Albert Barberà: “Cal créixer i estar preparats per afrontar la complexitat d’aquest sector en transformació”
<p>Més de 300 professionals del sector de les ciències de la vida i la salut van assistir a la darrera edició del Fòrum de la BioRegió</p>
Sota el títol 'Understanding how to create value in a changing healthcare & life sciences ecosystem', el 25 de novembre el Palau de Congressos va acollir una nova edició del Fòrum de la BioRegió, que va comptar amb més de 300 líders d’opinió del sector de les ciències de la vida i la salut.
“Amb aquest Fòrum volem descobrir noves maneres de créixer i identificar oportunitats, obtenir eines per ser més eficients en un escenari global caracteritzat per la incertesa econòmica, la volatilitat del mercat, els canvis regulatoris i una major demanda d’innovació i de creació de valor”, va expressar Albert Barberà, director general de Biocat, durant el seu discurs de benvinguda.
Justament per aconseguir això, el programa d’enguany del Fòrum de la BioRegió va ser 100% internacional, amb ponents de Canadà, Estats Units, Alemanya i Regne Unit, que van proporcionar una perspectiva integradora i transversal.
Durant el discurs de benvinguda, es va comptar amb la participació del Conseller de Salut, Antoni Comín, i Berta Ponsati, directora general de BCN Peptides, Silver Sponsor d’aquest Fòrum.
Per donar el tret de sortida a l’acte, Simon Howell –fundador i director no executiu de MedCity– va compartir l’experiència de MedCity i va explicar com afegir valor a través de l’associació. MedCity és una entitat que promou la inversió i l'emprenedoria en ciències de la vida a la regió del sud-est d'Anglaterra i, tal com va explicar Howell, “dóna suport a 15 projectes d’investigació col·laborativa entre pimes i acadèmia, amb ajudes de 100.000 lliures per cadascun”. “Hem entès que la nostra competència no és el Nord de Londres, sinó que ho és Boston, Califòrnia o Singapur”, va concloure.
Tendències de futur i temes emergents en la indústria de les ciències de la vida i la salut
El passat mes de maig, Biocat va presentar la darrera edició de l’Informe Biocat, on es parlava d’algunes de les tendències globals i locals que estan afectant el nostre sector. Per aprofundir en aquestes tendències, durant el Fòrum es va organitzar una sessió, patrocinada per Biokit, amb tres ponents de luxe experts en els àmbits biofarma, medtech i digital health.
Michael Müller, soci gerent de Monacon Beteiligungs GmbH, va parlar sobre els canvis que han hagut en la cadena de valor a les biotec i les farma. “Les grans farmacèutiques estan començant a externalitzar la innovació, movent-se cap a una innovació oberta i buscant socis en nova terapèutica i medicina personalitzada”, va comentar. (Descarrega aquí la seva presentació)
'Medtech 2016: Current Trends and Emerging Paradigms' va ser el títol de la ponència de David Cassak, soci gerent d’Innovation in Medtech LLC. Cassak va destacar el fet que la crisi econòmica a finals del 2000 ha portat a un canvi de model en les empreses de dispositius mèdics: del volum al valor. En paraules de Cassak, “l’èxit de la indústria medtech ve de la seva capacitat d’afrontar un gran problema, no per la venda de més productes”. (Escriu un correu electrònic a s.corbett@medtechinno.com per demanar la seva presentació)
Finalment, Vishal Gulati, soci de Draper Esprit, va parlar sobre l’evolució del sistema de salut. Per Gulati, un dels canvis principals és el canvi en la cultura de la salut: avui en dia som molt més conscients del nostre estat de salut i demanem que les dades no es quedin només als hospitals, sinó que els pacients també hi puguin accedir. (Descarrega aquí la seva presentació)
Models d’èxit de col·laboració publicoprivada: Aprendre dels millors en la transferència de tecnologia i la comercialització de la ciència
Tal com es diu a l’Informe Biocat 2015, a Catalunya la capacitat de generació d’activitat econòmica del sistema d’R+D+i (patents, llicències i spin-off) no està en proporció amb l’activitat de producció científica. Per això es va voler portar al Fòrum de la BioRegió dos models d’èxit internacional en col·laboració publicoprivada: el de Massachussets i el de Toronto.
La sessió, que va comptar amb el patrocini de Reig Jofre, va començar amb Susan Bannister, ex-presidenta del Massachusetts Life Sciences Center, qui va destacar la necessitat d’impulsar i encoratjar l’emprenedoria i va donar alguns exemples de com ho fan a Massachusetts. Per la seva part Zayna Khayat, va donar també exemples de com ho fan a Toronto. Tant Bannister com Khayat van ressaltar la importància de passar de clúster a ecosistema: “Un clúster és un conjunt d’actius i un ecosistema és quan aquests actius funcionen bé tant de manera individual com col·lectiva”, van dir. (Descarrega aquí la presentació de Susan Bannister i aquí la de Zayna Khayat)
Cal un Chief Scientist a Catalunya?
Per donar resposta a aquesta pregunta es va portar al Fòrum a Mehrdad Hariri, director general i president del Canadian Science Policy Centre. Després d’explicar els diferents models de Chief Science Officer i Advisor que existeixen arreu del món, va concloure que el que realment necessitaria Catalunya és un Chief Innovation Officer que ajudés amb la manca de transferència de tecnologia del país. (Descarrega aquí la seva presentació)
El paper de la ciència a la BioRegió
Aquest va ser el tema del primer diàleg del cicle ‘Els diàlegs de la BioRegió: 10 converses per explicar els 10 propers anys’, una conversa que va estar protagonitzada pel president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell, i el director associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Josep Maria Martorell.
Durant la conversa es va parlar de la transferència de tecnologia i la valorització de la recerca, tema sobre el qual Martorell va donar un missatge tranquil·litzador: “Si la ciència és excel·lent, la transferència arriba”. També es va parlar de la necessitat de difondre la ciència que es fa a Catalunya, no només a la població en general sinó també entre els polítics. (Properament hi haurà disponible un vídeo amb els principals missatges d’aquest diàleg).