Vés al contingut

La inversió és notícia una vegada més. Durant el mes de maig s’ha tancat una de les rondes de finançament més importants en el sector biomèdic a Catalunya –i també a Espanya– dels últims mesos. Anaconda Biomed, que està desenvolupant un catèter per tractar l’ictus isquèmic agut, ha aixecat 15 milions d’euros en una ronda liderada per Ysios Capital amb la participació de Banc Sabadell. També ha comptat amb inversors internacionals, com Omega Funds i Innogest Capital.

Devicare, que desenvolupa dispositius mèdics pel tractament a domicili del pacient crònic, ha tancat una ronda de tres milions d’euros procedents de family offices i socis corporatius. Paral·lelament, la companyia es prepara per introduir la família de productes Lit-Control a França, per això acaba d’incorporar a l’equip el doctor François Schutze, executiu sènior amb més de 35 anys d’experiència en farmacèutiques.

La biotecnològica Pangaea Oncology, amb seu a Barcelona, ha rebut una subvenció del CDTI d'1,7 milions d’euros per desenvolupar panells de diagnòstic multiplexat (varis gens) de biòpsia líquida i ampliar l’ús del test de mutacions puntuals en sang per monitoritzar pacients amb càncer de pulmó no microcític.

Medcomtech i Mind the Byte han obert noves rondes de finançament per captar inversió. Medcomtech vol ampliar capital per 4,5 milions d’euros per reforçar el seu creixement internacional. La firma es dedica a la fabricació de material per cirurgia ortopèdica, traumatologia i neurocirurgia. Mind the Byte, especialitzada en el disseny computacional de fàrmacs, ha obert una ronda a través de la plataforma d’inversió Crowdcube per captar un mínim de 450.000 euros. Els diners es destinaran al desenvolupament i consolidació del pla de negoci.

Les start-up i spin-off d’alta tecnologia dedicades a les ciències de vida a Catalunya podran obtenir finançament d’un nou instrument que està preparant InKemia. És el nou fons InKemia Fond-ICO Global i invertirà 10 milions d’euros en diverses companyies.

 

Noves fites d’empreses de la BioRegió de Catalunya

La farmacèutica Grifols, una de les més importants a Catalunya, comença una nova etapa a mans de Víctor Grifols Deu i Raimon Grifols com a co-consellers delegats després que Víctor Grifols ha culminat el traspàs de poder de la segona a la tercera generació familiar.

A l’àmbit empresarial també s’ha anunciat un acord de llicència entre SOM Biotech i l’americana Corino Therapeutics, que ha adquirit la llicència mundial del fàrmac SOM0226 per tractar l’amiloïdosi per transtiretina, amb un mercat potencial de 1.400 milions d’euros anuals. Per la seva banda, CataloniaBio, l’associació d’empreses biotecnològiques catalanes, i HealthTech Cluster, que vol impulsar la competitivitat d’empreses dedicades a les tecnologies de la salut a Catalunya, han iniciat la seva integració en una sola entitat.

L’Hospital Clínic i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica han signat un acord de llicència exclusiva amb l’empresa FreeOx Biotech per al desenvolupament i explotació a nivell mundial d’una tecnologia relacionada amb el tractament de l’ictus a partir de dos compostos amb propietats neuroprotectores basades en la reducció dels efectes de l’estrès oxidatiu en l’organisme.

Specipig, la biotecnològica catalana de cria i investigació biomèdica amb el porc nan com a model animal, ha obtingut el certificat de compliment dels principis de Bones Pràctiques de Laboratori (BPL) de la Generalitat de Catalunya, un reconeixement de qualitat que li permetrà treballar amb empreses d’arreu del món i preparar la seva entrada als mercats del Regne Unit i Itàlia abans del 2018.

L’empresa de Werfen Biokit també ha aconseguit una fita d’internacionalització en obtenir l’autorització de la FDA per comercialitzar a Estats Units el reactiu que desenvolupa, una prova automàtica per detectar la trombocitopènia induïda per heparina. Es tracta de la primera autorització per un producte d’aquestes característiques atorgada per la FDA en els últims 10 anys.

 

Avançaments en recerca

El món de la recerca compta amb una nova iniciativa europea que pretén obrir la investigació a la societat per implicar diferents actors i aconseguir que la recerca sigui més participativa i inclusiva. Es coneix amb el nom d’ORION, està coordinada pel Centre de Regulació Genòmica i implica a nou socis, inclosa la Universitat Autònoma de Barcelona. Biocat s’hi ha sumat com a organització associada.

Els centres catalans han estat protagonistes d’algunes novetats en ciència durant el mes de maig. Un equip de l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia de la Fundació Josep Carreras ha publicat un estudi que revela l’efectivitat d’un nou tractament per a la leucèmia limfoblàstica aguda que augmenta de manera significativa la supervivència dels pacients adults en comparació amb el tractament estàndard de quimioteràpia.

Investigadors de la Universitat de Barcelona han descobert un mecanisme essencial de regulació del procés d’infecció de la salmonel·la, un bacteri relacionat amb diverses malalties gastrointestinals com la salmonel·losi. Aquesta recerca permet aprofundir en els mecanismes que utilitzen els bacteris per regular l’expressió gènica, i a llarg termini podria contribuir a desenvolupar noves vacunes. 

Segons els experts convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, i ISGlobal, Catalunya té un risc moderat-alt de transmissió de virus tropicals com el Zika, dengue i chicungunya. Com a resultat del debat científic celebrat a Barcelona del 23 al 24 de maig, els experts van assegurar que el sistema sanitari català està preparat per afrontar el risc de transmissió i es van establir els principis d’una Agenda de Recerca Estratègica per coordinar la recerca de la regió i oferir respostes.

Els grups de recerca adscrits a l’Hospital Vall d’Hebron quedaran aglutinats en un mateix edifici de nova planta que s’aixecarà entre l’edifici de la Facultat de Medicina de la UAB i l’Hospital de Traumatologia de la Vall d’Hebron. L’obra s’acabarà el 2019, segons ha comunicat el VHIR.

 

Els protagonistes del mes

Carlos Buesa, director general i fundador d’Oryzon Genomics, ha rebut el premi de millor emprenedor pel diari La Razón. A més, la biotecnològica ha anunciat la incorporació de Roger Bullock, expert internacional en Alzheimer, com a nou director mèdic.

També l’IRB Barcelona ha anunciat un nou fitxatge. Es tracta del prestigiós científic Manuel Serrano, que s’incorpora al centre després de 13 anys al CNIO per treballar els reptes de la medicina regenerativa.

Com a gran esdeveniment que va acollir Barcelona durant el mes de maig destaca Health 2.0 Europe, un dels congressos de referència a Europa en salut digital que es va celebrar del 3 al 5 de maig. La cita va comptar amb la participació de vuit start-up catalanes i entre elles Mediktor i PlayBenefit van presentar les seves tecnologies innovadores. Durant els mateixos dies també es va celebrar Healthio, que va reunir els últims avenços en el sector de la indústria de la salut a la capital catalana.

En la carrera per convertir-se en la nova seu de l’Agència Europea del Medicament quan Londres deixi de formar part de la Unió Europea, Barcelona segueix definint un pla per postular-se com a favorita i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha defensat a Brussel·les la candidatura. Representants d’universitats, col·legis professionals, indústria i instituts d’investigació vinculats als sectors mèdics i farmacèutics també han recolzat formalment la candidatura, que es resoldrà a la tardor del 2017.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.