putin. Davant la ceguesa o la connivència d'Occident, el llibre de Xavier Colás aclareix el que està en joc en la guerra d'Ucraïna, així com les conseqüències pràctiques de l'avanç del nacionalisme autoritari. Per Manuel del Castillo, l’obra és “d’actualitat màxima i molt inquietant pels detalls del personatge”. 

Joan Comella, director de recerca, innovació i aprenentatge de Sant Joan de Déu

Recomana: En defensa de la Il·lustració: per la raó, la ciència, l'humanisme i el progrés, de Steven Pinker

El científic cognitiu i intel·lectual Steven Pinker insta a veure amb una altra perspectiva els titulars alarmistes i les profecies de la perdició que juguen amb els nostres prejudicis psicològics. En canvi, fent ús de dades empíriques, mostra que la vida, la salut, la prosperitat, la seguretat, la pau, el coneixement i la felicitat van en augment, no només a Occident, sinó a tot el món. 

Elena Cuatrecasas, sòcia de Cuatrecasas

Recomana: Jane Eyre, de Charlotte Brontë

Una novel·la clàssica, avançada al seu temps, tant en la narrativa com en la temàtica, que transcendeix el romanticisme habitual per endinsar-se en els terrenys autobiogràfic i ideològic. El personatge de Jane Eyre és el retrat d'una dona que lluita pel seu reconeixement com a persona tan vàlida com qualsevol altra. “Una obra impregnada d'una aura fosca però màgica”, afirma Elena Cuatrecasas. 

Àngel Font, director executiu de CaixaResearch Institute

Recomana: El código de la vida, d’Isaacson Walter

Walter Isaacson parla de la història de Jennifer Doudna, Premi Nobel de Química 2020, i l'avanç científic més important del darrer segle: el desenvolupament del CRISPR. Tot i que el seu professor de l'institut la va advertir que les nenes no podien ser científiques, la seva recerca apassionada dels mecanismes ocults de la vida la van portar a participar en l'avanç més important en l'àmbit de la biologia des del descobriment de la doble hélix de l'ADN. 

Frederic Llordachs, director general de Llamalítica

Recomana: De vulnerables a poderosos, de Jordi Varela

Quan parlem de salut, hi ha moltes situacions i realitats actuals que donem per sabudes i aconseguides. Però això no va ser així en el passat i, de fet, encara no ho és en bona part del món. Des d'una mirada universal i humanista, el metge Jordi Varela narra la llarga lluita dels humans per assolir una bona salut i per evitar tot allò que ha amenaçat la nostra vida.

Lidia Martín, directora general d’Almirall

Recomana: Piénsalo otra vez: el poder de saber lo que no sabes, d’Adam Grant 

Aquest llibre parla del valor de reconsiderar les coses. Moltes vegades, considerem que la intel·ligència és la capacitat de pensar i aprendre. Però en un món tan canviant com l'actual, hi ha habilitats cognitives més importants: la capacitat de repensar i de desaprendre. 

Aline Noizet, Digital Health Connector

Recomana: Crossroads, de Hicham Nain 

Utilitzant la recerca científica i les prediccions d'experts, el Dr. Hicham Naim, estratega en salut i cofundador de Health Tech Without Borders, ens porta en aquest llibre a dos futurs potencials: un, una utopia de progrés social recolzada per un accés universal a la cura holística i la medicina preventiva personalitzada; l'altre, un infern creat per nosaltres mateixos. Quin camí prendrà la humanitat? Per Aline Noizet, “el llibre és fàcil de llegir i inclou moltes històries personals i referències que el fa encara més proper”.  

Lluís Pareras, Founder and Managing Partner d’Invivo Capital

Recomana: Novacene: The Coming Age of Hyperintelligence, de James Lovelock

Els crítics afirmen que als 100 anys, James Lovelock ha produït l’obra més important i contundent de la seva vida. És crucial, argumenta Lovelock, que la intel·ligència de la Terra sobreviu i prospera. Ell no creu que hi hagi alienígenes intel·ligents, així que nosaltres som els únics éssers capaços d'entendre l'univers. Potser, especula, el novacè potser fins i tot sigui l'inici d'un procés que finalment portarà la intel·ligència a impregnar tot l'univers. 

Núria Pastor, directora general i cofundadora d'HumanITcare

Recomana: The Hard Thing About Hard Things, de Ben Horowitz

Horowitz no només comparteix les seves pròpies experiències, sinó que també ofereix saviesa pràctica per enfrontar els problemes més difícils d’emprendre i escalar una companyia. Situacions que sovint no ensenyen en les escoles de negocis, sinó que son fruit de l'experiència.  

Josep Ll. Sant Feliu, soci director i cofundador d’Asabys

Recomana: MANIAC, de Benjamín Labatut

“El llibre és un recull amè i directe de les vides reals i fictícies de persones que intenten canviar el món i que, en aquest cas, està molt relacionat amb la intel·ligència artificial, l’energia nuclear, la física, entre d’altres”, afegeix Sanfeliu. 

Valerie Vanhooren, directora general i cofundadora d’ONA Therapeutics

Recomana: Forty Rules of Love, d’Elif Shafak 

Elif Shafak és una novel·lista turco-britànica, “una defensora fervent dels drets de les dones, els drets de les minories i la llibertat d'expressió”, descriu Valerie Vanhooren.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.