Vés al contingut

Un equip co-liderat per científics de l’IRB Barcelona i l’IDIBAPS de l’Hospital Clínic ha publicat un estudi a Nature Cell Biology que revela la funció preventiva de la proteïna CPEB4 contra el fetge gras no alcohòlic, una patologia del fetge produïda per l’excessiva acumulació de greixos en les cèl·lules hepàtiques amb una creixent incidència en els països occidentals i que pot desencadenar fibrosi, cirrosi i càncer de fetge.

El treball obre la via a estudiar noves estratègies terapèutiques per prevenir i combatre aquesta patologia, tot i que en ser recerca bàsica no té una aplicació clínica immediata. “Es preveu un augment d’afectats de fetge grans en les properes dècades i el coneixement bàsic d’aquest problema mèdic és essencial per desenvolupar teràpies en un futur”, indica la co-líder de l’estudi, Mercedes Fernández (IDIBAPS). L’obesitat, l’estil de vida o l’envelliment estan associats a un augment de la seva incidència.

 

Resultats de la investigació

Els científics van eliminar la proteïna CPEB4 del fetge de ratolins i van observar que, a mesura que envellien, els ratolins desenvolupaven fetge gras. A més, ratolins joves alimentats amb una dieta rica en greixos i mancats de CPEB4 també desenvolupaven aquesta condició, i més accentuada.

CPEB4 és essencial per dirigir la resposta a estrès del fetge. En situacions d’estrès promogudes per exemple per una ingesta desmesurada de greixos, el reticle endoplasmàtic atura les seves funcions per restablir l’equilibri cel·lular. És una resposta de “neteja” que està orquestrada per CPEB4 i que, a més, varia segons les hores del dia, sent en humans més intensa durant el dia. En canvi, en absència de CPEB4, el reticle endoplasmàtic no pot activar la resposta a estrès i els hepatòcits acumulen lípids, produint el fetge gras.

Segons el co-líder del treball i investigador ICREA de l’IRB Barcelona, Raúl Méndez, conèixer la funció de CPEB4 en el fetge pot ser útil com a valor predictiu per a persones que tinguin variants patològiques d’aquesta proteïna i prevenir el desenvolupament, per exemple, vigilant la dieta i les hores d’ingesta. “També pot oferir pistes per desenvolupar teràpies que millorin les tasques de neteja del fetge”, comenta Méndez.

Aquest estudi ha rebut finançament de la Worldwide Cancer Research Foundation del Regne Unit, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Fundació Botín / Banc Santander Universidades, el Ministeri d’Economia i Competitivitat / Fons FEDER i la Generalitat de Catalunya.

 

Publicació relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.