DESTAQUEM: BIOSPAIN a Barcelona, la major ronda en digital health, nous equipaments tècnics, inversió estrangera en infraestructures i una activitat en assajos clínics sense fre
<p>Maig ens ha portat una bona notícia: <strong><a href="https://www.biocat.cat/ca/noticies/barcelona-acollira-biospain-2023">Ba… acollirà BIOSPAIN el 2023</a></strong>. En la seva aposta per l’economia orientada al coneixement i la ciència, la BioRegió visibilitzarà el seu ecosistema per atraure talent i captar noves inversions, en un dels esdeveniments internacionals més grans de la biotecnologia del sud d'Europa. Més informació properament! </p>
Grans operacions, startups que busquen finançament i d’altres novetats
La gestora de capital risc barcelonina Asabys Partners ha tornat a batre rècord participant en una ronda de 52 milions d’euros, l’operació més important on hi ha format part, per sobre de la injecció de 50 milions d’euros de la biotec SpliceBio, al febrer. I ho ha fet invertint en una digital therapeutics (DTx), una categoria de productes que, tot i comptar amb evidència científica, presenten dificultats per ser adoptades dins els sistemes de salut, principalment als europeus. Sobre aquest repte hem parlat aquest mes amb les DTx catalanes i han compartit amb nosaltres 10 propostes per accelerar l’adopció d’innovació al sistema català.
Seguim parlant de salut digital perquè aquest mes hem assistit a la major ronda en digital health en el que portem d’any. Es tracta de l’startup Durcal, que ha aixecat 8 milions d’euros en una peroació liderada per Telefónica Ventures. A més, VB Devices, que desenvolupa, fabrica i comercialitza dispositius innovadors per a medicina vascular, ha tancat una ronda de finançament d’1 milió d’euros a través de Capital Cell, superant la xifra objectiu.
En quan a capital públic, la Generalitat de Catalunya ha destinat, per primer cop, 1 milió d'euros a una línia d'ajuts per impulsar 70 projectes empresarials disruptius, d’entre els quals, el 21% del total han estat per projectes de salut.
Quatre startups de la BioRegió es troben en fase d’expansió i, per continuar creixent, han obert ronda de finançament. Saps quines són?
- Innitius, la femtech que recentment ha obert oficines a Barcelona, i va participar a CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració de Biocat, vol aixecar 1 milió d’euros per sortir al mercat aquest any.
- Tensormedical, spinoff de la Universitat de Girona i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), que també es va formar a CRAASH Barcelona, té oberta una ronda de 800.000 euros per desenvolupar el producte final i obtenir la certificació clínica i reglamentària.
- ABLE Human Motion, també participant de CRAASH Barcelona, busca 750.000 euros per finançar la consecució del marcatge CE de la Unió Europea. A més, el seu cofundador i CEO, Alfons Carnicero, ha estat reconegut amb el MIT Innovator Under 35 Europe 2022. Enhorabona!
- L’spinoff del CREB Exheus també ha obert ronda aquest mes a Capital Cell. Necessita 600.000 euros per obtenir el marcatge CE.
I, abans de tancar aquest apartat, presentem les novetats que han anunciat algunes de les startups de l’ecosistema de salut de Catalunya:
- Teladoc Health, empresa nord-americana dedicada a la telemedicina amb oficines a Barcelona, ha anunciat que obrirà un hub digital en tecnologies sanitàries a la capital catalana, pel qual ha contractat un equip de 50 desenvolupadors i preveu ampliar la plantilla fins als cent experts en els propers mesos.
- La medtec per a l’epilèpsia Mjn-neuro ha començat les vendes del seu producte al Regne Unit.
- Devicare, la digital health d’urologia, ha presentat al mercat la primera aplicació mòbil dissenyada específicament per a pacients amb càlculs renals, que permetrà fer un seguiment personalitzat de la patologia a través d'una monitorització diària.
- La digital health Mediktor ha iniciat una col·laboració amb l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per implementar el primer triatge d'emergències ginecològica basat en Intel·ligència Artificial (IA).
- Integra Therapeutics ha fixat al Dr. Mark Bonyhadi com a membre de la direcció de la biotec d’edició genètica.
- I, Nuage Therapeutics ha fixat a l’emprenedora Judit Anido com a CEO de l’spinoff que treballa en nous fàrmacs per al tractament del càncer.
Per finalitzar, destaquem la compra de la nord-americana VeriSIM Life de la startup catalana Molomics Biotech, l'import de la qual no ha transcendit.
Catalunya, referent mundial en assajos clínics i nous equipaments
Coincidint amb el Dia Internacional de l’Assaig Clínic, que se celebra cada 20 de maig, Biocat ha donat a conèixer un dels principals ingredients que situen la BioRegió en els principals rànquings internacionals. Catalunya es posiciona en 6è lloc en nombre de participacions en assajos clínics actius a Europa amb 1.200 estudis, principalment en oncologia (65,5% del total). Novartis, a més, inverteix el 88% del seu pressupost en estudis amb participació catalana que es desenvolupen a Espanya.
Aquest mes s’han iniciat o presentat els resultats d’alguns assajos clínics liderats per centres catalans. Per exemple, l’Hospital Sant Joan de Déu ha iniciat dos estudis clínics singulars: un primer per investigar sobre la síndrome d'ovari poliquístic, on hi participen sis països europeus, i un altre sobre la distròfia muscular de Duchenne, una malaltia que de moment no té cura. Un altre assaig clínic liderat, en aquest cas, per l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) ha presentat resultats "alentadors" en la seva activitat antitumoral contra el càncer de pàncrees avançat.
A més, també hem sabut que el Barcelona Supercomputing Center (BSC) serà l’encarregat de coordinar QUSTom, un projecte europeu centrat en la investigació d’una nova metodologia per diagnosticar el càncer de mama a través de l’ús d’ultrasons i supercomputació, una metodologia més eficaç en la detecció i segura per a les dones.
Continuem amb més mostres que evidencien l’excel·lència a la recerca a la BioRegió. Catalunya se situa en la 4a posició del rànquing de països segons el nombre d’ajuts captats de l'ERC per milió d’habitants, encapçalat per Suïssa, Israel i Països Baixos, i en 2a posició si es considera només la UE.
Pel que fa referència a les noves capacitats de l’ecosistema destaquem que els Centres Científicis i Tecnològics de la Universitat de Barcelona instal·laran el nou microscopi JEOL NeoARM, valorat en 3,35 milions d’euros, amb el qual es podrà modificar la temperatura de la mostra, aplicar una polarització elèctrica i treballar en medi líquid.
Amb tot aquest potencial, la ciència s’ha convertit en un dels actius de Barcelona i el Consorci de Turisme de la capital comtal vol posar la tecnologia i la innovació a l’abast de tothom. És per això que s’ha engegat el programa 'Barcelona, destí ciència', per promoure el turisme científic amb propostes de rutes científiques i centres de recerca i tecnologia.
Més inversió estrangera en infraestructures i millores en hospitals
Les grans empreses es fixen en el nostre ecosistema: Boehringer Ingelheim ha anunciat que invertirà més de 17 milions d’euros en la seu de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) per poder fabricar el seu nou fàrmac per a malalties cardio metabòliques, i l’empresa de tecnologies mèdiques suïssa Ypsomed obrirà un centre de R+D a Barcelona, el primer fora de la seu central a Suïssa.
Pel que fa a adquisicions, la biotec AB-Biotics ha comprat el fabricant Alifarm per 3,5 milions d’euros i les empreses farmacèutiques de la BioRegió continuen a bon ritme i una mostra és Grifols, que ha tornat a nivells de donació de plasma preCovid i supera els 400 centres. Almirall, per la seva banda, ha anunciat un acord de llicència i investigació amb Inserm Transfert per desenvolupar tractaments innovadors per al vitiligen, una malaltia crònica de la pell. Una col·laboració que coincideix amb el nomenament oficial de Carlos Gallardo com a nou president del consell d'administració de la farmacèutica.
Una aposta clau per millorar la salut dels pacients parteix de la remodelació dels centres de salut i donar resposta a les demandes sanitàries. És així com l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha presentat aquest mes el nou pla estratègic per als propers vuit anys i el nou Hospital Universitari Joan XXIII ha iniciat les obres d’adequació per a la construcció del nou edifici. Mutua de Terrassa, en canvi, ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) per generar innovació tecnològica en l’àmbit de l’enginyeria hospitalària.
Pel que fa a nous nomenaments, CataloniaBio & HealthTech ha anunciat la incorporació de Javier Selva com a Director General de l’associació per liderar-ne el creixement i continuar impulsant la representació de les empreses del sector de la biomedicina i la salut a Catalunya.