Vés al contingut

A diferència d’edicions anteriors, aquest any la convocatòria es va orientar exclusivament a projectes de establerts (o vinculats) a l’ecosistema català però, tot i així, CRAASH Barcelona ha rebut diversos candidats, que han sol·licitat participar al programa, adreçat a startups i projectes amb tecnologia d’avantgarda (diagnòstic, dispositius mèdics i digital health) sorgits de centres de recerca, instituts de recerca hospitalaris i universitats.

Els 6 projectes escollits per participar a l’edició d’enguany són:

1. Blapp

Blapp és un projecte de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. És la primera plataforma lúdica de rehabilitació per ajudar amb la rehabilitació lingüística des de la llar. Actualment, els dos trastorns principals que poden afectar el llenguatge en nens són el trastorn específic del llenguatge (TEL) i el trastorn del llenguatge provocat per una lesió cerebral. 

Blapp fa servir algoritmes d'intel·ligència artificial (IA) per ajustar i adaptar la teràpia a cada pacient, així com sistemes de reconeixement de la parla per facilitar tant la interacció entre els pacients i la plataforma com el reconeixement de patologies del llenguatge. D'aquesta manera, la tecnologia adreça els problemes principals que tenen els terapeutes (manca de temps per crear teràpies personalitzades, atendre tots els pacients i parlar amb els familiars o proporcionar-los suggeriments), els pacients (compliment del tractament, millora dels resultats clínics i problemes de mobilitat) i les famílies (seguiment i logística), la qual cosa té un impacte directe en els resultats clínics, el compliment del tractament i la millora de l'experiència del pacient.

2. Direct Subjective Regraction

Un projecte que va néixer a l'Institut d’Óptica, part del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) com a projecte de recerca i que ara s'està obrint pas al mercat. Quan un pacient entra a una clínica oftalmològica, el primer que cal fer és avaluar-ne la refracció subjectiva, la combinació de lents que li corregirà la miopia, la hipermetropia o l'astigmatisme. Avui dia, el pacient ha d'endevinar centenars de lletres borroses i la seva fatiga afecta el resultat en un procés que dura almenys deu minuts. L'objectiu d'aquest projecte és millorar aquest procés, a fi que sigui més ràpid i precís, a través d'una metodologia nova que és cinc vegades més ràpida i dues vegades més precisa. A més, aquest mètode no requereix supervisió, la qual cosa significa que els professionals oftalmològics disposaran de més temps per realitzar exploracions oculars o activitats de més valor afegit. 

3. Heatshot

L'objectiu d'aquest projecte de Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) és evitar les infeccions respiratòries en pacients intubats, ja que són la causa d'una alta morbiditat i mortalitat en pacients de les unitats de cures intensives (UCI). La intubació és un factor d'alt risc per a la infecció del tracte respiratori inferior i la pneumònia associada a ventilació en pacients de la UCI. HEATSHOT és una tecnologia nova sense precedents en la prevenció d'infeccions provocades per bacteris sensibles o extremadament resistents que creixen en biofilms a dispositius mèdics respiratoris, com ara tubs endotraqueals o tubs de traqueotomia. 

4. Modelling.ms

La imatgeria per ressonància magnètica (IRM) del cervell es fa servir de manera rutinària per supervisar i preveure l'eficiència de les teràpies modificadores de la malaltia (TMM) que s'utilitzen en diversos pacients amb esclerosi múltiple (EM). Això es basa principalment en l'avaluació de lesions T2 noves. Tot i això, els neuroradiòlegs quantifiquen la presència de lesions noves a través d'un procés visual tediós, que pot implicar errors i requereix molt de temps. Aquest procés redueix la sensibilitat dels professionals a menys d'un 50 % en alguns casos, la qual cosa pot provocar una gestió inadequada del tractament i un augment de la discapacitat a mitjà termini. El programari de Tensormedical proporciona una eina de quantificació precisa i automatitzada que ajuda els neuroradiòlegs a avaluar les lesions. Contràriament a les solucions que s'han aportat anteriorment, l'adopció del nostre programari multiplica per quatre la productivitat dels neuroradiòlegs i augmenta la sensibilitat en un 46 %, el que reduiria potencialment el malbaratament dels tractaments i les pèrdues de productivitat dels pacients en més de 5,9 miliards d'euros l'any a tot el món. Tensormedical és una spinoff de la Universitat de Girona i Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

5. Point pressure

Nascut a la ciutat de Barcelona, Point pressure es compromet a liderar el canvi en la manera com es duen a terme els tractaments en pacients amb espasticitat. Point pressure està en procés de desenvolupar un sistema connectat no invasiu que redueix la hipertonia muscular a través d'una reacció isquèmica. Gràcies a aquest dispositiu, ajudarem a 180.000 persones afectades a Espanya, 1,8 milions a Europa i fins a 28 milions de persones d'arreu del món.

6. Vincer.ai

La IA és un camp desregulat que s'està introduint a tots els sectors. La manca de regulació suposa riscos per a totes les parts interessades. El primer esborrany sobre la regulació de la IA de la Unió Europea, publicat l'abril de 2021, indica la popularitat i la rellevància d'aquest camp. Vincer.ai proporciona la primera avaluació de riscos implementable per a la IA en l'àmbit de la sanitat a través d'un algoritme. L'algoritme de Vincer.ai permetrà a les organitzacions millorar, supervisar i certificar les solucions que utilitzen la tecnologia de la IA, així com mitigar-ne els riscos. Vincer.ai és una spinoff de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB).

Del laboratori al mercat en 3-5 anys

CRAASH Barcelona formarà aquests projectes seleccionats amb l’objectiu de portar al mercat la seva tecnologia en els propers de 3 a 5 anys. Els participants estaran guiats per mentors experts del CIMIT (Boston), l’acceleradora de salut amb més experiència al món, i experts europeus del sector. El format del programa serà híbrid, on es combinaran sessions presencials amb virtuals.

El programa intensiu de 12 setmanes es dividirà en tres fases. La primera fase permetrà als equips validar si la seva tecnologia pot cobrir una necessitat real i trobar un lloc al mercat. Els equips treballaran amb experts del CIMIT a Boston, primer a través de reunions virtuals i posteriorment presencialment en un esdeveniment a Barcelona.

La segona i tercera fase de CRAASH Barcelona permetran als equips validar el seu projecte en alguns dels millors ecosistemes sanitaris dels Estats Units (Boston) i Europa (Barcelona i altres ciutats europees importants).

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.