200 persones participen a la trobada catalanofrancesa en TIC i salut a Girona
La segona edició d'aquesta jornada supera l’àmbit nacional de la primera i compta amb una destacada participació d’empreses i entitats franceses.
REDACCIÓ
El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), amb la col·laboració de la Fundació TicSalut i Ubifrance (agència francesa per al desenvolupament internacional de les empreses), organitza a Girona la segona edició de la Jornada R+D+i en TIC i Salut, els dies 4 i 5 de maig.
Per primer cop, la trobada reuneix els actors més rellevants en TIC i salut de Catalunya i França per tal d'apropar l’oferta en TIC a les necessitats dels centres assistencials, identificar les tendències principals del sector i conèixer nous casos d’innovació al territori. “L'orientació d’aquesta segona jornada permetrà un escenari d’oportunitats més ampli per a les empreses i els centres tecnològics catalans i francesos, i vol consolidar-se com entorn de trobada anual catalanofrancès en TIC i salut” explica Anna Maria Geli, presidenta del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i rectora de la Universitat de Girona.
Aquesta segona edició amplia la seva durada per donar cabuda a un major nombre d’iniciatives i incorporar la participació de centres de recerca i empreses franceses. En global, una vintena de ponències, 100 projectes d'innovació i un espai B2B amb més de 300 reunions programades entre empreses i centres francesos i catalans.
La trobada, que rebrà la visita de 200 persones, s’ha organitzat sobre tres eixos temàtics principals:
- Les TIC per a la qualitat de vida en l’envelliment i les persones fràgils. Es tractarà de com la tecnologia s’ha d’adaptar a les necessitats de la gent gran i es presentaran les iniciatives que s’estan promocionant des del 7è Programa Marc de la UE. En el marc de les experiències concretes, s’explicarà el projecte Plas’O’Soins, una plataforma francesa d’ajuda al seguiment i la coordinació de les cures a domicili i com el Grup SAR utilitza les TIC als seus centres residencials hospitals de dia i al domicili, on actualment disposen de més de 25.000 usuaris de teleassistència.
- Les TIC en la pràctica assistencial. Es presentaran algunes de les línies més punteres en aquest àmbit: el quiròfan digital, que permet que la imatge mèdica no sigui només una eina diagnòstica sinó que genera un model virtual del pacient sobre el qual es poden planificar les intervencions que s’han de realitzar; el pàncrees artificial, un nou sistema de control automàtic de la infusió d’insulina que millorarà la qualitat de vida dels malalts diabètics; els sistemes espacials com a aplicació en situacions de risc mèdic causats per aïllament geogràfic; o la utilització de la tecnologia dels videojocs per desenvolupar entorns de recuperació de malalts que han patit un infart; entre d'altres.
- Les TIC al servei del ciutadà i la corresponsabilització en la seva salut. Es mostraran les diferents visions i projectes que ajudin a entendre com les TIC són una eina clau en la sostenibilitat dels sistemes de salut. Per exemple, el Mediador Lingüístic Sanitari (MELISA), el rol dels e-pacients en el sistema sanitari actual, l'e-salut en oncologia, l’impacte de les visites virtuals (e-consulta) en els equips d’atenció primària i l’experiència del Fòrum Clínic.
L'acte, minut a minut, a Twitter: http://www.twit.cat/ticsalut
Retransmissió: http://fi2.cat/jornadaticsalut