Vés al contingut

Ni el coronavirus ha pogut amb la tendència ascendent d'un sector que porta ja 5 anys consecutius superant la barrera dels 100 milions. Des del 2016, la xifra s'ha anat incrementant a velocitat de creuer, gairebé un 3% de mitjana anual. Però el fet d'haver superat en 9 mesos el rècord de l'any anterior sembla indicar que s'ha premut l'accelerador. I els agents del sector ho saben. Durant la presentació de l'Informe de la BioRegió, es va preguntar als assistents quin creien que era el potencial d'atracció d'inversió de l'ecosistema per al 2025. ¿L'opinió majoritària? 500 milions.

La resposta no sorprèn Jordi Naval, CEO de Biocat: “Disposem d'un pipeline de 41 teràpies mèdiques a la BioRegió, Catalunya rep més beques ERC que països com Finlàndia i Dinamarca i aquest any s'han iniciat 82 assajos en el camp de la Covid-19, més de la meitat del total d'Espanya. Tot això sens dubte contribuirà a captar més inversió”.

 

Recollir el fruit d'anys anteriors

Ha jugat la pandèmia algun paper en aquest canvi? A nivell macroeconòmic, la seva influència sembla clara. “Ahir vaig parlar amb diversos bancs d'inversió americans i em deien que mai havien viscut una cosa així en els seus 30 anys d'experiència en banca d'inversió. Molt més que la bombolla del .com l’any 99. Més transaccions, molts inversors interessats en borsa, en rondes de cross over... És una cosa sense precedents”, relata Joël Jean-Mairet, general partner d'Ysios Capital, que matisa: “Una altra cosa són les mesures de Govern americà, que és qui determina la temperatura del sector i que ha injectat una quantitat ingent de diners. Aquesta situació no pot durar ad infinitum”.

A nivell local, però, l'opinió generalitzada és que el SARS-CoV-2 no ha tingut res a veure i que el que veiem ara és una fotografia del passat. “És fruit de la feina d'anys anteriors”, opina Clara Campàs, managing partner d'Asabys Partners. Montserrat Vendrell, partner d'Alta Life Sciences, ho corrobora: “Hi ha molts fons, entre ells nosaltres, que l'any passat vam aixecar finançament i que aquest any s'han materialitzat”.

I ho han fet, també, en rondes més grans.

 

Un sector immune a la crisi

El venture capital ha estat la principal via d'inversió en aquest 2020, acumulant 80,2 milions d'euros en 25 operacions. Això vol dir que hi ha hagut un 46,3% més de capital risc que el 2019, amb només un 8,7% més d'operacions. La millor ronda del 2020 fins al moment s'ha materialitzat en el sector biotec: Ona Therapeutics va tancar una ronda al juny de 30 milions d'euros –amb la participació d’Asabys Partners, Alta Life Sciences, Ysios Capital, el belga Fund + i el francès Bpifrance - Innobio 2–  que és a més la major ronda de sèrie A tancada per una startup del sector de les ciències de la vida i la salut a Espanya.

“El biotec s'ha capitalitzat susceptiblement aquest any i és un sector immune al que passa a l'economia global perquè no genera ingressos, només consumeix capital”, raona Jean-Mairet. “Si tenim fons amb diners frescos per invertir en biotec i segueix havent-hi un nombre significatiu de creació d'empreses, aquests diners s'invertiran en biotec. Això tindrà un final, però a curt-mig termini el capital risc anirà molt bé”, vaticina. Vendrell, per la seva banda, opina que en aquest aspecte sí que podria haver-hi un cert efecte positiu de la Covid-19: “No ho veurem al 2020, però poden donar-se rondes més grans, perquè les empreses no hagin d'estar fent fundraising en moments com aquests”.

En el que coincideixen els entrevistats és en l'augment de l'atractiu del sector salut de cara als inversors. “D'una banda, la gent és més conscient que la salut és un bé públic necessari perquè tot funcioni. I per una altra, els mercats i la Borsa es van enfonsar, i les úniques companyies que han repuntat són les que cotitzen en l'entorn biotec. La farma, la medtec, la telemedicina, la innovació en salut... Són les que ho han arrossegat tot cap amunt de nou. Els inversors han vist que la salut no és tan cíclica ni volàtil”, argumenta Campàs.

 

¿'Bombolla' d’infeccioses?

Igual que la confecció, la literatura o la gastronomia, la ciència –i les empreses basades en ella– no és immune a les modes. Suposarà aquest any l'inici d'una bombolla d’infeccioses i vacunes? “Em preocupa la covidització de la recerca –reconeix Luis Pareras, founding partner d’Invivo Ventures– perquè tothom vol tenir una línia oberta en temps de Covid, però només s'ha de fer si aportes valor. Per a nosaltres, ni augmenta ni disminueix l'interès”, diu. Jean-Mairet admet que hi ha algunes propostes “clarament oportunistes” i no sempre atractives per als inversors. “Les vacunes són fàrmacs molt difícils de desenvolupar i no encaixen amb el capital risc pels tempos. Hi ha més oportunitats relacionades amb la immunologia i la Covid-19, però cal rascar i verificar si aporten un enfocament especial que faci que mereixin la pena”, explica.

Campàs, per la seva banda, sí que parla d'una nova “consciència” sobre les malalties infeccioses, un “germà pobre que ja es començava a revaloritzar, i ara més”. “Això no vol dir que tots anem a invertir en vacunes contra la Covid-19 –aclareix–, però sí en vacunes de segona generació o en plataformes de producció per a futures pandèmies”. Vendrell reafirma l'alça de les infeccioses, però més enllà del coronavirus: “Els superbugs, la millora dels test d'antígens... Aquest tipus de propostes no se n'aniran en un dia, agafaran l'onada”.

 

Tendències i diversitat en la inversió

La Covid-19, però, no eclipsarà la resta d'àmbits. Les malalties de sistema nerviós central, la salut mental o el digital health són alguns noms que sonen amb força, al costat del subsector estrella: l'oncologia. “La necessitat de predictors d'evolució, de mètodes per enfortir el sistema immunitari... Dins del món de la medicina personalitzada, l'oncologia serà un gegant”, afirma Vendrell.

Les xifres ho corroboren: de les 25 rondes que hi ha hagut a la BioRegió en el que portem de 2020, 4 han estat en el camp de l'oncologia (Ona Therapeutics, OneChain, Ability Pharma, Gyala Therapeutics), 4 en salut mental (2 rondes d’ADmit Therapeutics, GoFasd i BrainGaze), 2 en malalties del sistema nerviós (InBrain Neuroelectronics, Accure Therapeutics) i 2 en infeccioses (Pulmobiotics, DeepUll).

 

Optimisme generalitzat

En el que no hi ha dubtes és en que, independentment del que continguin els seus vagons, el tren del biotec, medtec i digital health segueix el seu curs i el motor no ha perdut potència en un any nefast. “Nosaltres aquest any hem tancat 5 operacions, estem a punt d'anunciar una sisena i és probable que fem una setena abans de finalitzar 2020. Mai havíem fet tantes tan ràpidament”, assegura Pareras. “Entre la Covid-19 i l'estiu pot ser que s'alentís una mica la presentació de nous projectes, però al setembre la collita està sent especialment bona”, afegeix Campàs, el fons de la qual està a punt d'anunciar el tancament d'una nova operació amb una companyia a l'estranger, que establirà una seu aquí. “Cal potenciar altres models d'atracció de la inversió”, assevera.

Tant Pareras com Campàs són els que projecten previsions més optimistes per al futur pròxim. La seva carta als Reis inclou tancar 2020 amb 150 milions d'inversió en la BioRegió, en el cas de Pareras, i 200 milions en el de Campàs. Vendrell es mostra més cauta: “Potser aconseguim uns 15 milions més fins a finals d'any, i el 2021 m'agradaria arribar als 130-135, però hem de ser realistes: els fons que han protagonitzat les últimes rondes grans no faran fundraising aquest any, i el digital health encara protagonitzarà rondes petites”.

Pareras apunta, això sí, els deures per al curs vinent. “Fa uns anys, l'objectiu era que la ciència catalana produís molts papers i es va aconseguir. Ara el focus ha d'estar en transferir tecnologia. No ho fem malament, però no tan bé com en investigació. Toquen polítiques orientades a transferir l'extraordinària ciència que tenim a Catalunya. Primer es transformen els diners en coneixement, i la innovació transforma aquest coneixement en impacte social/diners una altra vegada. És important tancar el cercle”, conclou.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.