Vés al contingut

El volum d’inversió a les startups de salut de Catalunya ha batut rècords en poc més de mig any, arribant a 296 milions d’euros a juliol de 2022, multiplicant x2,5 l’aconseguit en el mateix període de l’any passat. Aquesta xifra supera, per tant, el total d’inversió aixecada el 2021 (238 milions d’euros). 

Sense tenir encara clara un xifra de tancament de l’any, el que sí es preveu és que 2022 sigui l’any en que passarem la barrera dels 300 milions d’euros d’inversió, dos anys després d’haver superat, per primer cop, els 200 milions de finançament aixecat.

 

 

 

 

Mega ronda de 100 milions d’euros d’Impress

L’operació de capital risc més gran d’aquest període s’ha materialitzat en el sector de les tecnologies mèdiques. Impress, l’startup de salut dental nascuda a Barcelona l’any 2019, ha captat 100 milions d’euros, la ronda més gran de tota la història de la BioRegió i denominada mega ronda (mega round) per haver assolit el centenar de milions. Aquesta operació ha fet créixer el subsector de les tecnologies mèdiques que, amb 110 milions, ha assolit el seu màxim històric (104 milions d’euros el 2021). 

Que la ronda més gran d’aquests primers mesos d’any hagi estat de salut dental coincideix amb la situació internacional. InBrace, amb seu a Califòrnia, va captar 102 milions de dòlars l'any passat, i l’empresa d’alineadors bbyte va ser adquirida per Dentsply Sirona el 2020 per 1.040 milions de dòlars. De fet, Vladimir Lupenko, CEO i cofundador d’Impress, ja preveia l’any passat un “futur dolç” pel mercat de la salut dental i augurava en aquest post de Biocat un augment del seu atractiu davant dels inversors pel fet de donar solució a un problema que afecta al conjunt de la població mundial. 

Pel que fa a la resta de subsectors, destaca també el repunt de la inversió en biotecnologia que, amb 150 milions d’euros, ha superat la xifra més alta aconseguida fins la data (147 milions d’euros el 2020). Aquest increment s’ha degut, principalment, a dues operacions de capital risc rècord en aquest segment: els 51 milions de Minoryx Therapeutics i els 50 milions de SpliceBio. Per la seva banda, les digital health han aixecat 30 milions d’euros, aproximadament la mateixa xifra que 2021 en aquest període.  

 

 

Més de 100 inversors internacionals han apostat ja per startups de la BioRegió

Un any més, el paper dels fons internacionals en la consecució de la major part de les operacions de capital risc ha estat determinant. El recompte total d’inversors internacionals que han invertit fins la data en startups de la BioRegió arriba ja als 110. El creixement més important s’ha donat entre 2019 i 2022, quan el nombre de firmes internacionals invertint en projectes empresarials de salut es va doblar (de 43 a 110), coincidint també òbviament amb un augment imprtant en el total d’inversió captada.

La sòlida xarxa d’inversors especialitzats establerts a Barcelona és clau per atreure l’atenció sobre els projectes locals, però la qualitat de les empreses també hi juga un paper fonamental. Segons Joël Jean-Mairet, soci-fundador d’Ysios, “amb un mínim d’un o dos operadors d’aquí que vulguin coinvertir en una ronda, aconseguim capital internacional que la complementi. L’important és que els projectes siguin interessants”.  En aquest sentit,  Robert Fabregat, director general de Biocat, apunta: “comptar amb fons amb seu a Barcelona ha estat una de les palanques principals per atraure capital internacional a Catalunya, juntament amb la recerca de primer nivell i el talent de la comunitat d’emprenedors i investigadors”. 

En general, els fons d’inversió internacionals que inverteixen a la BioRegió procedeixen majoritàriament d'Europa (67%) –principalment del Regne Unit, França i Alemanya-, Estats Units (26%) i Àsia (12%), sent Kurma (França), Mangrove Capital (Països Baixos), Idinvest (França) i Fund+ (Bèlgica) les firmes internacionals que més han coinvertit en rondes d’startups de la BioRegió. 

 

El nou context macroeconòmic convida a la cautela 

Les dades presentades anteriorment situen Catalunya en una realitat paral·lela a l’escenari internacional que exposem a continuació. La davallada de les valoracions, d’operacions i de l’activitat borsària en els mercats americans i europeus dificulta una previsió de l’escenari final que ens trobarem a la BioRegió al tancament d’aquest any.

Al sector salut, la inversió de capital risc ha disminuït un 32% globalment aquest semestre 2022, segons dades Dealroom.  Àsia és el continent que ha patit una major davallada, perdent el 50% de la xifra d’inversió aconseguida respecte al mateix període en 2021, seguida d’Europa, que baixa un 42% i Nord Amèrica, amb un 25%.  Lluís Pareras, soci fundador d’Invivo Capital, reconeix que “l’escenari de crisi internacional és extraordinari i els fons estan reservant capital per poder recolzar el seu portfoli amb mes follow-on investments i, per tant, invertint en menys nombre de noves companyies. Les companyies bones aconseguiran aixecar rondes d’inversió sempre, però trigaran més temps en aixecar-les”. 

Aquesta reducció general en la inversió de capital risc es fa especialment evident en aquelles rondes superiors a 100 milions de dòlars (mega rondes). De fet, segons Dealroom, globalment al sector salut durant aquesta primera meitat d’any només n’hi ha hagut 99 rondes per un valor de 19,7 bilions de dòlars, aproximadament la meitat que en aquest mateix període durant l’any passat on n’hi va haver 189, que van sumar 33,5 bilions.  

Pel que fa a les sortides a borsa observem una caiguda encara més pronunciada que en el capital risc. Si bé al primer semestre del 2021 hi van haver 166 empreses que van sortir a cotitzar  borsa, aquest 2022 només ho han fet 25, és a dir, s’ha produït una reducció del 85%. Dealroom. Montserrat Vendrell, partner d’Alta Life Sciences, avança que “la sensació generalitzada és que s’està esperant a que les valoracions es corregeixin una mica i que les M&A comencin a enlairar-se durant la segona meitat d’any. Farmacèutiques com Pfizer, Astrazeneca i altres vinculades a la vacuna de la COVID-19 han de desemborsar capital”.

Davant d’aquest context internacional, els inversors especialitzats de la BioRegió són cautelosos sobre el possible impacte al nostre ecosistema. Clara Campàs, directora i cofundadora d’Asabys considera que “aquesta situació farà que els fons d’inversió siguem més prudents, però segueix havent-hi capital per invertir en bons projectes, i esperem que el flux de capital privat cap al sector salut segueixi creixent”. De fet, es mostren majoritàriament optimistes i esperen que el context macroeconòmic afecti amb menys mesura que a altres regions on les empreses tenien valoracions més elevades. Joël Jean-Mairet, “des del punt de vista de capitalització, hi ha molts diners en venture capital i les dinàmiques d’startup no canviaran. De fet, és una oportunitat per moltes perquè els inversors late stage estan invertint més early stage. El que sí que canviarà a partir d’ara seran les condicions: passarem a un període molt més selectiu perquè no hi ha visibilitat de quant durarà aquesta davallada”, explica.

Biocat donarà a conèixer el total de la inversió captada el 2022, així com els indicadors més rellevants de l’ecosistema de ciències de la vida i la salut de Catalunya a l’Informe de la BioRegió 2022, que es presentarà el proper 13 de febrer de 2023, en col·laboració amb ACCIÓ, CataloniaBio&HealthTech, Farmaindustria i Fenin.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.