Vés al contingut

Biocat prestarà acompanyament personalitzat als quatre projectes seleccionats a la primera convocatòria de CaixaImpulse Consolidate, el nou programa de ”la Caixa” amb la col·laboració de Caixa Capital Risc, per ajudar projectes de recerca en fase de desenvolupament a superar la vall de la mort, atraure finançament d’inversors privats i arribar al mercat.

Aquesta convocatòria suposa un pas més respecte al programa CaixaImpulse Validate, adreçat a projectes en fase més primerenca. La convocatòria Consolidate està permanentment oberta i es preveuen fer fins a un màxim de tres talls l’any per seleccionar projectes que rebran fins a 300.000 euros d’ajut. A més, cada participant rebrà un acompanyament personalitzat, en el qual col·laborarà Biocat, incloent-hi mentorització, assessorament expert i grans esdeveniments per a la generació de contactes de valor en la indústria, amb els inversors i amb el mercat.

En aquesta primera convocatòria s’han presentat 35 projectes d’Espanya i Portugal que han estat avaluats per sis experts internacionals. Els 4 projectes seleccionats han estat:

 

RAD51predict (VHIO): Projecte liderat per Alba Llop Guevara (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) per desenvolupar un immunoassaig per detectar biomarcadors tumorals que permetin identificar els pacients que es podrien beneficiar d’un nou tractament específic per a alguns tipus de càncer de mama i ovari, així com els pacients més adients per ser inclosos en assajos clínics que avaluen l’eficàcia d’aquests tractaments en altres tipus de càncer. L’objectiu: convertir aquest actiu en un test de diagnòstic per contribuir a la medicina personalitzada contra el càncer. La tecnologia ja està validada, s’ha sol·licitat una patent i s’ha fet un estudi de mercat i altres activitats de valorització.

 

Tecnologies d’edició genètica de precisió per a teràpies avançades (UPF): Projecte liderat per Marc Güell Cargol, de la Universitat Pompeu Fabra, per desenvolupar una nova generació de la tecnologia d’edició de gens que combina la precisió de CRISPR i l’efectivitat de nous vectors, i permet inserir en el genoma de pacients fragments més grans d’ADN a més de ser més segura que altres teràpies gèniques. Inicialment s’està desenvolupant una primera teràpia dirigida al tractament d’una malaltia minoritària, la distròfia muscular congènita de tipus 1A, i es preveu que es pugui estendre a altres malalties. S’han fet validacions en models animals i s’ha sol·licitat una patent.

 

Alternativa innovadora als antibiòtics per curar malalties infeccioses bacterianes a cures intensives (IDIBELL): Projecte liderat per Rafael Mañez Mendiluce, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, que proposa una tecnologia per curar malalties infeccioses causades per bacteris multiresistents als fàrmacs. Es basa en la inhibició temporal i en l’eliminació d’anticossos inhibidors circulants que es troben en molts pacients i faciliten la progressió de les infeccions bacterianes. El projecte ja s’ha constituït en una empresa, RemAb Therapeutics, i està a punt d’incloure pacients per al seu primer assaig clínic després d’obtenir l’aprovació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Dispositius Mèdics.

 

Teràpia gènica de primera classe amb virus adenoassociat per al tractament curatiu de l’atàxia de Friedreich (IGTP): Projecte liderat per Antoni Matilla Dueñas, de la Fundació Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, d’una teràpia gènica per aturar, prevenir i revertir la progressió de l’atàxia de Friedreich, malaltia hereditària que afecta infants i adults i que està causada per una alteració genètica que provoca una neurodegeneració severa progressiva, afectació cardíaca i problemes de moviment.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.