Catalunya i Massachusetts enforteixen la cooperació
Artur Mas: "Catalunya pot aspirar a ser a Europa el que Massachusetts és als Estats Units"
Redacció
Coincidint amb la destacada presència d’empreses i entitats catalanes a la principal convenció biotecnològica mundial, celebrada a Boston (Estats Units) del 19 al 21 de juny, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el governador de Massachusetts, Deval Patrick, van signar un acord de col·laboració per establir un marc formal de relacions entre Catalunya i aquest estat nord-americà.
L’acord prioritza la cooperació en recerca, en innovació tecnològica i industrial i en el desenvolupament econòmic de sectors productius clau (ciències de la vida, energies renovables, tecnologies de la informació, manufactura avançada i infraestructures), així com la cooperació acadèmica. Biocat i ACC1Ó formen part de la comissió paritària de seguiment de les accions que es duran a terme en els propers anys.
Els contactes institucionals entre Catalunya i Massachusetts es van iniciar els anys noranta, amb la signatura d’un memoràndum d’entesa.
Massachusetts és un dels territoris més dinàmics de tot el món en l’àmbit científic, universitari i de la innovació. Durant la seva estada a Boston, Mas va presentar Catalunya com “el motor econòmic de l’Estat espanyol i un dels motors econòmics d’Europa”. Com a mostra d’aquest fet, el president va fer referència que “més de la meitat de les empreses espanyoles presents a la convenció BIO Boston 2012 són catalanes”. Una xifra que “hauria estat impensable deu anys enrere”.
Catalunya representa el 16% de la població (7.364.078 habitants segons el cens de 2008) el 20% del PIB i el 30% de les exportacions d’Espanya. Pel que fa a un dels sectors emergents, el biotecnològic, Catalunya acull 1 de cada 4 empreses espanyoles i dóna feina a 30.000 persones.
Per la seva part, el governador Patrick va destacar la “forta compatibilitat” que hi ha entre Catalunya i Massachusetts i va assegurar que “aquestes col•laboracions generen energia real. Ens agradaria ser tan dinàmics com Catalunya, igual d'optimistes que els catalans”. També va subratllar que els dos territoris, juntament amb Israel, amb qui hi ha un preacord signat des de finals de l'any passat, prioritzen “la innovació, l'educació i les infraestructures”, entre d’altres àmbits, “aportacions que el Govern pot fer amb l’ajut del sector privat i que acaben per generar llocs de treball”.
Visita a la BIO Boston 2012
Després de la signatura del conveni, el president de la Generalitat es va traslladar a la fira BIO Boston, on va visitar els estands de les empreses i entitats catalanes. Catalunya ha estat present a la BIO per sisè any consecutiu, amb un total de 72 empreses i entitats i més de 100 de delegats, sota la coordinació de Biocat.
L’Estat espanyol ha estat per primera vegada el pavelló internacional més important de la fira, dins del qual Catalunya ha representat més del 60%, per davant de països com el Brasil, la Xina, l'Índia i Rússia.
La BIO ha tancat l’edició 2012 amb més de 16.500 delegats de 65 països, 2.000 expositors i 2.900 companyies i 25.291 reunions de partnering, el rècord històric de la convenció.
El president de la Generalitat també va assistir a la presentació del Catalonia Life Sciences Report 2011 d’Ernst&Young i a la recepció catalana organitzada per Biocat (i patrocinada per Amgen), i va visitar l’Instrumentation Laboratory de Werfen Group i el Massachusetts Institute of Technology (MIT) on hi treballen científics catalans.