Dan Azagury: "És més fàcil innovar en salut a Europa que als Estats Units"
Cirurgià, expert en biodisseny i fundador de Ciel Medical Inc, Azagury ha desenvolupat sis dispositius mèdics al llarg de la seva carrera.
Redacció
"Encara que no ho portis a la sang, innovar és una cosa que es pot aprendre. És un estat mental que, com un interruptor, pots decidir quan encendre’l". Així va començar la seva xerrada ahir al Bizbarcelona el Dr. Dan Azagury, cirurgià de l'Hospital Universitari de Ginebra i un emprenedor en sèrie en l'àmbit de la salut, abans de passar a explicar les claus per portar amb èxit una idea fins al llit del pacient.
El 90% de les start-up fracassen avui en dia. Azagury va explicar que el procés d'innovació en biodisseny, desenvolupat per la Universitat d'Stanford, és una eina que pot reduir aquest percentatge perquè "la seva finalitat no és fabricar coses, sinó crear amb un propòsit, a partir de necessitats reals identificades en entorns hospitalaris". Des de la seva creació, l'any 2001, el programa d'Stanford ha donat lloc a 26 noves empreses, ha captat 200 milions de dòlars d'inversions en capital risc i ha generat més de 500 llocs de treball. Els productes dissenyats per aquestes empreses noves han servit per tractar més de 150.000 pacients.
Azagury: "La finalitat del biodisseny no és fabricar coses, sinó crear alguna cosa amb un propòsit"
El mateix Azagury va ser alumne del programa Stanford Biodesign el 2012 i allà va néixer la seva empresa, Ciel Medical Inc, i els dos dispositius en què actualment treballa i dels que també va parlar durant la seva conferència: un per millorar el tractament dels càlculs renals i, l'altre, per augmentar la protecció dels pacients en les unitats de cures intensives (UCI) enfront de la pneumònia associada als sistemes d'intubació i ventilació mecànica. Aquesta infecció és la més comuna i greu associada a l'atenció mèdica a les UCI.
"Innovar en salut a Europa és més fàcil que als Estats Units perquè la legislació, els requisits que han de complir els nous productes, estan més clars. Però el grau d'innovació és menor" va ressaltar Azagury. El problema principal és "la por al fracàs. Sempre dic que cal fracassar molt, fer-ho preferentment quan no costi molts diners i, sobretot, no fallar dues vegades pel mateix motiu". També va dir que la medicina actual està plena de dogmes i no fomenta la innovació. "Molts professionals realitzen procediments d'una determinada manera simplement perquè sempre s'ha fet així i ha donat bons resultats, sense qüestionar-se el perquè, ni s’hi ha maneres millors d'actuar, de millorar aquests resultats i, amb això, l'atenció al pacient. La innovació és una eina tan fonamental com la recerca per desenvolupar, per exemple, nous tractaments contra el càncer" va concloure.
Design Health Barcelona: d'Stanford a Barcelona
A partir de setembre de 2013, al programa Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), metges, científics, enginyers i dissenyadors tindran l'oportunitat d'aprendre el procés d'innovació en biodisseny a Barcelona i obtenir un avantatge competitiu en un mercat de treball en expansió. Biocat ha posat en marxa aquesta iniciativa formativa pionera, a través de Moebio, per desenvolupar el talent emprenedor en el sector de la salut i les ciències de la vida i impulsar la innovació en aquests camps.
Durant vuit mesos, els alumnes admesos treballaran en equips multidisciplinaris de quatre persones que seguiran junts un procés que s’inicia amb la immersió en un hospital —Clínic de Barcelona, Sant Joan de Déu i Guttmann— per detectar necessitats reals, segueix amb el disseny i prototipatge d’un nou producte o servei, i es clou amb contactes amb inversors per finançar el projecte. Al llarg del procés, els alumnes adquiriran coneixements en medicina i desenvolupament de negoci i capacitació en àrees com design thinking o lideratge creatiu a través d’un seguit de classes i tallers impartits per més de 50 especialistes internacionals.
Per ampliar la informació sobre d·HEALTH Barcelona (professorat, fases del programa, etc.) consulta aquesta notícia. D'altra banda, el dia 11 de juny es farà una sessió informativa a l'edifici DHUB per a interessats en participar en el programa.
Pots seguir el programa a Twitter @moebiobarcelona amb l'etiqueta #dHEALTHBcn.
Consultes: Moebio • Tel. +34 93 310 33 30 • info@moebio.org
- Nota de premsa (7/6/2013)
- Notícia relacionada (23/5/2013)
- Fulletó Design Health Barcelona
Organitza: | Una iniciativa de: |
Amb el suport de: |
Col·laboradors: | Corporate partners: |