Vés al contingut

Inici d’any amb bones expectatives en inversió

L’any ha començat amb força per a un grapat d’startups de la BioRegió que han aconseguit finançament, com és el cas d’Spiral Therapeutics, spinoff de la farmacèutica Salvat amb seu a San Francisco (EUA), que ha tancat una ronda de finançament de 7,6 milions d'euros per desenvolupar una teràpia per a la malaltia de Ménière, una afecció de l'oïda amb un mercat potencial de 1.000 milions de dòlars. També Science4Tech Solutions (S4T), startup que ofereix serveis de valor afegit sustentats en tecnologia SaaS i Apps per accelerar els resultats dels assajos clínics en benefici dels pacients, ha captat 2 milions d'euros en la seva primera ronda de finançament. També NIMBLE Diagnostics, spinoff de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB), ha tancat amb èxit una ronda de finançament on han aconseguit més d'un milió d'euros

Pel que fa al finançament públic, cal esmentar Time is Brain (TiB), startup de l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) per ajudar els professionals a decidir què fer a cada moment davant d'un ictus, on la UE ha invertit prop de 6 milions d'euros per fabricar i comercialitzar el seu producte BraiN20®. També l’empresa Eodyne Systems, que ha creat un dispositiu de realitat virtual per reduir el temps de recuperació de pacients a les UCI, amb un ajut de 70.000 euros d’ACCIÓ. 

Altres, com Som Biotech, han confirmat que estan ultimant una ronda de 40 milions d'euros per a R+D, després de cancel·lar l'any passat la sortida a borsa. La companyia donarà entrada a un banc espanyol i un altre nord-americà, que injectarien 32 milions d’euros, i negociaria un préstec de vuit milions d’euros amb el BEI.

Tot i aquest bon inici d’any, el tancament de la inversió de l’exercici anterior es preveu “històric”, segons ha avançat recentment el diari Expansión . Us animem a conèixer aquests i altres indicadors sectorials en l’acte de presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022, del proper 13 de febrer, on ja han confirmat assistència més de 400 persones. Encara t’hi pots apuntar!

En relació a novetats de les startups de l’ecosistema, aquest mes destaquem les següents:

Un pas endavant en el projecte del Mercat del Peix i l’ampliació de l’Hospital Clínic, entre d’altres avenços en recerca

Barcelona ha posat la primera pedra del futur Mercat del Peix dedicat a la investigació. El complex, format per tres edificis, concentrarà una inversió de 104 milions d'euros, una contractació de 1.200 investigadors i investigadores i es preveu que estigui plenament operatiu el 2026. Per altra banda, l’any també ha arrencat amb l’acord per ampliar l’Hospital Clínic al recinte esportiu de la Universitat de Barcelona de la Diagonal. Aquests són dos exemples de noves iniciatives que enfortiran l’ecosistema, però n’hi ha hagut d’altres que s’han anunciat aquest darrer any, i que hem recollit aquest mes en aquest article. 

Pel que fa a teràpies avançades, cinc projectes de centres catalans han rebut finançament de la convocatòria de 10 milions d’euros impulsada per l’ISCIII juntament amb el CDTI per a projectes de col·laboració publicoprivada en medicina personalitzada i teràpies avançades. Els centres catalans que han rebut part d’aquest ajut han estat el VHIR, l’Hospital Clínic, l’IGTP i l’Hospital de Reus. 

Pel que fa a avenços en recerca, l'Hospital del Mar ha establert un avenç en el tractament d'un tipus de leucèmia en demostrar que la combinació de la quimioteràpia amb inhibidors d'una proteïna clau és útil per eliminar la resistència a la teràpia. També el Parc Taulí i l’Hospital Clínic, que han fet un pas endavant en el lideratge de l’aplicació clínica del 3D. Per la seva banda, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i la Universitat de Barcelona han aconseguit, per primera vegada, neurones madures per fer recerca al laboratori. L'equip, dirigit per un equip de científics catalans amb la participació de científics internacionals, han cultivat neurones madures en el laboratori a partir de cèl·lules mare, fent-les créixer en un material sintètic que ells mateixos han dissenyat. Un altre avenç científic destacat ha estat el del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l'empresa Pulmobiotics, els quals han dissenyat una "píndola viva" que inclou un bacteri modificat i que s'ha observat que és capaç de vèncer la resistència als antibiòtics, a més de reduir infeccions pulmonars que causen pneumònies greus.

Pel que fa a formació científica, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha publicat la convocatòria 2023 de les Beques Daniel Bravo per a estades curtes d'investigació biomèdica en cardiologia en centres de prestigi nord-americans o europeus. I per finalitzar, celebrem el nou rècord de trasplantaments d'òrgans a Catalunya amb 1.346 intervencions el 2022


Empreses estrangeres segueixen apostant pel nostre territori i altres novetats empresarials 

L'Ajuntament de Barcelona i AstraZeneca han signat un acord de col·laboració per promoure la innovació, el talent científic i l'ecosistema emprenedor local, posant el focus a la salut i la projecció internacional de la ciutat. El conveni s'emmarca dins de l'aposta d'AstraZeneca per Catalunya, on ha fet una inversió de més de 93 milions d'euros el darrer any.

Respecte a les farmacèutiques de la BioRegió, Grifols ha obtingut resultats preliminars positius en l’assaig de fase 3b del seu adhesiu tissular de fibrina per al tractament d’hemorràgies quirúrgiques en pacients pediàtrics. El mercat va rebre la notícia amb optimisme i les accions de la companyia van pujar ahir un 4,07%. De fet, les previsions d’aquesta farmacèutica per al 2023 mostren una clara recuperació del seu negoci principal, el plasma sanguini, que la situarien entre les deu companyies que més incrementaran les vendes durant aquest any.

A Almirall compten els dies per poder començar a vendre el fàrmac que ha de liderar el seu portfoli els propers anys. L'empresa espera el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament per a l'últim trimestre del 2023 i el posarà al mercat immediatament després, però la comercialització no estarà disponible a tot el continent alhora: Alemanya i el Regne Unit seran els primers països a nivell de vendes. A Espanya, en canvi, no arribarà fins un any després de la seva comercialització.


Nou any, nous nomenaments

I amb l’arribada d’un nou any, els canvis professionals i els moviments dins dels organigrames són més notoris. És el cas, per exemple, de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que ha iniciat el 2023 amb un nou director mèdic. Alfons Torrego assumeix el càrrec, en substitució de Xavier Borràs. En l’àmbit assistencial, també s’ha fet públic el nomenament de Lidón Millá com a nova directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya

En relació a les patronals, Marc Pérez Pey ha estat reelegit com a president de Fenin Catalunya i, quant als fons d’inversió, Ysios Capital ha fitxat a Joan Perelló, cofundador i conseller delegat de la companyia balear Sanifit. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.