45 organitzacions s'uneixen per millorar l'avalució dels beneficis i riscos de les vacunes
L'empresa Synapse de Barcelona és una de les coordinadores del projecte 'Advance', que financia l'IMI amb 10,7 milions d'euros.
Redacció
Un total de 45 organitzacions i empreses d'arreu d'Europa han posat en marxa un projecte pioner per a l’estudi avançat dels beneficis i riscos de les vacunes. Tot i que les vacunes se sotmeten a rigoroses proves de seguretat abans de l'aprovació regulatòria, els esforços per monitoritzar la seva cobertura, els beneficis i els riscos no estan coordinats. En aquest sentit, el projecte abordarà la revisió, desenvolupament i anàlisi de mètodes, bases de dades i procediments per crear un marc europeu eficient i sostenible que proporcioni les dades adequades per avaluar més ràpidament els beneficis i riscos de les vacunes existents al mercat.
El projecte es diu Advance (Accelerated development of vaccine benefit-risk collaboration in Europe), tindrà una durada de cinc anys i un pressupost de 10,7 milions d’euros finançat per la Innovative Medicines Initiative (IMI). Hi participen els principals actors d'aquest àmbit com el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Agència Europea de Medicaments (EMA), a més d'altres organismes nacionals reguladors, fabricants de vacunes, experts acadèmics i centres de recerca.
Es crearan eines per ajudar a prendre decisions amb més coneixement, tant per als professionals, organismes públics com la població en general.
Advance està coordinat per l'Erasmus University Medical Center als Països Baixos, la Universitat de Basilea i la University Children’s Hospital Basel a Suïssa, GSK Vaccines —en representació de les empreses fabricants de vacunes— i l'empresa catalana Synapse Research Management Partners especialitzada en la gestió de projectes d’R+D biomèdics. Més concretament, Synapse donarà suport en les tasques de seguiment del pla de treball, la gestió administrativa, legal i financera, així com la comunicació i sostenibilitat dels resultats del projecte. Actualment, Synapse gestiona set projectes internacionals d’R+D amb fons de la CE i l'IMI.
En el projecte també participen tres entitats més de l'Estat espanyol: l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, l'Àrea d'Investigació en Vacunes de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), com a equip investigador associat a les activitats de bones pràctiques i codi de conducta, i l’Institut de Salut Pública de Navarra que aportarà la seva experiència en l’impacte i l’eficàcia de les vacunes contra la grip, la varicel·la i rotavirus i altres incloses al calendari de vacunació infantil.
Michel Goldman, director executiu de l'IMI, destaca que "la col·laboració entre grups tant diversos és un tema complex. Reunir-los al voltant d’aquesta plataforma neutral que ofereix l'IMI és una oportunitat única per establir les bases i elaborar un marc que facilitarà una avaluació més ràpida dels beneficis i riscos de les vacunes. Això ajudarà a mantenir la confiança pública de que els programes d’immunització són una eina eficaç per al control de les malalties infeccioses".
Nota de premsa (26/11/2013)