Porten bata, però cap d'ells és metge. Nico Facuri és enginyer, Sara Hernández i Enrique Hernández són biotecnòlegs. Han estat dos mesos a l'Institut Guttmann, un hospital de rehabilitació de Barcelona, fent una immersió clínica per identificar necessitats clíniques no cobertes. I ara l'objectiu és seleccionar una necessitat i desenvolupar una solució innovadora que la resolgui, com ara un dispositiu mèdic. Els tres són fellows del programa d·HEALTH Barcelona, una iniciativa de Biocat, i ens expliquen la seva experiència arran de la participació en el programa.
A d·HEALTH Barcelona experimenteu un cicle complet d'innovació que comença a l'hospital, on heu d'identificar necessitats mèdiques no cobertes. Quin ha estat el resultat d'aquesta fase?
Sara Hernández: Hem estat amb tots els professionals de l'hospital (fisioterapeutes, infermers, metges, logopedes, psicòlegs) i ens hem adonat que tenen visions molt diferents. Això ens ha ajudat a veure on podem trobar un nínxol. Per exemple, ens va passar amb les infermeres de planta i les de domicili. A nosaltres ens interessen més les respostes de les infermeres de domicili perquè tots els pacients sortiran de l'hospital en algun moment i allà podem trobar una oportunitat.
Nico Facuri: Observar és molt important. La immersió clínica ha estat un període per entendre-ho tot i ens ha servit per captar molts senyals. Hem detectat 400 necessitats, però a més ens emportem totes les sensacions que hem tingut i que no hem posat per escrit. Això ens ha preparat per conèixer el mercat, treure una proposta de valor molt ben feta i fundar una empresa. És el pla A.
En quin tipus de proposta de valor penseu?
Nico Facuri: Ens hem adonat que per introduir una solució innovadora i que els professionals la utilitzin cal ser molt convincent.
Sara Hernández: Moltes vegades hi ha solucions que no és que no existeixin, sinó que no cobreixen bé la necessitat del tot. Hem de pensar en alguna cosa que sigui intuïtiva, senzilla i fàcil per a l'usuari.
Nico Facuri: Tenim en compte que dissenyem per a ells, no per a nosaltres. Ens agradaria fer algun wearable molt espectacular, però hem de pensar en qui ho utilitzarà. Hi ha innovacions que no arriben a l'usuari perquè el set up és complicat d'utilitzar.
Un valor afegit de la immersió clínica és que podeu veure en primera persona a qui impactarà el que desenvolupeu.
Sara Hernández: Exacte. Jo, per exemple, treballava en investigació i una cosa que passa molt és que no veus els resultats ràpidament, sinó que poden passar 20 o 30 anys fins que no es desenvolupi alguna cosa amb què tu has treballat. En canvi, aquí tu veus coses i depèn de tu canviar-les. Podem ajudar a persones directament i aquesta és la gran motivació.
Teniu esperit emprenedor?
Enrique Hernández: Des que hem fet la immersió clínica hem canviat el xip. Ara anem pel carrer i identifiquem necessitats per a tot. No sé encara si som emprenedors, però almenys tenim esperit crític.
Nico Facuri: La immersió va més enllà de l'hospital. Veus coses que abans ni et fixaves. A més, és un procés molt accelerat. Jo vaig fundar anteriorment una empresa i amb el meu soci ens vam passar sis mesos investigant. Aquí, amb un mes i mig ja ho tens.
El treball en equip és complicat?
Sara Hernández: La primera setmana jo estava molt tancada perquè sóc una persona que em sento segura quan controlo les coses. I m'he adonat que no puc controlar-ho. Nico em va ensenyar que cal deixar-se portar i ara miro més per a l'equip i confio plenament.
Nico Facuri: El procés de crear una cosa és totalment descontrolat i caòtic. No sabem què passarà, ni si sortirà alguna cosa d'aquí. Però cal creure i avançar.
Enrique Fernández: Els tres som persones flexibles i amb ganes d'aprendre i millorar, ens hem adaptat molt bé a la feina en equip.
Quina és la lliçó més important que us emporteu de l'estada a l'hospital?
Enrique Fernández: La capacitat de recuperació i creixement dels pacients. No n'érem conscients. Vam venir aquí pensant que seria un ambient apagat i trist i estem al·lucinats. Hi ha una capacitat de lluita espectacular. Buscar una solució innovadora té molt més sentit ara.