La presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya bat rècord d’assistència amb més de 700 professionals del sector
A banda de la presentació de les principals dades en innovació en salut, recerca i inversió, així com l’anàlisi de l’evolució del sector en els darrers anys, l'esdeveniment ha abordat diferents temàtiques sobre expectatives en inversió en startups i scaleups, el futur de les teràpies avançades i la transformació del sector amb la intel·ligència artificial. Repassem les principals idees de cadascuna de les diferents sessions.
Mai tantes persones s’havien congregat a l’acte de presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya. El dilluns 12 de febrer, l’Auditori Axa va rebre 600 professionals del sector i un centenar van seguir per streaming la jornada. És un rècord des del naixement del document l’any 2009, que fan d’aquest esdeveniment una cita imprescindible per al sector.
A banda de la presentació dels principals resultats de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2023 amb unes xifres que constaten la maduresa de l’ecosistema, i que situen la BioRegió en un dels principals hubs d’innovació en salut d’Europa, més d’una desena d’experts del sector han participat en tres taules rodones i una keynote, on s’han abordat alguns dels principals desafiaments als quals s’enfronta la BioRegió.
Experts en teràpies avançades han exposat alguns dels reptes d'aquests medicaments en un diàleg entre Sol Ruiz, cap de la Divisió de Productes Biològics, Teràpies Avançades i Biotecnologia de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), Matias Olsen, Senior Manager, Public Affairs and Policy for the European Confederation of Pharmaceutical Entrepreneurs (EUCOPE), Joana Silveira Botelho, copresidenta en Ciències de la Vida i la Salut a Cuatrecasas i Lluís Pareras, fundador i director general a Invivo Ventures. Moderada per Esteve Trias, director mèdic de Leitat, els participants de la sessió han coincidit en el fet que els aspectes reguladors, de costos de producció i de talent en la producció són els principals desafiaments per al desenvolupament d'aquestes teràpies. En aquest sentit, confien que el nou marc legal ha de permetre un accés més ràpid als pacients ampliant el període reglamentari de protecció de dades.
Tot seguit, s'ha parlat sobre finançament, ateses les tendències globals de reducció en inversió en ciències de la vida i la salut, que també ha esquitxat al finançament captat per les startups i scaleups de salut de Catalunya el 2023. En aquest sentit, representants de dos dels principals fons d'inversió especialitzats establerts a Barcelona, Ysios Capital i Asabys, han fet una anàlisi de la situació en inversió biotec i healthtech i algunes prediccions per aquest 2024. Jöel-Jean Mairet, director general a Ysios Capital, ha ensenyat que el millor del 2023 va ser l'anunci de l'arribada del hub d'AstraZeneca a Barcelona, així com l'obtenció de la primera aprovació biològica d'Almirall. Per la seva banda, i amb cert optimisme, Clara Campàs, cofundadora i directora general a Asabys, s'ha mostrat confiada en el fet que Catalunya encara atraurà inversors internacionals els anys vinents. "Tenim bones eines i gasolina per fer una bona feina el 2024. Els diners hi són, hi ha grans fons a Europa i als EUA", ha apuntat.
Europa està fent una gran aposta pel talent per fer front a les grans transformacions de l'ecosistema i del sector. Per posar alguns exemples, el continent s'ha enfocat en la nova agenda europea d'innovació on es desprèn que es necessiten més d'un milió de professionals formats en deep tech en recerca per fer front als reptes d'aquestes transformacions digitals, sostenibles, noves energies i nous marcs tecnològics. Fina Lladós, vicepresidenta i directora general d'AMGEN Iberia ha moderat una taula on han participat representants dels actors de les diferents propostes que ha fet Europa. Claire Nassiet, EIT Health; Carla Ruiz, directora de recursos humans d'AstraZeneca; Emilià Pola, director executiu ICREA i Marc Soriano, R&D Project, Portfolio & Partnership Director Almirall.
Els participants han destacat algunes de les qualitats de Barcelona, com ara uns hospitals i centres de recerca excel·lents, universitats de prestigi i empreses punteres, però han alertat de l'augment de competència per atraure professionals especialitzats en el sector salut en els darrers anys. Per guanyar posicions, els experts han proposat millorar la mobilitat, reduir la burocràcia i mostrar casos d'èxit de la ciutat comtal.
Per finalitzar, s’ha comptat amb la participació del Dr. John Halamka, president de la Mayo Clinic Platform, qui s’ha connectat de manera virtual. El Dr. Halamka creu que vivim en una època amb una quantitat suficient de dades d'alta qualitat i potència informàtica per a respondre a moltes qüestions de salut. No obstant això, el termini entre una idea i la seva implementació inicial pot arribar a ser de divuit mesos. Aquest és el repte que la Clínica Mayo espera resoldre amb la Mayo Clinic Platform, una plataforma per abordar aquests reptes en el camp de la salut, aprofitant la intel·ligència artificial per complementar les teràpies tradicionals. “Gràcies als algorismes que s'estan desenvolupant, es podrà oferir als pacients tractaments més personalitzats, que milloraran l'assistència que reben així com la tasca dels professionals de la salut”, ha afirmat.
Recupera totes les sessions en la gravació que es va fer durant la presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2023.