Vés al contingut

Ni la segona onada de la Covid-19 aconsegueix aturar l’activitat de la BioRegió. La nota positiva del mes han estat els diversos guardons aconseguits per investigadors catalans, entre els quals destaca el lliurament dels Premis Nacionals de Recerca. També ha continuat l’activitat inversora i se succeeixen les publicacions científiques, no només en el camp del SARS-CoV-2.

Repassem el més important d’aquest octubre que finalitza amb moltes incerteses sobre l’evolució de la pandèmia.

 

Canvis en direccions i consells executius

Comencem amb alguns canvis entre els directius de centres de recerca i empreses. Jordi Barretina deixarà la direcció de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) per encapçalar l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). L’spinoff de l’IMIM Chemotargets ha nomenat nou CEO el Dr. Scott Boyer, fins ara conseller delegat de la tecnològica sueca Klaria. I la companyia Medsir, especialitzada en investigació clínica oncològica, ha fitxat a la directora d’IBM Cloud a Espanya, Angel Moreu, com a consellera delegada. Per la seva banda, Almirall ha anomenat Laurence Faboumy General Manager de la companyia a França, amb l’objectiu d’apostar pel seu creixement internacional i enfortir la seva estratègia en dermatologia mèdica.

 

Finançament i inversions dins i fora de Catalunya

Inveready continua consolidant-se com un dels fons de capital risc més rentables d’Europa, com ho demostra que acaben de tancar el que va ser el seu primer vehicle d’inversió, Inveready Seed Capital SCR, especialitzat en empreses tecnològiques en fases inicials, després d’11 anys d’activitat en què ha invertit en 35 companyies. La darrera aposta de la gestora ha estat a l’startup madrilenya AptaTargets, liderant una ronda de 5 milions per lluitar contra l’ictus isquèmic. 

Altres inversions fora de Catalunya han estat la d'Ysios Capital, que ha participat en una ronda de 44,5 milions per a la companyia francesa Sparing Vision, que avançarà així en el desenvolupament d’una teràpia innovadora per al tractament de la retinosis pigmentària. Per la seva banda, Sabadell Asabys ha liderat una ronda de 14 milions d’euros de la madrilenya MedLumics per desenvolupar una tecnologia de millora de la cirurgia de pacients que pateixen arrítmies cardíaques. També Asabys ha anunciat la seva desena operació de l’any, en què ha co-liderat, juntament amb Wellington Partners, una ronda de finançament Series A de 20 milions de dòlars per a Sidekick, companyia islandesa de teràpies digitals.


Emjoy ha captat 2,5 milions de JME Ventures i Nauta Capital, i MeThinks ha aconseguit una inversió d’1,8 milions d’euros per a una tecnologia que facilita la detecció d’ictus i hemorràgies cerebrals. Finalment, l’startup especialitzada en ortodòncia invisible Impress ha tancat una ronda de 5 milions d’euros amb la participació dels fons TA Ventures, Bynd VC i Sabadell VC. 

En l’apartat de subvencions, la Generalitat preveu llançar un fons públic-privat amb una dotació mínima de 200 milions d’euros per entrar en el capital d’empreses catalanes solvents que puguin actuar com a tractores de l’economia dins de sectors com la biomedicina, la indústria 4.0 i el sector agroalimentari. Des de l’executiu català també s’han destinat 85 milions d’euros per a la construcció de 5 annexes a hospitals amb capacitat per a 500 llits per a crítics i s’ha aprovat una aportació de 59 milions d'euros per al Barcelona Supercomputing Center fins l'any 2029.

A més, Ability Pharma ha rebut una subvenció d’1,6 milions d’euros de la FDA americana, que serviran per finançar la recerca d’un tractament contra el càncer de pàncrees. I 8Wires i Eureca han rebut 4,2 milions d’euros de la Comissió Europea per a un projecte per millorar la preparació de pacients abans d’una operació.

 

Activitat empresarial

Comencem aquest apartat amb una benvinguda: investigadors de l’IGTP i metges de l’Hospital de Can Ruti han creat l’spinoff Time is Brain per desenvolupar un dispositiu mèdic que millori el pronòstic de l’ictus isquèmic agut. 

Un pas de gegant per a una gran causa: Oncoheroes ha aconseguit de la Federal Drug Administration d’EEUU la designació de volasertib com a Medicament per Malaltia Pediàtrica Rara en el tractament de rabdomiosarcoma, el tipus de càncer de teixits tous més freqüent en la infància i l'adolescència.

Continuant als Estats Units, Pangaea Oncology ha tancat un acord amb Turning Point Therapeutics per portar a terme un estudi clínic amb el seu fàrmac repotrectinib en combinació amb osimertinib en pacients amb càncer de pulmó avançat. I Àvida Biotech ha signat un acord amb el Center For Integrated Global Biomedical Sciences de la Universitat de Buffalo (EEUU) per desenvolupar nous antivirals i vacunes contra malalties infeccioses com el dengue, el Zika, el Chikungunya. 

Grifols ha tancat la compra d’una fàbrica de fraccionament de plasma i 2 plantes de purificació al Canadà, així com d’11 centres de donació de plasma als EEUU, per 393 milions d’euros. La farmacèutica catalana també ha anunciat el seu propòsit de doblar la seva capacitat industrial de fraccionament de plasma l'any 2026 i de construir una planta d’immunoglobulines a Lliçà de Vall (Barcelona).

Almirall ha arribat a un acord per introduir en el mercat francès la seva teràpia innovadora contra la psoriasis greu. La mateixa companyia ha llançat la segona edició de Digital Garden, el seu programa per a startups de salut digital en l'àmbit dermatològic. 

Miura Private Equity ha signat l’adquisició de Terrats Medical, firma catalana especialitzada en la fabricació de pròtesis dentals, i l’startup Moirai Biodesign ha desenvolupat un prototip de kit de diagnòstic que permet detectar la sèpsia amb una mostra de sang del pacient en només tres hores, sense necessitat de realitzar un hemocultiu previ. Per la seva banda, Minoryx Therapeutics ha aconseguit un préstec de 25 milions del Banc Europeu d’Inversions per desenvolupar una teràpia contra l'adrenoleucodistròfia, una malaltia rara. 

 

Avenços contra la Covid-19

Alguns tractaments contra el coronavirus SARS-CoV-2 desenvolupats a Catalunya comencen a arribar a fases clíniques. Grifols ha anunciat l'inici de l'assaig clínic de la seva immunoglobulina hiperimmune com a tractament per a les persones infectades pel SARS-CoV-2. I la vacuna RUTI, desenvolupada inicialment contra la tuberculosi per l’investigador de l’Hospital Germans Trias i Pujol Pere-Joan Cardona i fabricada per la farmacèutica Archivel Farma, és la primera de l’Estat en rebre l’autorització per realitzar un assaig clínic internacional, que es portarà a terme a Argentina.

Un treball del Banc de Sang i Teixits i la Universitat de Barcelona, publicat a la revista Blood Transfusion, conclou que els donants de sang del grup 0 tenen un “risc significativament més baix d’infecció” que els que no són d’aquest grup. I un estudi coordinat per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Lleida) ha determinat que el 84% dels pacients ingressats a la UCI per Covid-19 presenten problemes respiratoris tres mesos després de l’alta

El FC Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu han anunciat que elaboren un estudi per analitzar la transmissió de la Covid-19 en adolescents i joves. Des de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) han observat que aquells que van viure el confinament com una experiència desagradable són majoritàriament les dones, els adolescents i joves, les persones que viuen soles i les que tenen por de perdre la feina. La mateixa universitat ha publicat a PLoS One un treball que determina símptomes i paràmetres clínics relacionats amb una major mortalitat per la Covid-19. 

 

Nou centre d’excel·lència i publicacions en revistes punteres

El Barcelona Supercomputing Center ha inaugurat el PerMedCoE (HPC/Exascale Centre of Excellence in Personalised Medicine), un centre d’excel·lència europeu amb finançament de la Comissió Europea, que contribuirà al full de ruta europeu de la medicina personalitzada. 

Investigadors de l’IDIBELL i de l’Hospital Sant Joan de Déu han descobert una nova malaltia genètica rara greu del metabolisme, caracteritzada por problemes en el desenvolupament cerebral i cardíac, que afecta els infants. Un estudi publicat a la revista Science i coordinat per investigadors de l’IDIBAPS i la Universitat de Barcelona ha descrit un nou mecanisme de defensa immunològica desconegut fins ara. I investigadors del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat un algoritme d’intel·ligència artificial que permet conèixer, mitjançant fotografies fetes amb un telèfon mòbil, si un fetge és apte per a trasplantament. 

Sense sortir del campus, investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia han emprat per primer cop la biòpsia líquida per identificar i classificar un pronòstic del càncer cerebral pediàtric més comú, el meduloblastoma. 

Un treball internacional publicat a Nature, en què han participat investigadors del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia i de l’Institut de Neurociències (INc), ha descrit els processos que es donen en les neurones de l’hipocamp perquè puguin crear-se memòries de llarga durada i sigui possible l’aprenentatge. També relacionat amb la memòria, investigadors de l’IDIBGI han publicat els resultats d’un estudi que relaciona la memòria immediata i recent amb la presència de certs bacteris intestinals

 

Nous espais, inversió i premis

El calaix de sastre de l’actualitat l’inaugura aquest mes el Parc Científic de Barcelona, que ha habilitat més de 1.200 m2 nous d’espai d'oficina per acollir empreses de tecnologies mèdiques. Aquesta superfície representa un 10% d'increment en espai d'oficina disponible i les noves empreses podran instal·lar-s’hi a partir de novembre del 2020. 

El Cercle d’Economia ha posat en marxa dues comissions per analitzar i impulsar propostes per a la recuperació econòmica; una d’elles de Ciències de la Salut, presidida per Andreu Mas-Colell.

En l’apartat de premis, el cap d’Oncologia de la Vall d’Hebron, Josep Tabernero, ha rebut el Premi Nacional de Recerca, i la professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona, Silvia Osuna, ha rebut el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove. Per la seva banda, la investigadora de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia Laura Lechuga ha estat guardonada amb el Premi Jaume I a les Noves Tecnologies, i la infermera de l’IDIBGI Marina González del Río, especialista en esclerosi múltiple, ha guanyat el Premi Internacional Nightingale 2020. Finalment, l'empresa de serveis científics Kymos ha rebut el Premi Bioèxit 2020, lliurat per CataloniaBio & HealthTech.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.