Vés al contingut

El Consorci Internacional del Genoma del Càncer constitueix fins la data el major projecte mundial d’estudi de genòmica sobre aquesta malaltia. Constituït per científics de vuit països, inclòs l’Estat espanyol, aquest consorci té com a finalitat generar un catàleg complet de totes les alteracions del genoma de 50 tipus de tumors d’alt impacte.

A través d’aquest projecte, presentat pel Ministeri de Ciència i Innovació el novembre de 2008, diversos investigadors espanyols han començat a estudiar les alteracions gèniques en dos pacients seleccionats. El seu objectiu és desxifrar el genoma de la leucèmia limfocítica crònica, un dels tumors més freqüents a Occident, i obtenir resultats que permetin desenvolupar noves estratègies diagnòstiques i nous fàrmacs per a aquesta malaltia.

La presència dins el projecte del Dr. Elías Campo, director Clínic del Centre de Diagnòstic Biomèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona i coordinador espanyol del consorci internacional, consolida l’aposta d’aquest hospital per la recerca biomèdica i el situa entre els millors grups mundials en recerca sobre càncer i genòmica funcional. Sens dubte, les aportacions a l’estudi de la leucèmia limfocítica crònica del Dr. Emili Montserrat, director de l’Institut Clínic de Malalties Hematològiques i Oncològiques, han potenciat la participació de l’Hospital Clínic en aquest consorci internacional.

Amb un finançament de 10 milions d’euros, aportada per l’Instituto de Salud Carlos III, el projecte compta amb diferents grups de recerca espanyols, procedents de la Universitat d’Oviedo, el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia, el Centro de Investigación del Cáncer de Salamanca, la Universitat de Deusto, el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, el Banc Nacional d’ADN, la Universitat de Barcelona, i l’Hospital Clínic de Barcelona. Sota la coordinació del Dr. Campo, els equips de recerca treballaran de forma multidisciplinària en cinc línies d’acció a desenvolupar en cinc anys: bioètica, clínica, mostres biològiques, biologia molecular i bioinformàtica.

Més informació al blog de l’Hospital Clínic

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.