Vés al contingut

 

La intel·ligència artificial dominarà el futur? Quines conseqüències poden portar els experiments genètics? Aquestes i altres preguntes que es fan els científics cada dia han centrat també els guions d’algunes de les pel·lícules clàssiques de ciència ficció més controvertides de la història del cinema. Alguns d’aquests films són els protagonistes del cicle Cine, ciencia y futuro organitzat per Biocat, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la sala Phenomena de Barcelona durant el novembre coincidint amb la Setmana de la Ciència. El cicle inclou cinc sessions de cinema fantàstic seguides d’una tertúlia entre científics experts en cada matèria i crítics de cine.

 

Biocat ha liderat la selecció dels científics i les temàtiques d’aquestes singulars sessions de cinema. A cada sessió participarà un científic expert en el tema de cada film, amb l'objectiu de generar un debat obert amb els espectadors i aprofundir en les qüestions que planteja cada pel·lícula.  Les sessions seran moderades pel crític de cinema Jordi Sánchez Navarro, director dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació i del màster de Cinema Fantàstic i Ficció Contemporània de la UOC.

 

“El cinema és una excusa fantàstica per anar de la ciència a la ficció i despertar l’interès del gran públic per la recerca en salut, àmbit en què Catalunya és un referent internacional  –destaca Marta Soler, Cap de Recerca i Debat Científic de Biocat-. La presència dels científics a les sessions aportarà rigor al debat i permetrà visibilitzar l’excel·lent recerca que es fa a Catalunya”.

 

Totes les sessions tindran lloc a les 19:00 hores del vespre en versió original subtitulada i les entrades es poden comprar per separat a la taquilla o al web de la Sala Phenomena, que ha seleccionat les pel·lícules que s’hi projectaran:

 

2/11, 19h: Los niños del Brasil (1978)

L’experimentació genètica en mans del metge nazi Josef Mengele destapa un sinistre plan en aquest thriller, basat en la novel·la d’Ira Levin. Un punt de partida per debatre sobre enginyeria genètica, les biociències i la pràctica ètica científica, amb la participació de Cristina Fillat, investigadora de l’Institut d'investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i experta en teràpia gènica, i Pep Prieto, crític i escriptor.

 

9/11, 19h: Coma (1978)

L’escriptor Michael Crichton dirigeix aquest relat ambientat en un hospital on alguns dels pacients cauen en coma després d’operacions aparentment senzilles. Un film que donarà peu a la conversa sobre ètica en la pràctica mèdica amb el metge especialista en medicina interna i expert en bioètica Ferran Masanès, de l’Hospital Clínic, i la crítica de cine Desirée de Fez.

 

15/11, 19h: Engendro mecánico (1977)

La intel·ligència artificial prendrà un inquietant gir quan un ordinador intenti experimentar desitjos humans. L’actriu Julie Christie pagarà les conseqüències de l’experiment. Un argument que donarà peu a la tertúlia amb Ricard Solé, investigador expert en biologia sintètica a la Universitat Pompeu Fabra, i Àngel Sala, director del SITGES - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

 

22/11, 19h: Naves misteriosas (1972)

La música de Joan Baez acompanya al solitari astronauta que manté amb vida, a una nau espacial, les darreres mostres de flora terrestre. Una pel·lícula que precedirà al diàleg amb un expert en clima i salut, i Violeta Kovacsics, doctora en comunicació audiovisual.

 

29/11, 19h: Plan diabólico (1966)

La pel·lícula és una barreja expressionista d'horror, thriller i ciència ficció sobre l'obsessió amb la joventut eterna i la fe extraviada en la capacitat de la ciència mèdica per aconseguir-ho. La tertúlia que tancarà aquesta sessió anirà a càrrec d’Ignacio Morgado, investigador expert en Psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i d’Ivan Pintor, guionista i professor.

 

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.