DESTAQUEM: Desinversió d’Ysios, resultats i fitxatges a les ‘farma’, recerca i intervencions pioneres als hospitals
<p>Noves rondes de ‘crowdfunding’, patents, acords comercials i publicacions científiques completen els titulars de març a la BioRegió</p>
Amb l'arribada de la primavera continuen florint les bones notícies entre els agents de la BioRegió de Catalunya. Fa pocs dies llegíem que Ysios ha fet la la primera desinversió del seu segon fons, venent l’holandesa Prexton Therapeutics a Lundbeck por un pagament inicial de 100 milions més 805 milions subjectes a fites de desenvolupament, regulatoris i comercials del producte (solucions terapèutiques per a pacients amb Parkinson).
Una altra bona notícia en l'àmbit del finançament, en aquest cas protagonitzada per empreses catalanes: Adan Medical Innovation i Cebiotex han tancat aquest mes a través de Capital Cell dues rondes de crowdfunding de 547.652 i 680.400 euros respectivament, superant la xifra inicial prevista per les dues companyies.
Bitrack, el robot quirúrgic desenvolupat per Rob Surgical, ja opera animals de laboratori i cossos artificials: la firma dirigida per Jaume Amat espera tancar abans d’estiu una ronda de 3 milions d'euros per aconseguir la certificació de la Unió Europea i de la FDA per fer intervencions en humans.
Els directoris mèdics catalans s'expandeixen cap a Sud-amèrica: Top Doctors ha obert oficina a Buenos Aires amb 15 treballadors per entrar al mercat argentí, i preveu entrar en un nou mercat europeu al segon semestre de l’any. L’empresa va facturar 5,6 milions al 2017, el doble que l’exercici anterior, i preveu arribar enguany als 16 milions. Per la seva part, Doctoralia ha inaugurat una delegació a la ciutat brasilera de Curitiba.
També mira a l'altra banda de l'Atlàntic Archivel Farma, que ha signat un acord amb Laboratorios Silanes, una de les principals farmacèutiques de Mèxic, per desenvolupar en aquest país la vacuna anti-tuberculosi RUTI®.
Atrys Health ha adquirit Telrads, un dels majors principals operadors de teleradiologia amb capacitat de diagnòstic per la imatge d'Espanya, per 4,8 milions. Per la seva banda l’empresa catalana d’outsourcing Winche Redes Comerciales ha arribat a un acord per gestionar la divisió de consumer healthcare de Sanofi, contracte que suposarà la creació de 30 llocs de treball.
I una nouvinguda: Afarvi, especialitzada en projectes relacionats amb el tractament d'aigua i instal·lacions de procés en la indústria farmacèutica, biotecnologia, veterinària i cosmètica, ha anunciat l'obertura d'una delegació a Catalunya.
Bons resultats de les farmacèutiques catalanes
Mario Rovirosa serà el nou conseller delegat del grup Ferrer, càrrec que fins ara ocupava Jordi Ramentol, que seguirà lligat a la companyia com a membre del consell d'administració. Fins ara Rovirosa era el director d'operacions de Ferrer, i abans havia ocupat càrrecs a Chiesi i Almirall.
Grifols ha adquirit per 220 milions la companyia alemanya Haema, la xarxa privada independent més important de centres de donació d'Alemanya i amb el servei privat de transfusions més gran del país. La companyia ha presentat resultats aquest mes: Grifols va tancar el 2017 amb un benefici net de 661,3 milions d'euros, un 21,4% més que l'any anterior. L’empresa va augmentar un 23% la seva plantilla global fins als 18.300 treballadors; a Espanya va créixer un 6,3%, fins als 3.649 professionals. D’altra banda, Grifols ha finalitzat la fase experimental del seu assaig clínic AMBAR per al tractament de l'Alzheimer, i preveu presentar-ne els resultats el quart trimestre d'aquest any.
També ha presentat resultats Reig Jofre; va guanyar 8,8 milions el 2017, un 15% més. Reig Jofre i la biotecnològica LeanBio han creat la joint venture Syna Therapeutics, que desenvoluparà productes biofarmacèutics en l’àmbit dels biosimilars i molècules innovadores.
Per la seva banda Esteve Teijin Healthcare, la joint venture entre Esteve i Teijin, ha traslladat el seu magatzem de Gavà a una nova nau de 5.400 metres quadrats a Castelldefels.
Intervencions pioneres als hospitals
Aquest mes els hospitals catalans han portat a terme intervencions pioneres. L'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha presentat una nova tècnica de reconstrucció mamària que per primer cop a Espanya permet que les dones puguin recuperar la sensibilitat del pit de forma homogènia.
L'Hospital Sant Joan de Déu ha implantat per primer cop a Espanya un marcapassos sense cables a una adolescent. Per la seva part, l’Hospital del Mar ha posat en marxa el primer protocol de l’Estat per garantir el trasplantament renal sense transfusió de sang a Testimonis de Jehovà, i ha estat també el primer centre de l'Estat que utilitza la impressió 3D en el tractament del càncer de pell amb tumors petits.
L'Hospital Universitari Dexeus ha aplicat per primera vegada a Espanya una nova tecnologia menys agressiva per a la cirurgia d’endometriosi, consistent en l’aplicació d’un tipus de gas inert. També per primer cop a Espanya, un equip de cirurgians del centre mèdic Teknon de Barcelona ha operat el cervell d'una pacient de Parkinson utilitzant tecnologia robòtica.
Pel que fa a noves unitats i instal·lacions, l’Hospital Clínic ha creat una unitat per a la salut mental de les embarassades, una iniciativa pionera a l’Estat espanyol; i el centre de reproducció assistida Instituto Marqués ha inaugurat una nova seu a Barcelona, a l’edifici Planeta de l’avinguda Diagonal. D'altra banda, l'Hospital del Mar i l'Hospital de Sant Pau han acordat mancomunar els seus serveis de Neurocirurgia, que donaran servei a més de 800.000 persones de Barcelona i es converteix en un dels més importants de Catalunya en aquest àmbit.
En l'àmbit de la innovació hospitalària, Vall d’Hebron i Roche Farma han organitzat aquest mes la 1a Jornada Jo Innovo, que ha reconegut el talent innovador dels professionals del Campus Vall d’Hebron. El projecte guanyador permetrà imprimir models anatòmics de fetus en tres dimensions (3D) com a eina didàctica. D’altra banda, Vall d'Hebron ha presentat la segona edició del mocador solidari la recaptació del qual es destinarà a ajudes a científics que treballen en la lluita contra el càncer. Es poden adquirir per 15 euros al web i a les botigues barcelonines de Natura i se n’han editat 3.000 unitats.
Augment de les patents i altres avenços en recerca
El nombre de patents europees sol·licitades per empreses i institucions espanyoles va créixer l'any passat el 7,4%, fins a les 1.676, de les quals el 37,6% prové de Catalunya. Les entitats de la BioRegió que més patenten són Esteve, la UAB, el VHIR, l’ICFO, l’Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i Almirall.
Aquest mes s'han conegut nombroses innovacion, especialment en l'àmbit del diagnòstic. L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha desenvolupat un dispositiu òptic no invasiu contra malalties cerebrovasculars que mesura el flux sanguini i el nivell d'oxigen en sang, i s’està assajant amb pacients d’ictus de l'Hospital de Sant Pau.
D'altra banda, un mètode no invasiu permet detectar una elevada freqüència de malaltia hepàtica crònica no diagnosticada, segons un estudi d’IDIBAPS, mentre que investigadors de l’IRBLleida han publicat a Atherosclerosis que la combinació dels nivells de tres proteïnes augmenta la predicció d’episodis cardiovasculars en pacients amb malaltia renal crònica.
Investigadors de l'IdibGi han validat una tècnica d'imatge per predir el risc de patir una hemorràgia després d'un ictus. També l'IdibGi, juntament amb l’IDIAP Jordi Gol i l’IMIM han engegat un estudi per determinar el grau d'associació entre la depressió i el risc cardiovascular; i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid han publicat a British Journal of Cancer una nova eina de diagnòstic per avaluar el risc de trombosi en pacients oncològics.
L'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) ha dissenyat uns implants de grafè capaços de captar els senyals de la parla a la superfície del cervell i enviar-los a un dispositiu extern perquè els descodifiqui i els reprodueixi en forma de veu. Això obriria la porta a recuperar la parla en persones que han perdut la capacitat d'articular paraules per una malaltia neuronal.
Una convocatòria destacada: la Fundació Bancària "la Caixa" i Caixa Capital Risc, amb el suport d'EIT Health, han posat en marxa la 4a edició de Caixalmpulse: s’hi poden presentar projectes fins al 2 de maig.
Finalment, una notícia que ha causat preocupació al sector: l'Agència Tributària ha reclamat la devolució de l'IVA d'anys anteriors a una vintena de centres d'investigació de Catalunya, cosa que, segons l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca (ACER), compromet la seva activitat científica i la viabilitat futura d'algunes institucions.