Vés al contingut

Operacions destacades i activitat dels fons d’inversió

Marxàvem de vacances amb dues grans notícies pel sector: les startups de salut catalanes superàven al juliol la inversió aconseguida en tot 2021 i Impress tancava una mega ronda inèdita de 100M€. Aquesta activitat no s’ha aturat i al setembre, les startups de salut han continuat tancant operacions destacades, com la Nanoligent, que ha aixecat 2,8 milions d’euros per avançar en el desenvolupament de tractaments innovadors contra el càncer, o Dermavison, que ha tancat una ronda de 630.000 euros de capital per detectar el melanoma precoç, o Affirma Biotech, que ha tancat una ronda de finançament de 600.000 euros per optimitzar els candidats preclínics. L’startup The Smart Lollipop també ha aconseguit  320.000 euros de capital per poder continuar testant el seu caramel intel·ligent que diagnostica malalties amb la saliva. 

Altres empreses busquen finançament, com és el cas de Robopedic, qui ha obert ronda de 250.000 euros a Capital Cell per llançar al mercat una pròtesi robòtica assequible per recuperar la mobilitat en pacients d’Ictus. 

Pel que a les gestores de capital risc especialitzades amb seu a Catalunya, destaquem quatre notícies rellevants: el llançament del segon fons d’inversió d’Asabys de 200 milions d’euros, que servirà per invertir en 12-15 companyies d’Europa i Espanya del sector biofarmacèutic, tecnologies mèdiques i salut digital;  el segon exit d’Invivo Ventures en menys de dos anys,  la biofarmacèutica Versantis, que ha estat adquirida per Genfit per més de 100 milions d'euros; la reinversió d’Inveready en la plataforma mèdica MeetingDoctors per accelerar-ne el desenvolupament tecnològic i el pla d'expansió internacional, i, per últim, la participació d’Ysios Capital a la inversió Serie B de 75 milions d’euros de la biotec francesa Sparing Vision. 
 

Novetats en startups: noves certificacions, adquisicions i llançament del programa CRAASH Barcelona 2022

Aquest mes ha estat notícia l’obtenció de la certificació CE dels primers tests de diagnòstic in vitro (IVD) de leucèmia limfocítica crònica, càncer colorectal i biòpsia líquida, desenvolupada per la biotec Aniling. De la mateixa manera que Minoryx Therapeutics presentava la sol·licitud d'autorització de comercialització (MAA) del seu fàrmac leriglitazona a l'Agència Europea de Medicaments (EMA) per al tractament d’homes adults amb adrenoleucodistròfia lligada al cromosoma X (X-ALD). A més, l’startup Cuideo donava a conèixer l’adquisició de l'empresa madrilenya de serveis a domicili Felizvita, un moviment que li permetrà oferir un servei més proper a Madrid i Barcelona. 

Avenços d’startups com aquestes són un exemple d’inspiració i motivació per als quatre projectes i dues startups que aquest mes han iniciat el programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona 2022. Podeu conèixer els participants, així com descobrir les activitats que realitzaran al llarg d’aquest tres mesos. 

Catalunya, motor farmacèutic d’Espanya i altres novetats en empresa

Biocat ha col·laborat en diverses mesures del Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022-2025 per potenciar la innovació en salut a Catalunya i treballar en la paritat de gènere en el sector. L’objectiu d’aquestes propostes és reforçar el pes del sector dins l’economia catalana i contribuir a la reindustrialització del país. 

En aquest sentit, Farmaindustria ha publicat un Informe sobre la implantació industrial del sector farmàceutic que conclou que la BioRegió de Catalunya concentra quasi la meitat de les plantes de producció que les farmacèutiques tenen a Espanya. Del total de 173 instal·lacions, 79 es troben a Catalunya (46% del total). Un exemple d’aquesta aposta de la farma pel nostre ecosistema és Novartis, qui ha invertit 63 milions d'euros a la planta de Palafolls (Barcelona) per convertir-la en un dels grans hubs d'antibiòtics de la farmacèutica a Europa. 

Altres novetats en la farma catalana ha estat Grífols, que ha signat un acord amb les autoritats del Canadà per subministrar el 25% del consum local de plasma i ha fet públic l’obtenció del permís per vendre els seus tests d’Alzheimer a Europa. També Reig Jofre ha llançat de la mà de Forté Pharma el seu ecommerce a la Xina de complements alimentaris i Uriach s’ha instal·lat a Sant Cugat del Vallès, després d’haver deixat les oficines a Palau-Solità i Plegamans. 

A més, ha estat notícia l’adquisició de l’empresa de la BioRegió Vesismin Health per part del grup alemany Schülke, una operació que permetrà a la catalana ampliar el seu portafoli de solucions de desinfecció innovadores, potenciar l’R+D+i pròpia i accelerar el seu creixement nacional i internacional.  

Per finalitzar, destaquem que sis empreses catalanes - Sincrofarm, Txia Finising, Urquima, Medichem, Vecmedical Spain i D Denginy Biorem- han estat escollides entre les 17 seleccionades pel Ministeri d’Indústria per rebre, en conjunt, 11 milions d’euros del PERTE de salut per a l’avantguarda. Sobre un dels projectes estratègics del PERTE, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha anunciat que es crearà un nou pol d’investigació biomèdica a Barcelona. Ho ha donat a conèixer en una visita a Barcelona per participar en la primera edició del Barcelona Deep Tech Summit.
 

Beques, avenços en recerca i nous equipaments 

Aquest mes hem sabut que els centres catalans s'emporten la majoria de Proof of Concept que l’ERC (European Research Council) atorga a Espanya i que el Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) impulsaran un megaprojecte científic europeu per avançar en teràpies avançades i medicina personalitzada

Pel que fa als avenços en recerca, tres fàrmacs de medicina de precisió han demostrat ser segurs i eficaços per al tractament de tumors colorectals metastàtics, segons demostren tres estudis internacionals liderats per l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO). També s’ha presentat AIDPathology, un projecte liderat per Enzyme, Hospital Clínic i Roche Diagnostic, per agilitzar el diagnòstic precoç de càncer de colon. Per la seva banda, l’equip del servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha practicat per primera vegada a Catalunya la primera reconstrucció amb una pròtesi de mugró feta a mida en una pacient a qui se li havia realitzat una mastectomia per càncer de mama. L’Hospital Clínic, per la seva banda, ha començat un assaig clínic d'immunoteràpia basat en limfòcits infiltrants de tumors (TILs) en càncer de mama triple negatiu.

En quant a noves infraestructures i equipaments, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha anunciat que estrenarà el 2024 una nova seu corporativa als voltants de la Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat, i l’Hospital Parc Taulí ha ampliat els seus serveis amb un nou Centre de Medicina Genòmica, que permetrà millorar la prevenció, el diagnòstic i les teràpies de precisió de l’hospital. 

I per finalitzar, destaquem que l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Clínica Sagrada Família han estat seleccionats com els tres centre catalans més avançats en tecnologia deeptech a nivell mundial, segons l’estudi de Newsweek i Statista. El rànquing classifica les 300 instal·lacions de 28 països que lideren l'ús d'IA, imatge digital, telemedicina, robòtica i funcionalitats electròniques. Enhorabona! 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.