Vés al contingut

Aquest mes d’abril el SARS-CoV-2 segueix sent protagonista absolut al món i, evidentment, també a la BioRegió de Catalunya. Sant Jordi s’ha vist confinat, igual que la majoria dels catalans que pensaven celebrar-lo, però moltes empreses i entitats de recerca de la BioRegió han seguit treballant per continuar lluitant contra la Covid-19. Repassem a continuació els titulars més destacats. 

 

Teràpies i vacunes contra la Covid-19

Per començar, el Departament de Salut ha destinat 4 milions d’euros a 19 investigacions de centres IRISCAT, per trobar tractaments i vacunes contra la Covid-19. La convocatòria ha comptat amb el suport d’AQuAS i Biocat, que donarà suport tècnic als projectes. En aquest post pots conèixer els 19 projectes, i aquí et donem més detalls sobre les cinc noves teràpies en què treballen alguns d’ells.

Grifols s’ha bolcat en el coronavirus i preveu tenir llest un test el maig i un tractament el juliol. Compta amb l’ajut de Nostrum Biodiscovery, que aporta dades que ajudin al disseny intel·ligent de fàrmacs. També Amgen i Adaptative Biotechnologies s’han aliat per desenvolupar un tractament per a la Covid-19. Oryzon, al seu torn, ha rebut l’autorització de Sanitat per assajar el medicament Vafidemstat en persones greus hospitalitzades.

Per la seva banda, SOM Biotech també ha identificat i validat in vitro, en col·laboració amb l’Ewha Womans University de Corea del Sud, tres fàrmacs que poden ser reposicionats per tractar el SARS-CoV-2, utilitzant la seva tecnologia d’IA.

Investigadors de l’IBEC, en col·laboració amb experts internacionals, han identificat un fàrmac capaç de bloquejar els efectes del virus SARS-CoV-2. El medicament ha presentat eficàcia en mini ronyons. L’Hospital Germans Trias ha començat a coordinar a nivell estatal un estudi multicèntric internacional que demostra millores farmacològiques en el tractament de Covid-19 avançada.

Pel que fa als assajos clínics, els grups de recerca liderats per Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, juntament amb altres entitats, han iniciat un assaig clínic amb hidroxicloroquina per bloquejar el SARS-CoV-2. Preveuen tenir els primers resultats en poques setmanes. MedSIR ha rebut l’autorització de l’AEMPS per dur a terme l’estudi 'COPÉRNICO', que avalua l’eficàcia d’un nou tractament per millorar el pronòstic de pacients infectats per coronavirus. Vall d'Hebron ha iniciat la seva participació en un assaig clínic per avaluar l'eficàcia i la seguretat de Selinexor a dosis baixes en pacients amb Covid-19 greu.

Per la seva banda, ROVI i HM Hospitales han impulsat un assaig clínic de Bemiparina en pacients amb pneumònia per Covid-19, mentre que Laboratorios Rubió ha anunciat la seva col·laboració en un assaig clínic pioner per reduir la transmissió i la incidència de la Covid-19.

L'Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa la plataforma de recerca Kids Corona per investigar l'afectació del coronavirus SARS-CoV-2 a la població materno-infantil, que sembla un aspecte rellevant per entendre l’evolució del contagi. A més, l’IRTA ha iniciat la seva participació en un estudi mundial centrat en la pèrdua del gust i l’olfacte provocada per la Covid-19, i l’IrsiCaixa ha dissenyat i publicat en obert un protocol de detecció d’anticossos del SARS-CoV-2 sense necessitat de kits comercials.

 

Plataformes digitals, bases de dades i laboratoris contra la pandèmia

El consorci IrsiCaixa-BSC-IRTA, amb el suport de Grifols, publicarà en temps real i en obert els resultats de fàrmacs ja existents contra el coronavirus, i l’IRB Barcelona ha iniciat una col·laboració amb Amazon per desenvolupar una eina computacional que acceleri la cerca de fàrmacs contra la Covid-19.

AIS Group i Esri han posat al servei de la població dades de 40 indicadors amb informació sociodemogràfica i econòmica relativa a la societat espanyola que poden tenir rellevància en la Covid-19.

Atrys Health ha posat en marxa diverses iniciatives contra el coronavirus: ha convertit els seus laboratoris en laboratoris d’anàlisi de Covid-19, ha posat al servei dels hospitals els seus sistemes de radiografia i TAC de tòrax i ha ofert la seva tecnologia de big data i IA per realitzar càlculs estadístics sobre l’evolució del virus. Hipra, el centre Referent en Prevenció de Salut Animal, també ha cedit els seus laboratoris als hospitals de Girona per fer front a la Covid-19.

Mediktor ha multiplicat per 10 la seva activitat amb el coronavirus: la plataforma de telemedicina recull els símptomes del pacient a partir d’un qüestionari de preguntes i, amb IA, realitza un diagnòstic de la malaltia i en pronostica el nivell d’urgència.

Flomics ha llançat una solució basada en el “núvol” per a la detecció i recerca de la NGS de la Covid-19. Flomics va participar en la 2a edició de CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració de Biocat amb la col·laboració de CIMIT i EIT Health, que per cert acaba d’anunciar els projectes seleccionats per a la seva 3a edició.

 

Tecnologies i dispositius per fer front a la malaltia

Aquests dies es parla molt de la necessitat d’ampliar la detecció del virus com a clau per al seu control. Per això, el Govern ha aprovat la creació del Programa ORFEU de detecció massiva de la Covid-19 amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstics de SARS-CoV-2.  

Pel que fa als dispositius necessaris per tractar la Covid-19, aquest mes continuen sent notícia els respiradors. Ja n’hi ha 5 homologats per l’Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) d’origen català: el Leitat 1, l’Oxygen, el Respira, el DAR i el Q-Vent.

Però no només es necessiten respiradors: l’empresa catalana Airtècnics ha creat un purificador d’aire que desinfecta l’ambient del coronavirus amb una eficàcia del 99%, i HP ha començat a fabricar en sèrie a Barcelona un circuit respiratori per millorar l’oxigenació en pacients amb Covid-19. A més, Eurecat ha assajat amb èxit un nou sistema de l’empresa E. Vila Projects per desinfectar mascaretes amb radiació infraroja i llum ultraviolada.

Per la seva banda, Althaia, FUB i Avinent han dissenyat pantalles de protecció i manetes per obrir amb l’avantbraç que s’han instal·lat a diversos hospitals. I pensant en un col·lectiu de risc concret, les embarassades, la Diputació de Barcelona, Eurecat i Treematernity han començat la fabricació de cinturons fetals d'un sol ús, que ofereixen més seguretat davant el contagi.

 

Convocatòries per a projectes d’investigació de la Covid-19

La Comissió Europea ha assignat 48,5 M d’euros a 18 projectes d’investigació dins “d’Horizon 2020”, el programa marc de la UE per finançar la investigació. La Fundació ”la Caixa”, al seu torn, ha obert una convocatòria per a projectes d’investigació sobre el coronavirus dotada amb 1,5 M d’euros.

Universitats, el CSIC i el Santander han creat un fons de 8,5 milions d’euros per a projectes que mitiguin l’impacte del coronavirus. També L’AXA Research Fund ha llançat una convocatòria “Mitigant el risc arran de la pandèmia de Covid-19” per finançar projectes d’investigació relacionats amb la Covid-19.

En el marc del projecte europeu de recerca IMI-EHDEN (European Health Data & Evidence Network), s’ha llançat una convocatòria extraordinària urgent dirigida a hospitals i a altres institucions que tinguin a disposició dades clíniques relatives a la pandèmia de la Covid-19 per facilitar l’estandarització d’aquestes dades.

Capital Cell, Big Ban angels i BioHub VLC també han llançat una convocatòria d’àmbit nacional per seleccionar projectes empresarials la proposta de valor dels quals tingui com a eix central la lluita contra el virus de la Covid-19.

I tu, com a ciutadà, tens idees per fer front al SARS-CoV-2? La Fundació La Caixa i l’IrsiCaixa han creat el Coronavirus Community Lab (CCL), el primer projecte de ciència ciutadana orientat a millorar la salut integral. S’accepten tot tipus d’idees de la comunitat per millorar la salut global, entre elles propostes per enfrontar la Covid-19.

 

No tot és Covid-19 a la BioRegió

A part de totes les notícies relacionades amb la Covid-19, el mes d’abril també ens ha deixat algunes novetats en altres àmbits.

Chemotargets ha obert una ronda de finançament de fins a 15 milions d’euros que permetrà a l’empresa expandir les seves activitats en el camp del descobriment de nous fàrmacs. Invivo Ventures ha invertit 2 milions en la biotecnològica Pulmobiotics per al desenvolupament d’un tractament per a la pneumònia associada a l’ús de respiradors mecànics. Si t’interessa saber com afectarà la crisi de la Covid-19 la inversió al sector, no et perdis el post d’aquest mes al blog de Biocat.

RemAb Therapeutics ha desenvolupat un fàrmac que elimina anticossos de forma selectiva i que pot ser una tècnica per tractar infeccions microbianes. Bones notícies també per a Oryzon, que ha presentat dades d’eficàcia de dos assajos clínics de Vafidemstat en Alzheimer.

Pel que fa a la internacionalització, SocialDiabetes ha signat nous contractes amb Axa per consolidar-se a Mèxic i amb Axenya per a la seva expansió per Sudamèrica.  Adas3D Medical ha tancat un acord per potenciar la internacionalització del seu software per al diagnòstic de l’electrofisiologia cardíaca: la companyia canadenca Circle Cardiovascular Imaging ha pres una participació minoritària en l’empresa, a més de pactar un acord de distribució dels seus productes a nivell mundial. Nostrum Biodiscovery ha nomenat Ezequiel Mas com a nou CEO i també ha accelerat el seu pla d’expansió. Per la seva banda, MOWOOT ha estat escollida ‘Best Medical Device Company’ a la International Investors Conference, RESI EUROPE 2020.

 

Recerca més enllà de la pandèmia

BStartup ha obert la III convocatòria de BStartup Health, dirigit a projectes de salut en fases molt inicials. A Europa, Catalunya ha obtingut 10 ajuts a la investigació excel·lent per un valor màxim de 25 milions d'euros en l'última convocatòria del Consell Europeu de la Recerca (ERC Advanced Grants). 4 dels projectes escollits són de ciències de la vida i de la salut; te’ls expliquem més en detall al web de Biocat. A més, tres investigadors de la BioRegió han rebut també ajudes ERC Proof of Concept: Antonella Consiglio, de l’IDIBELL; Pablo Menéndez, de la Fundació Josep Carreras; i Natasa Przulj, del BSC.

L’IDIBELL aquest mes destaca en oncologia: un estudi pilot de seqüenciació de la microbiota intestinal ha assentat les bases per a la recerca de marcadors de detecció precoç de càncer de còlon, i un altre estudi del mateix centre ha demostrat que la manca de nutrients en les cèl·lules tumorals provoca l'atracció de cèl·lules que inhibeixen el sistema immunitari.

El càncer també és protagonista en un estudi desenvolupat a l’IrsiCaixa que obre la porta a tractar amb immunoteràpia el càncer en persones amb VIH, fins ara excloses dels assajos amb aquestes teràpies.

Un estudi de l’IRB Barcelona ha demostrat que les histones i les seves modificacions són clau per a l'adaptació a l'estrès cel·lular. A Sant Pau han identificat elements reguladors dels gens que provoquen la trombosi. I per últim, el Sincrotró ALBA acollirà dos nous grans equipaments, un d’ells orientat a biologia molecular valorat en 1,7 milions d’euros i encapçalat per l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC).

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.