Biocat, soci del projecte FLASH d’Horizon Europe
Una de les lliçons apreses de la pandèmia de Covid-19 és la importància de la flexibilitat en el finançament i organització dels sistemes de salut. En resposta a aquesta crisi, es van ampliar els recursos financers i es van reassignar els recursos humans per a la salut. Malgrat això, els sistemes de salut es troben davant d'altres reptes que requereixen solucions innovadores i mecanismes de finançament eficients i flexibles.
Amb l’ objectiu de donar resposta a aquests reptes, el projecte FLASH ‘Flexible Approaches to Support Health through financing’ va donar el tret de sortida el passat s 13 de febrer a Verona amb una primera trobada de tots els participants, on es va presentar el pla de treball.
El projecte FLASH és un projecte finançat al 100% pel programa d'Horizon Europe de la Comissió Europea , coordinat per la Università Degli Studi Di Verona (Itàlia). Pretén afrontar aquest repte i ajudar a millorar el sistema de salut a nivell europeu. A través d'una anàlisi exhaustiva dels mecanismes de finançament dels serveis de salut a Europa i amb la utilització d'una àmplia gamma d'enfocaments metodològics, aquest projecte té coma objectiu proporcionar evidència per demostrar la capacitat dels mecanismes i contractes de finançament existents per abordar els reptes actuals i estudiar noves solucions per aconseguir sistemes de salut més eficients, equitatius i resilients. Té una durada de 4 anys i compta amb un pressupost de 5M d’euros.
FLASH té com a objectius específics:
- Definir models de finançament que atenguin les necessitats de salut d'una manera eficient i equitativa.
- Identificar els determinants clau de la resiliència dels sistemes de salut per tal de millorar la capacitat d’afrontar esdeveniments extrems, així com canvis estructurals a llarg termini.
- Proporcionar orientació sobre com una millor integració dels serveis de salut podria millorar l'eficàcia i l'eficiència de la prestació de l'atenció sanitària.
- Contribuir a una millor comprensió dels incentius existents i al desenvolupament de nous.
- Identificar noves tecnologies que puguin tenir un potencial impacte econòmic i organitzatiu al sistema de salut abans de que arribin al mercat.
En relació a aquest últim punt, Biocat lidera aquest worckpackage i treballarà durant aquests quatre anys per desenvolupar noves eines pels pagadors que permetin la identificació precoç d’aquestes tecnologies, facilitant-ne la seva adopció, i per tant, la seva arribada als pacients.
Primera trobada dels membres del projecte FLASH
El consorci està format per 16 membres:
Universita Degli Studi Di Verona (It, Coordinadors), Consorzio Italbiotec (It), Univerzita Karlova (Cz), Erasmus Universiteit Rotterdam (Nl), Fundacio Institut Universitari Pera La Recerca A L'atencio Primaria De Salut Jordi Gol I Gurina (Idiapjgol) (Es), Kancelar Zdravotniho Pojisteni (Cz), Universita Degli Studi Di Catania (It), Universitaet Hamburg (De), Universitat Internacional De Catalunya (Uic) (Es), Vilniaus Universitetas (Lt), Szkola Glowna Handlowa W Warszawie (Pl), Agenzia Nazionale Per I Servizi Sanitari Regionali (It), Mci Management Center Innsbruck Internationale Hochschule Gmbh (At), Federation Europeenne Des Hopitaux Et Des Soins De Sante (Hope) (Be), Biocat (Cat) i Azienda Zero (It).