Vés al contingut

La investigació conjunta de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) i la Universitat de Wageningen (Països Baixos) desvela com les hormones anomenades auxines són les encarregades d’activar el desenvolupament de les plantes. El grup de Miquel Coll a l’IRB Barcelona ha col·laborat en aquesta recerca de biologia molecular bàsica que ha estat publicada a la reconeguda revista científica Cell.

Fent servir la tecnologia del Sincrotró ALBA-CELLS de Cerdanyola del Vallès i el Sincrotró europeu de Grenoble, l’equip de biologia estructural de Coll ha pogut estudiar com l’auxina afecta les variables que controlen l’expressió de diversos gens de la planta, que s’activen en funció del que hagi de fer: creixement de les cèl·lules o de les fulles, floració o arrelament, entre d’altres. El descobriment és de rellevància perquè, tal i com ha explicat Coll, s’ha entès definitivament com l’auxina actua sobre els gens –fins ara se sabia que estava al darrera de tots aquests processos, però no com els activava.

L'estudi ha desvelat que l'auxina desbloqueja factors de transcripció, és a dir, proteïnes d'unió a l'ADN que, al seu torn, activen o aturen determinats gens. Aquests tipus de factors de transcripció s'anomenen ARF (Auxine Response Factors), i depenen de l'auxina per a poder fer que la planta es desenvolupi.

L’auxina té aplicacions pràctiques dins el món de l’agricultura: ajuda a aconseguir fruits sense pinyol, evita que les fruites caiguin aviat o actua com a herbicida. També té aplicacions biomèdiques, com les molècules antitumorals i la reprogramació de les cèl·lules que formen els teixits (somàtiques) en cèl·lules mare.

Més informació a la nota de premsa de l’IRB Barcelona.

Article:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.