DESTAQUEM: ‘Exit’ de Stat-Dx, inversions, resultats anuals, filantropia per a la recerca, eleccions patronals
<p>La firma dirigida per Jordi Carrera assoleix una fita paradigmàtica per a un sector que ha viscut un febrer efervescent</p>
El mes de febrer ha portat una gran fita per al sector: El conglomerat tecnològic holandès Qiagen ha adquirit Stat-Dx per 154 milions d'euros, una de les operacions més importants del sector biotecnològic a Espanya. Qiagen, que cotitza a la Borsa de Nova York, pagarà 118 milions d'euros inicials, més altres 36 milions per fites posteriors. El tancament de l'operació es preveu per al segon trimestre de l'any. “És un cas paradigmàtic perquè suposa la primera empresa que completa el cicle fins a la seva desinversió”, destacava aquest mes Jordi Naval, director d’Estratègia de Biocat, en un reportatge d’Expansión sobre les principals operacions del sector.
Abac Therapeutics, spinoff de Ferrer que desenvolupa un antibiòtic contra l’Acinetobacter baumannii,, ha tancat la seva primera ronda de finançament per 16 milions d'euros. L'operació ha estat liderada pel fons israelià Pontifax amb la participació del Global Health Science Fund, Caixa Capital Risc, el fons d'innovació de la suïssa Debiopharm i la pròpia Ferrer.
Inkemia, que preveu passar de facturar 6,9 milions el 2016 a 140 milions el 2020, invertirà 23,5 milions en una fàbrica de biocombustibles avançats a Portugal. D’altra banda, l’empresa ha tancat una primera emissió de bons per 3,8 milions d’euros. També es reforça Thrombotargets, que ha acordat augmentar el seu capital social amb una ampliació de 5,5 milions d’euros.
ProteoDesign ha tancat una ronda de finançament d'1,7 milions d'euros per avançar en el desenvolupament preclínic dels seus candidats en immunoteràpia. La ronda ha estat liderada per Caixa Capital Risc i hi ha participat un inversor privat. Adan Medical Innovation, que desenvolupa dispositius per a pacients amb reaccions al·lèrgiques greus, està tancant aquests dies una ronda de crowdfunding a Capital Cell. L’objectiu són 440.000 euros, dels quals ja s’ha obtingut el 85%, i s’hi pot invertir a partir de 980 euros. Per la seva banda Spiral Therapeutics, nascuda com una spinoff de Laboratoris Salvat i dedicada a la investigació de solucions per a problemes d'oïda, ultima una ronda de 3,6 milions d'euros.
El principal competidor mundial de Grifols, l’australiana CSL Behring, està litigant a Espanya per intentar acabar amb el monopoli de la catalana en la venda a hospitals de medicaments derivats del plasma. Pel que fa al fracàs del fàrmac de la seva participada nord-americà Aradigm, anunciat al gener, Grifols estima que es compensarà amb la reforma tributària de Trump. Tenint en compte els dos impactes la multinacional catalana estima un efecte positiu de 90 milions d'euros en els resultats consolidats de l'últim trimestre de 2017, que té previst presentar el 28 de febrer.
D’altra banda, Grifols ha rebut l’aprovació de la FDA per comercialitzar una nova formulació de la seva immunoglobulina HyperRAB per al tractament de la ràbia. La FDA també ha aprovat un assaig clínic fase 1/2 de la molècula ABTL0812 d’Ability Pharma en pacients amb càncer de pàncrees avançat i metastàtic.
Minoryx Therapeutics ha anunciat la integració de la seva plataforma SEE-Tx en la nova spinoff Gain Therapeutics, fundada per inversors privats suïssos i TiVenture fund, i que tindrà seu a Suïssa i filial a Barcelona. Els investigadors que treballaven al laboratori de Minoryx al Parc Científic de Barcelona s'ha incorporat a la nova spinoff sota la direcció científica del Dr. Xavier Barril, investigador ICREA i cofundador de Minoryx Therapeutics.
Pangaea Oncology ha signat un contracte de prop de 270.000 euros per prestar serveis a la multinacional alemanya Merck, mentre que Almirall ha interromput el seu acord de col·laboració entre Thermi, la seva empresa de medicina estètica, amb Sinclair a Estats Units.
Almirall va tancar 2017 en números vermells per primera vegada en la història, amb unes pèrdues de 303,9 milions. La farmacèutica catalana va patir l’any passat la pèrdua de valor de la seva filial nord-americana Aqua Pharmaceuticals, a l'entrar al mercat el genèric del seu medicament estrella, i va abandonar la investigació de diversos medicaments en fase 3. Segons la companyia, les pèrdues s'expliquen exclusivament pels sanejaments del balanç, perquè l’Ebitda va assolir els 142 milions d'euros (un 37% menys que el del 2016).
Rovi va registrar un benefici net de 17,2 milions d'euros el 2017, un 34% menys que el 2016. També ha presentat resultats de 2017 Oryzon, amb cinc milions de pèrdues, un 5% menys que l’any anterior. La companyia va invertir 5,3 milions en projectes de R+D. Oyzon ha incorporat com a conseller independent el president i conseller delegat de la nord-americana Synlogic, José Carlos Gutiérrez-Ramos, per afrontar els seus plans de creixement a Estats Units.
Una altra empresa que reforça el seu consell és Mind the Byte, que després d’anunciar el mes passat l’adquisició d’Intelligent Pharma ara ha reforçat el seu consell d’administració amb la incorporació del conseller delegat d'Uriach, Oriol Segarra. Mind the Byte planeja cotitzar a la Borsa d’Estocolm l’any 2020. També es reforça FreeOx Biotech, que ha incorporat Xavier Luria com a soci i assessor estratègic de la companyia amb l'objectiu d'accelerar el desenvolupament i regulació del seu principal candidat a fàrmac, el Ox-01, per al tractament de l'ictus.
D’altra banda, la plataforma de serveis de segona opinió mèdica Advance Medical ha traslladat la seva seu social a Madrid.
Donacions i nous descobriments
L'IRB Barcelona obre la porta a usar la immunoteràpia per tractar tumors de còlon agressius i les seves metàstasis. Un equip d’aquest centre liderat per l'investigador ICREA Eduard Batlle explica en un treball publicat a Nature que l'hormona TGF-beta és la responsable que el sistema immunitari sigui cec davant les cèl·lules tumorals de còlon.
L’IRB Barcelona ha rebut un llegat d’1,5 milions d’euros d'un matrimoni de Barcelona que han demanat que els diners es destinin a la investigació del càncer i la metàstasi. Es tracta de la primera herència testamentària que rep el centre. Per la seva banda l'Institut d'Investigació Biomèdica IRBLleida, per tal d’augmentar els seus ingressos procedents de donacions d'empreses i particulars, ha habilitat un canal al seu web per fer donacions directes puntuals o periòdiques
Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han creat el primer banc de cèl·lules proneuronals de l'Estat Espanyol amb l’objectiu de facilitar la recerca en les malalties mentals.
L'ICO i l'IdibGi participen en el Concord-3, l’estudi més gran del món sobre el càncer, que evidencia l'augment de la supervivència a la malaltia, però amb grans diferències entre països. L'estudi, publicat a The Lancet, s'ha realitzat a partir de les dades de més de 37 milions de persones, proporcionades per 322 registres de càncer de 71 països, entre ells el Registre del Càncer de Girona.
Un estudi del Barcelona Supercomputing Center (BSC) publicat a Nature Communications sobre dades de 70.000 individus existents en bases públiques ha permès identificar set noves regions del genoma associades a un risc més elevat de patir diabetis de tipus 2.
Investigadors de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) han publicat a Nature un mètode que permet construir molècules grosses de manera més ràpida i controlada, cosa que pot tenir un impacte substancial en el disseny i desenvolupament de nous fàrmacs.
Un estudi publicat a The Lancet per Oriol Mitjà, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal),alerta que la malaltia de pian és més resistent als antibiòtics del que s'havia calculat en un primer moment i això obliga l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a canviar l'estratègia per eradicar-la.
Un estudi del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha identificat un mecanisme del càncer de mama que duu la metàstasi al cervell. D’altra banda, cinquanta pacients lleidatanes participen en un estudi de l'IRB Lleida per detectar els tumors d'endometri més agressius.
Un grup de recerca de l’IBEC, en col·laboració amb l’Imperial College London, ha descobert que l’oxidació és necessària per a la recuperació després d’una lesió medul·lar, fet que qüestiona l’habitual ús d’antioxidants per tractar-les. D’altra banda, un 80% de les aplicacions mòbils de salut posen en perill les dades dels seus usuaris, segons un estudi europeu en què ha participat la Universitat Rovira i Virgili (URV)
Es comencen a conèixer detalls de la Marató de TV3 d’enguany: estarà dedicada al càncer i es celebrarà el 16 de desembre.
Pacients connectats i noves unitats hospitalàries
Vall d’Hebron, en col·laboració amb Telefónica, ha implantat el primer sistema automatitzat de traçabilitat dels pacients quirúrgics que es fa a Espanya. El pacient duu una polsera amb un tag que, connectat via Bluetooth a un conjunt de balises repartides per la zona quirúrgica, permet a l’equip mèdic i als familiars tenir informació en temps real d’on es troba. L'hospital també ha arribat a un acord amb l’startup catalana IOMED per implantar la tecnologia d'anàlisi i extracció de dades de salut d’aquesta empresa per millorar la qualitat assistencial.
L’Institut Català d’Oncologia (ICO) Badalona ha inaugurat nous espais i una nova Unitat d’Atenció Continuada Oncològica. L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol ha estrenat noves urgències psiquiàtriques i una nova unitat d’hospitalització per a adults que requereixen atenció en salut mental i addiccions.
El Parc Taulí ha creat la nova Unitat de Malalties Minoritàries per implementar un nou model d’atenció als pacients afectats per diferents patologies de baixa prevalença.
L’Institut Guttmann preveu posar en marxa després d’estiu un complex clínic residencial i un institut de neurociència clínica a La Sagrera (Barcelona), obres que han suposat una inversió de 15 milions d’euros.
Un equip de l'Hospital de Mataró, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i ICREA, ha validat l'eficàcia d'un videojoc que permet determinar si un infant pateix TDAH (Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat).
L'Hospital Clínic i l'Hospital Sant Joan de Déu comptaran amb una unitat docent i assistencial de medicina de l'esport que permetrà als metges residents formar-se en aquesta disciplina, gràcies a un acord amb el FC Barcelona i la Universitat de Barcelona (UB).
L'hospital Dexeus ha operat amb una tècnica pionera una nena amb la columna desviada 65 graus, amb una intervenció pel tòrax.
Altres novetats a l’ecosistema
Jaume Amat, fundador i conseller delegat de Specipig, ha estat escollit president de la nova patronal CataloniaBio & HealthTech, fruit de la fusió de CataloniaBio i HealthTech Cluster. Juntament amb Amat compartiran la junta directiva Lluís Chico, soci director de NEOS Surgery; Maribel Bergés, cofundadora i CFO de Spherium Biomed, i Àngel Alonso, director general de Vecmedical.
El Departament de Salut ha creat el Servei de Genètica Clínica del Càncer per concentrar l’expertesa sobre els càncers hereditaris i millorar-ne el seu diagnòstic i abordatge. Aquest Servei es desplega en el marc de la Xarxa Oncològica de Catalunya i l’integren l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Dos hospitals de l’ICS -l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida-, i l’ICO (Hospitalet, Girona i Badalona) formaran aquest Servei.
El Servei Català de la Salut (CatSalut) finançarà a partir d'aquest any els dispositius de monitoratge continu de glucosa pels diabètics de tipus 1. En una primera fase, facilitarà aquests aparells als menors 7 anys, embarassades i persones que portin una bomba amb hipoglucèmia de repetició o desapercebuda.
La Fundació Bancària ”la Caixa” ha signat un acord amb el govern de Portugal per impulsar conjuntament projectes de recerca d’excel·lència i impacte social en l’àmbit de la biomedicina i la salut en aquest país.
L’Hospital Clínic i la Fundació BBVA han llençat PortalCLÍNIC, un web d’informació de salut fiable i contrastada on han participat més de 200 facultatius i 62 pacients. D’altra banda, Enciclopèdia Catalana ha creat el portal digital de divulgació científica en català Divulcat.cat en el qual es donen a conèixer novetats científiques a través d'experts reconeguts de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.