DESTAQUEM: Bon començament d’any amb avenços contra la COVID-19
<p>El gener arrenca amb la presentació de<a href="https://informe.biocat.cat/"> l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2021</a>, noves rondes de finançament i avenços científics que pronostiquen un 2022 força prometedor.</p>
L’inici d’any ha començat apuntant alt a la BioRegió amb un nou rècord d’inversió recollit a l’Informe de la BioRegiól 2021: les startups de salut de la BioRegió van aconseguir sumar 238 milions d’euros d’inversió, superant per segon any consecutiu la barrera dels 200 milions d’euros. Una xifra que, a 1 de gener, comença a comptar noves operacions. És el cas de Peptomyc, biotec que desenvolupa un nou tractament oncològic, que ha aconseguit 8,6 milions de finançament dels seus socis actuals mitjançant un préstec convertible. Segons assegura la companyia, aquesta operació és l'avantsala d'una ronda de finançament més gran que veurem properament.
Altres empreses, en canvi, busquen accelerar el seu creixement, com és el cas de Qmenta, que ha obert una ronda de finançament de 10 milions de dòlars on comptarà amb la participació de diversos inversors d'origen nord-americà. Amb aquest capital, la companyia té la intenció enfortir la seva àrea de negoci en el camp dels assaigs clínics, però també explorar opcions dins del negoci del big data. Per altra banda, Onalabs, startup centrada en el desenvolupament de tres dispositius digitals per a l'hospitalització domiciliaria de pacients crònics, medicina esportiva i diabetis, continua tenint oberta una ronda de finançament d'1 milió d'euros mitjançant crowdfunding, per accelerar el desenvolupament i comercialització dels seus dispositius.
Celebrem la constitució com a empresa d’Anais Medical, un projecte sorgit de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) que va participar el 2020 a CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració de Biocat. Es tracta d’una solució que crea productes que imiten el cos humà, com un braç, i permeten a estudiants i professionals fer pràctiques amb models realistes fent ús de la intel·ligència artificial. De fet, ja hem vist a l’Informe de la BioRegió 2021 com les companyies de digital health continuen a l’alça i, empreses com TeladocHealth, líder mundial en telemedicina, amb seu a Barcelona, es plantegen crear un hub de digital health a la ciutat per posicionar Barcelona a nivell internacional.
Nous avenços en la vacuna de la COVID-19 i novetats en el sector farmacèutic
Gener també ens ha portat l’anunci de l’avançament de la vacuna contra la COVID-19 d’HIPRA, que preveu passar a fase III del seu assaig clínic, previ a la comercialització. El lloc escollit per aquest últim assaig serà HM Hospitales. A més, el projecte europeu RBDCOV estudiarà la vacuna d’HIPRA en nens, adolescents i pacients inmunodeprimits. Durant l’anunci, el president de la Generalitat, Pere Aragonés, ha afirmat que estarà plenament operativa i a punt de ser subministrada a la població durant el segon semestre d´aquest any.
Per la seva banda, Grífols ha adquirit el seu primer centre d’obtenció de plasma al Canadà, mentre que ha anunciat que ja controla el 95,5% de la seva rival alemanya Biotest. La farmacèutica, conscienciada amb el canvi climàtic i la sostenibilitat, també ha comunicat aquest mes que reduirà a la meitat l’emissió de gasos d’efecte hivernacle al 2030. Una altra empresa farmacèutica que ha notificat novetats ha estat Almirall, que ha establert una col·laboració amb l’IRB Barcelona per investigar fàrmacs per a malalties dermatològiques greus, alhora que ha fet públic que finalment rebrà la transacció de 44 milions d’euros per dos fàrmacs respiratoris.
Cal destacar també l’increment en les intervencions de transplantaments d’òrgans que es van realitzar durant el 2021. Concretament, es van dur a terme 1.063 intervencions, un 6,4% més que el 2020 (999). Pel que fa a la incoporació de noves tecnologies als hospitals, aquest mes han coincidit l’anunci de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que ha rebut l’autorització per poder imprimir òrgans en 3D per preparar cirurgies i l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha incorporat un nou robot per a la millor detecció de càncer de pell.
Noves ajudes en recerca
Una dada que evidencia la competitivitat de la recerca de l’ecosistema català són els grants que han rebut els investigadors/es de la BioRegió, que han captat el 56% del total d’ajudes del programa de l’European Research Council “Starting Grants” destinades a l’Estat espanyol : la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 4 projectes; el Centre de Regulació Genòmica (CRG), 3 projectes; la Universitat de Barcelona (UB), 2 projectes; l’Institut d’Investigació Biomèdica (IRB), 2 projectes, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), 1 projecte i la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC), 1 projecte. A més, Catalunya atraurà 55 joves investigadors/es d’altres comunitats, guardonats amb una de les 110 beques que ha repartit la Fundació "la Caixa.
Pel que fa a avançaments científics destacats, els investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han descobert els mecanismes moleculars que donen suport a les defenses naturals del cos contra el desenvolupament del càncer de pell i l’Hospital Vall d’Hebron ha demostrat en models animals l’eficàcia d’un fàrmac contra el neuroblastoma, un tipus de tumor que representa entre el 8 i el 10% de tots els càncers infantils i el 15 % de totes les morts. Científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (IDIBGI) constaten l’efecte prebiòtic dels pans fets amb farines no refinades, una propietat que podria ser d’utilitat per combatre la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa.
Investigadors del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida, han identificat una empremta molecular que contribueix a detectar l'apnea del son i també una signatura de metabòlits sanguinis capaç de detectar aquest trastorn amb una precisió del 98%. I sobre malalties cròniques, un estudi de la Universitat Rovira i Virgili-Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili ha demostrat que les persones grans amb diabetis i risc cardiovascular tenen més deteriorament cognitiu. L’estudi s’ha elaborat amb vora 7.000 participants amb sobrepès o obesitat.