Vés al contingut

Diferents clústers de salut europeus s’han reunit a Barcelona per debatre sobre els reptes que Europa ha d’assolir per ser més resilient, sostenible, circular i regenerativa. Sota el títol ‘European Clusters Dialogues for Transformation’, els participants han exposat alguns dels desafiaments com ara la digitalització dels sistemes de salut, les oportunitats d’interconnexió entre els diferents clústers Europeus per reaccionar davant de futures crisis, la independència tecnològica i la capacitat productiva, l’economia circular i la sostenibilitat del sector.

 

Transformació digital i reforçament del sector digital health

El tret de sortida dels diàlegs ha estat la keynote a càrrec de Szabolcs Szekacs, team leader d’Indústries digitals a la DGGROW de la Comissió Europea presentant estratègies per contribuir a la resiliència digital d’Europa. Szekacs s’ha unit com a ponent a la primera taula rodona, moderada per Montserrat Daban, directora de política científica i internacionalització de Biocat, on els altres tres panelistes representaven els tres clústers europeus d’Estònia Suècia i França, socis de Biocat al projecte BRIGHT. Els ponents han posat en comú els resultats d’un projecte, liderat per Biocat, que té com a objectiu impulsar la transformació digital i l’aprenentatge de noves tècniques, tot potenciant la col·laboració a llarg termini entre pimes, fons d’inversió, entitats de suport, institucions acadèmiques i l’administració.

En aquest context, tots ells han manifestat que “la petita indústria no té recursos per la digitalització i es troba en desavantatge davant de la gran indústria, una situació que monopolitza el sector i impedeix construir una Europa resilient”. No obstant això, consideren que la transició del sector salut cap la transformació digital “s’ha de construir de forma conjunta” i una oportunitat per aconseguir-ho ha de ser la d’emmirallar-se en altres sectors -com el de finances o automobilístic-, que porten anys d’avantatge.
 

D’esquerra a dreta: Björn Arvidsson, STUNS Life Sciences (Suència), Sohail Nourestani, Eurasanté (França), Sven Parkel, Scan Balt i Connected Health (Estònia), Szabolcs Szekacs, European Commission i Montserrat Daban, Biocat
 

La interconnexió entre clústers: eina clau per a la resiliència

Sota el nom “Building Resilience: From Clusters to Euroclusters”, la segona sessió ha posat sobre la taula els principals reptes dels clústers de salut per afrontar la resiliència. Principalment en són dos: la transició verda i una acceleració en digitalització. I per aconseguir-ho, cal teixir relacions. “És important establir una bona connexió entre agents i disposar dels recursos adequats en el moment pertinent per tenir una capacitat de reacció competent davant les adversitats”. Aquesta interconnexió permet suplir debilitats i mitigar disrupcions.

A banda, també hi ha hagut temps per comentar l’estabilitat en la cadena de producció i la resiliència de la indústria per afrontar noves crisis. Segons el panell d’experts, la col·laboració interregional ha de ser el punt fort per implementar un pla estratègic que proporcioni la capacitat de reacció dins els ecosistemes davant de noves crisis.
 


D’esquerra a dreta, Antonio Novo, European Clusters Alliance (Brussels), Olga Trofymova, Ukrainian Clusters Alliance i el moderador Javier Selva, Catalonia Bio & Health Tech. A la pantalla, Marek Przeor, European Commission i Karen Lindegaard, Danish Life Sciences Cluste
 

El biomanufacturing permetrà aconseguir una Europa resilient

“La falta de manufactura a Europa és un dels principals problemes que afronta el continent i que impedeix que sigui resilient”. Aquest ha estat el punt de partida de la sessió “Sustainable transformation: Biomanufacturing”, on el biomanufacturing s’ha posicionat com a eina clau per aconseguir una Europa amb una indústria més competitiva i preparada davant les crisi. “On s’ha de fer més incís és en entendre la indústria i com d’important és la manufactura, perquè hi ha un gran buit de coneixement per part de l’àmbit científic en aquesta part de la cadena”.

El programa BioMan4R2, coordinat per Turku (Finlàndia) i on també hi participa Biocat, pretén millorar els processos de fabricació, transferir les tecnologies mèdiques disruptives, reforçar la competitivitat i sostenibilitat de l’ecosistema de salut Europeu, tot potenciant la col·laboració a llarg termini entre pimes, fons d’inversió, recerca, organitzacions clíniques i de coneixement, parcs científics i tecnològics i altres companyies d’aquests sectors. 
 


D’esquerra a dreta, Tero Piispanen, Turku Science Park (Finlandia), Alexandra Patriksson, Testa Center (Suècia), Montserrat Daban, Biocat i Anaïs LeCorvec, Council of European BioRegions.
 

El programa de clústers de salut europeus ha finalitzat amb una ponència inspiradora a càrrec de Laura Roman, Industry 5.0 Policy Officer de la DGRESEARCH de la Comissió Europea. “Hem d’apostar per una indústria més neta i orgànica, alhora que interconnectada i diversa”, ha suggerit. Per arribar aquest punt, la ponent ha remarcat que cal fer una producció que respecti el planeta, promocionar l’ètica, fer ús de la tecnologia i apoderar els treballadors i treballadores. “El futur passa per ser una indústria 5.0  que segueixi aquests valors i que proporcioni solucions efectives”.

Amb aquestes sessions, Biocat ha volgut maximitzar l’impacte de la innovació que es genera a la BioRegió i alinear l’estratègia de l’entitat amb les tendències europees i internacionals per al sector de les ciències de la vida i la salut. Els coneixements obtinguts d’aquestes sessions i col·laboracions amb els diferents agents europeus permetrà continuar posicionant la BioRegió com a un dels principals hubs en innovació en salut d’Europa.

Si et vas pedre les sessions, pots recuperar-les al canal de Youtube de Biocat.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.