10 llibres de ciència recomanats per a Sant Jordi
<p>Biocat fa un recull de novel·les i obres de divulgació científica d’autors catalans del món de la recerca</p>
El proper 23 d’abril es celebra una de les festes catalanes més populars, Sant Jordi, i la tradició mana regalar –o auto regalar-se- un llibre per a celebrar-lo. És el dia de les lletres per excel·lència, però els que són més “de ciències” poden trobar a les llibreries alguns exemplars que uneixen ambdós universos. Biocat, amb la col·laboració de les entitats de recerca de la Bioregió de Catalunya, ha preparat una selecció d’obres de divulgació publicades en els últims 5 anys –tant de ficció com de no ficció- amb un element comú singular: els seus autors no són novel·listes bestseller, sinó professionals dels nostres centres d’investigació.
Top 5 ficció
Cuando los ojos no ven - Rubén Berrueco
Rubén Berrueco, pediatra i investigador de l’Hospital Sant Joan de Déu, presenta el proper 23 d’abril a l’Auditori Plaza de l’hospital (12:30h) la seva segona novel·la, Cuando los ojos no ven (Equilibros). Els protagonistes? Una pacient ingressada en un hospital psiquiàtric en contra de la seva voluntat i un metge enfrontat a una crisi personal i professional que s’involucra en la vida de la seva pacient més enllà de la seva obligació. Berrueco, a més, dirigeix La Sala de Espera, un grup de lectura virtual que anima als usuaris a llegir i comentar un llibre al mes.
Amb l'aigual al coll - Daniel Arbós
El periodista científic Daniel Arbós, cap de Comunicació de l’IDIBAPS, també estrena aquest Sant Jordi el seu segon llibre, una novel·la sobre ciència i pseudociències: Amb l’aigua al coll (Ara Lllibres, 2017). L’obra denuncia amb humor i ironia la devoció per les medicines alternatives a través de la història de tres personatges ubicats en una masia convertida en centre de teràpies alternatives.
Enxarxats - Carme Torras
Carme Torras, professora a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC), ha publicat diversos llibres en l’àmbit de la ciència ficció. El més recent és Enxarxats (Males Herbes, 2017), protagonitzada per una professora universitària que torna dels Estats Units a Barcelona per substituir una col·lega que s’ha jubilat. En prendre possessió del seu despatx trobarà a l’ordinador uns antics arxius i acabarà suplantant la seva identitat precipitant una sèrie d’esdeveniments que no tenen res de casuals.
Teràpia de risc - Amàlia Lafuente
Amàlia Lafuente, catedràtica de Farmacologia a la Universitat de Barcelona, compta amb dos thrillers científics publicats fa alguns anys però amb temes encara molt actuals. El més recent és Teràpia de risc (Grup 62, 2013), que fa reflexionar sobre les relacions de poder a la recerca mèdica a través de la història d’una científica que investiga sobre la desaparició d’un tècnic de laboratori amenaçat de mort.
Codi genètic - Amàlia Lafuente
Els amants dels thrillers científics també poden donar un cop d’ull a la primera novel·la de la mateixa autora, Codi genètic, protagonitzada per una investigadora que treballa en un nou fàrmac contra l’Alzheimer (Grup 62, 2010).
Top 5 divulgació científica
Parlem de càncer - Manel Esteller
“Un nombre gens menyspreable de nosaltres tindrem càncer. I llavors ens assaltaran preguntes i dubtes. En aquest llibre trobaràs les respostes i les esperances que ens dona la ciència més rigorosa. Fem-nos preguntes i contestem-les sense por”. Així es presenta Parlem de càncer: Més de 50 respostes als principals dubtes (RBA, 2018), el nou llibre de Manel Esteller, adreçat al públic general. El director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, que l’any passat va publicar No sóc el meu ADN, desemmascara en aquest nou títol els falsos mites sobre la malaltia més perseguida pels investigadors.
El ladrón de cerebros - Pere Estupinyà
Un autor ja clàssic a la divulgació científica catalana és Pere Estupinyà, autor de nombrosos títols tan suggerents com La ciència del sexe. La seva obra més recent és El ladrón de cerebros: Comer cerezas con los ojos cerrados (Debate, 2016): continuant la saga del mateix títol, Estupinyà repassa els coneixements d’alguns dels científics més brillants de l’actualitat, amb una destacada presència femenina.
Les profunditats de la ment - Diversos autors
I parlant de cervells... Per què ens agraden els jocs competitius? Què li passa al nostre cervell quan mirem un partit de futbol? Com és el cervell dels líders? Sis científics d’entitats com la Universitat de Barcelona, l’Hospital Clínic, l’IMIM o el Consorci Hospitalari de Vic (David Bueno, Enric Bufill, Francesc Colom, Diego Redolar, Xaro Sánchez i Eduard Vieta) reflexionen sobre aquests i altres temes sobre el funcionament del cervell al llibre Les profunditats de la ment (Universitat de Barcelona, 2017).
Creadors de futur - Pedro Gómez-Romero
Hi ha moltes formes de canviar el món i, d’alguna manera, tots el canviem cada dia. Però els descobriments científics o el desenvolupament de noves tecnologies brinden l’oportunitat de dur a terme transformacions radicals. Creadors de futur: ciència per a millorar el món (Edicions Bromera, 2015) recull històries d’aquests descobriments en un llibre de divulgació signat per Pedro Gómez-Romero, investigador del CSIC a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.
La lógica de los monstruos - Ricard Solé
La ment humana no té límits a l'hora d'imaginar monstres i altres éssers de ciència ficció, però en la vida real la natura també desafia les fronteres del possible: animals que semblen plantes, calamars gegantins... Ricard Solé, professor ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, explora a La lògica de los monstruos (Tusquets, 2016) l'atracció humana per aquestes rareses i analitza per què l'evolució prefereix certes formes i no d’altres.
Bonus: In Memoriam
Sant Jordi pot ser una bona ocasió per retre homenatge, a través dels seus llibres, als científics i divulgadors que ens han deixat darrerament.
Sólo se puede tener fe en la duda - Jorge Wagensberg
El passat 3 de març va morir el científic, escriptor, assagista, conferenciant i museògraf Jorge Wagensberg, creador del CosmoCaixa i director artístic del projecte del Museu Hermitage a Barcelona. Gran compromès amb la divulgació científica, aquest Sant Jordi és una bona excusa per recordar-lo a través de la seva obra, que inclou una vintena de llibres. Els més recents: Sólo se puede tener fe en la duda (Tusquets, 2018), recull de prop de 800 aforismes sobre diverses matèries; i Teoría de la creatividad (Tusquets, 2017), assaig sobre la imaginació com a font de plaer i coneixement.
Brevísima historia del tiempo - Stephen Hawking
Ja en l’àmbit internacional, pocs dies després de la mort de Wagensberg, el món científic plorava la mort de l’astrofísic britànic Stephen Hawking, impulsor de la teoria del Big Bang. El seu llibre més recent, signat conjuntament amb la seva filla Lucy, és la novela juvenil El tesoro cósmico (Montena, 2009). Però els seu clàssics més coneguts són els bestsellers on tracta d’explicar de forma senzilla la història de l’univers: Breve historia del tiempo: del Big Bang a los agujeros negros (Booket, 2013) i la seva versió Brevísima historia del tiempo (Booket, 2018).