bioXclusters, un projecte per reforçar la internacionalització de les pimes fora d’Europa
<p>Biocat, amb quatre socis europeus de l'àmbit de les ciències de la vida, participa en aquest projecte (2012-2014) seleccionat per la Comissió Europa.</p>
Redacció
El projecte europeu bioXclusters (BIO crossing borders of 4 European Clusters for a joint internationalisation strategy), en el qual hi participa Biocat, ha estat seleccionat en la convocatòria Promoting world-class clusters de la Direcció General d’Empresa i Indústria de la Comissió Europea.
bioXclusters es durà a terme entre gener de 2012 i gener de 2014. La missió del projecte és reforçar i promoure la competitivitat internacional de les pimes a llarg termini, mitjançant la cooperació i compartint els recursos dels quatre clústers en ciències de la vida que hi participen. Els socis de Biocat (Catalunya) són l’Entreprise Rhône-Alps International (ERAI) —líder del projecte—, LyonBiopole (Rhône-Alps, França), BioM (Baviera, Alemanya) i BioPmed (Piemont, Itàlia). Entre tots es pretén assolir suficent massa crítica per promoure activitats d'internacionalització i potenciar el suport a les pimes. L'estratègia d'internacionalització es focalitzarà en tres països d’interès, per les oportunitats de mercat que ofereixen: la Xina, el Brasil i els Estats Units.
El resultat de la convocatòria de la Comissió Europea en la qual es van presentar projectes d’arreu d’Europa es va fer públic a finals de desembre passat. Un dels aspectes rellevants a l’hora d’escollir els projectes i entitats que els impulsaran, ha estat que “tinguessin un nivell de maduresa en la seves activitats internacionals adreçades a les pimes”, explica Carlos Lurigados, director de Projectes de l’Àrea d’Innovació de Biocat. Un dels cinc eixos estratègics de Biocat és la internacionalització, que es materialitza, entre d'altres iniciatives, amb la participació en projectes com Interbio (transferència tecnològica), Bio-CT (valorització de projectes de recerca i suport en la creació d’empreses biotecnològiques) i, més recentment, el treball per liderar una futura comunitat de coneixement i innovació en salut de l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (IET).
El projecte bioXclusters s’estructura en quatre paquets de treball:
- WP1: estratègia d’internacionalització
- WP2: pla d’accions (testing pilot actions) en tres mercats estratègics (la Xina, Brasil i els EUA)
- WP3: pla de comunicació i màrqueting del projecte i activitats derivades
- WP4: project management
El primer KIC off amb els representants dels quatre clústers es farà a inicis de març a Lió. D’altra banda, en l’última reunió del Consell Europeu de Bioregions (CEBR), els dies 16 i 17 de gener a Munic, es va presentar el projecte als representants d’algunes de les principals bioregions europees, entre elles Biocat en representació de Catalunya.
Durant el transcurs del projecte, Biocat facilitarà informació sobre les activitats que es portaran a terme amb empreses i altres actors del sector.
Pots seguir-nos a Twitter @bioXclusters
Consulta totes les notícies sobre el projecte bioXclusters.