Vés al contingut

Noves rondes a la BioRegió i més fons disponibles

El nou curs a la BioRegió arrenca amb noves rondes de finançament que trepitgen l'accelerador cap a un tancament de 2021 força prometedor. Seqera Labs, Aelix Therapeutics, Nuege Therapeutics, MJN-neuro i Oryzon Genomics han aconseguit injeccions econòmiques a partir del milió d’euros. Seqera Labs, spin-off del Centre de Regulació Genòmica (CRG) especialitzada en organització de dades i software de flux de treball, ha rebut una ajuda de cinc milions de dòlars per a desenvolupar la seva tecnologia i augmentar la seva presència als Estats Units. Per la seva banda, la biotec Aelix Therapeutics ha obtingut una injecció econòmica de quasi dos milions d’euros per continuar avançant en la seva vacuna contra el VIH i la nova spin-off de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), Nuage Therapeutics, orientada al descobriment de nous fàrmacs contra el càncer de pròstata, ha rebut entre un i tres milions d’euros per poder posar el projecte en marxa. L’startup MJN-neuro especialitzada en desenvolupar solucions mèdiques per predir atacs epilèptics i que també treballa en investigació contra l'Alzheimer, ha captat més d’un milió d’euros per finançar la seva estratègia de ventes i la biofarmacèutica Oryzon Genomics especialitzada en epigenètica, ha aconseguit un milió de dòlars per donar suport a un nou assaig clínic.

No arriba al milió però FrontWave Imaging, spin-off del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i l'Imperial College de Londres ha tancat la seva primera ronda de finançament. La companyia ha aconseguit 750.000 euros, superant el seu objectiu inicial, i ho ha fet en menys d'una setmana. També cal esmentar el llançament d’una plataforma digital per a la gestió a distància de pacients crònics, Doctomatic, una nova iniciativa del cofundador de Doctoralia, Frederich Llordcachs, que ha captat 200.000 euros en la seva fase inicial

Altres empreses, en canvi, busquen accelerar el seu creixement, com és el cas d’Onalabs, startup centrada en el desenvolupament de tres dispositius digitals per a l'hospitalització domiciliaria de pacients crònics, medicina  esportiva i diabetis, que ha obert una ronda de finançament d'1,2 milions d'euros per accelerar el desenvolupament i comercialització dels seus dispositius.

I parlant d’acceleració, la quarta edició del programa CRAASH Barcelona ha donat el tret de sortida aquest mes amb un kick off que ha servit per presentar els 6 projectes escollits i iniciar la relació entre els equips i els mentors. Per altra banda, la Fundació “La Caixa” ha fet públic que impulsarà 20 projectes d’investigació biomèdica amb gran impacte social, en el marc de la convocatòria CaixaResearch Validate i Consolidate 2021. D'aquests projectes, dotze provenen d'hospitals, centres d'investigació i universitats de Catalunya. Destaquen les startups AON Therapeutics i Time is Brain, que han sigut seleccionats pel Consolidate amb un finançament de 300.000 euros cadascuna

Amb relació als fons d’inversió públics, Biel Glasses i Dermavision han guanyat el Health Longevity Catalyst d’EIT Health, juntament amb altres 19 empreses emergents europees. Cadascuna rebrà fins a 50.000 euros de finançament inicial per avançar en el seu producte o servei. I pel que fa l’activitat de les gestores de capital risc, CriteriaCaixa ha llançat nous fons de 300.000 euros per startups TIC i biotec, que anirà ampliant a mesura que es vagin executant inversions. Cal destacar també l’esforç d’alguns fons d’inversió de la BioRegió per promoure la diversitat de gènere entre aquesta indústria. És el cas d’ Ysios Capital, que s’ha convertit en la primera firma de venture capital de l’Estat i també la primera internacional especialitzada en ciències de la vida i la salut que ha aconseguit el certificat Diversity VC Standard,  Nina Capital, que  ha publicat un document d’anàlisi sobre la diversitat de gènere a la indústria espanyola de capital privat i risc.

Noves adquisicions fusions i moviments empresarials 

Les companyies catalanes es reforcen amb adquisicions. La farmacèutica HIPRA ha adquirit GoodGut, companyia dedicada a la investigació i el desenvolupament de proves diagnòstiques per a malalties digestives. Amb aquesta estratègia, l’empresa busca reforçar la divisió de salut humana alhora que segueix apostant per la prevenció i pels productes innovadors. Un altre cas és Atrys Health, que ha comprat l’empresa portuguesa Genetyca, una clínica i laboratori de genètica mèdica amb seu a la ciutat d'Oporto que compta amb una consulta i un laboratori on es realitzen més de 3.000 proves genètiques. Per la seva banda, la farmacèutica Grifols ha adquirit el 90% de les accions de Biotest AG. Una bona estratègia, segons els experts, per continuar expandint-se en el mercat del plasma sanguini.

També ha estat notícia l’adquisició de la biotec Infinitec, centrada en la investigació, desenvolupament, producció i comercialització de principis actius i sistemes d'alliberament d'última generació per la indústria cosmètica, per part de la companyia alemanya Evonik. I la unió entre les biotec Pangaea Oncology i Invitrocue PTE, de Singapur. La unió permetrà desenvolupar una de les tecnologies més avantguardistes en la lluita contra el càncer, basada en tecnologia in vintro d'organoides 3D.

Altres novetats i estratègies de mercat d’startups de la BioRegió les hem vist amb Exheus i Impress. La primera, especialitzada en la realització de test ARNm, s’ha llançat a l’ecommerce per comercialitzar de forma immediata els seus test. La companyia té previst ingressar 300.000 euros en els pròxims tres mesos. I la segona, centrada exclusivament en tractaments correctors amb fundes transparents, amplia presència a Barcelona obrint un centre dedicat als adolescents. Amb aquest moviment enceta una nova línia de negoci a la seva ciutat.

Recerca capdavantera, novetats als hospitals i moviment sostenible del sector

En relació als avançaments en recerca, el Vall d'Hebron Institute of Oncology (VHIO) ha presentat aquest mes un nou tractament que podria doblar la supervivència de pacients amb càncer de mama i investigadors del laboratori Organització de Microtúbuls de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) han identificat el complex proteic Augmina com un element essencial en la divisió de les cèl·lules mare durant el desenvolupament del cervell dels embrionari. Destaquem també que la Generalitat de Catalunya ha concedit a l’IDIBELL un projecte cofinançat de 2 milions d’euros que permetrà refermar la Medicina Personalitzada en el campus de Bellvitge.

I pel que fa als centres hospitalaris, l'Hospital San Joan de Déu ha estat el primer hospital d'Espanya en obrir una consulta de toxicologia pediàtrica. La unitat  atendrà tant ingestions accidentals per productes tòxics com per consum d'alcohol o drogues. Una altra nova iniciativa pediàtrica és la quina posarà en marxa l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on s’habilitarà un servei de rehabilitació exclusiu per a menors. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ha implantat amb èxit a 21 pacients un innovador dispositiu per reparar la vàlvula tricúspide cardíaca sense necessitat d'operar a cor obert, convertint-se així en un dels primers centres a realitzar aquest tipus d’operació. 

Recordem que el 21 de setembre es va celebrar el Dia Internacional de l’Alzheimer, una malaltia que ha avançat molt en els darrers dos anys degut a les millores en el seu diagnòstic i tractament. Tot i que encara queda molt camí per recórrer, diverses startups de la BioRegió, com Admit Therap , Oryzon , QMENTA i AcceXible, desenvolupen diferents solucions per millorar aquesta afecció. Precisament aquesta darrera ha posat en marxa aquest mes un test gratuït per poder conèixer, mitjançant unes proves ràpides i senzilles, la salut cerebral a través de la parla. El mateix dia (21 de setembre) també es va celebrar el #LabWasteDay, una iniciativa internacional per conscienciar sobre la necessitat de fer més sostenibles els laboratoris i centres de recerca. Sobre la sostenibilitat al sector de les ciències de la vida i la salut, Biocat acaba de publicar aquest post per facilitar informació sobre l’estat de la qüestió en un tema que és objectiu dins de l’estratègia europea de desenvolupament regional. De fet, i relacionat amb aquesta temàtica, Asabys ha obtingut aquest any la certificació del seu sistema de gestió de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) alineat amb els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Per últim, destaquem la incorporació de Catalunya com a membre de ple dret al Consell Internacional de la Ciència gràcies a la incorporació de SciTech DiploHub, que permetrà als centres de recerca catalans tenir veu i vot en l’anomenada “Nacions Unides de la ciència”. 

La COVID-19: lliçons, reptes i oportunitats

La pandèmia generada per la Covid-19 continua sent notícia després de l’estiu. La companyia catalana HIPRA ha tornat a ser protagonista després de que la seva vacuna es convertís en la primera solució contra la Covid-19 de tot l’Estat i dels bons resultats aconseguits als darrers assajos clínics. Aquest mes ha anunciat el seu primer acord comercial per subministrar la seva solució al Vietnam, que es preveu estigui al mercat a inicis del 2022. 

Des d’una vessant d’anàlisi, reflexió i propostes entorn a lliçons apreses, recomanem la lectura de la Nota d’Economia 106, 'Els efectes socials i econòmics de la COVID-19’ i la visualització del debat de presentació, que va comptar amb la Montse Daban, directora Científica i de Relacions Internacionals de Biocat- coautora de l’article núm. 15 sobre  la resposta del sistema de recerca i innovació en salut català davant la Covid-19 i sobre com maximitzar l’impacte de les tecnologies i les capacitats de Catalunya.  

Properament també tindrà lloc un altre debat, des d’un punt de vista científic, coorganitzat per Biocat i la Fundació "la Caixa" i titulat  'Overcoming Covid-19 and preparing for the future’, que abordarà la gestió de la pandèmia i els recursos i infraestructures disponibles per a combatre futures crisis sanitàries.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.