Descobreixen el codi genètic dels glòbuls vermells
<p>El Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona participa en un estudi que podria ser significatiu per futures teràpies per a pacients amb malalties vinculades a l’anèmia</p>
Investigadors de la Universitat de Lund (Suècia) juntament amb col·laboradors del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR[B]) han identificat les quatre claus genètiques que desbloquegen el codi genètic de les cèl·lules de la pell i permeten modificar-les perquè comencin a produir glòbuls vermells de la sang.
L’estudiant de doctorat catalana a la Universitat de Lund Sandra Capellera, que és la primera autora de l’article, explica que aquesta és la primera vegada que algú aconsegueix transformar cèl·lules de la pell en glòbuls vermells, segons informa el CMR[B]. L’estudi, publicat a la revista científica Cell Reports, mostra que de 20.000 gens, només quatre són necessaris per fer aquesta reprogramació, que tarda vuit dies.
Cada individu té un codi genètic únic, un manual d’instruccions complet que descriu exactament com estan formades totes les cèl·lules del cos. Es podria dir que cada cèl·lula “llegeix” una part concreta d’aquest manual que determina quin tipus de cèl·lula serà (del cervell, musculars, adiposes, esquelètiques, de la pell...). L’equip de recerca encarregat d’aquest estudi ha aconseguit capacitar una cèl·lula de la pell per transformar-la en una sanguínia.
Per activar la reprogramació, els investigadors van introduir diferents combinacions d’uns 60 gens dins del genoma de les cèl·lules de la pell amb l’ajuda d’un retrovirus fins que es va aconseguir que les cèl·lules de la pell es convertissin en glòbuls vermells.
L’experiment s’ha fet en ratolins i els resultats preliminars indiquen que també es pot aplicar en cèl·lules humanes. La part de validació dels resultats obtinguts de cèl·lules de pell humanes l’ha dut a terme l’equip del CMR[B], liderat per l’investigador postdoctoral Julián Pulecio amb la supervisió d’Ángel Raya.
La descoberta és significativa no només des d’un punt de vista biològic (ajuda a entendre com es produeixen els glòbuls vermells i quines instruccions genètiques es requereixen), sinó també des d’una vessant terapèutica. Davant de l’actual manca de donants per a pacients amb malalties vinculades a l’anèmia, aquesta investigació és una oportunitat per produir glòbuls vermells des de les pròpies cèl·lules de la pell del pacient.
“Una possible aplicació per aquesta tècnica és fer glòbuls vermells personalitzats per a transfusions de sang, però aquesta meta està encara lluny de convertir-se en una realitat clínica”, valora el cap de l’equip de recerca a Lund i director de l’estudi, Johan Flygare.
Publicació relacionada:
Defining the Minimal Factors Required for Erythropoiesis through Direct Lineage Conversion. Cell Reports 15, 2550–2562 (14 June 2016) doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.celrep.2016.05.027