Vés al contingut

Mynorix Therapeutics tanca la major ronda d’inversió de la BioRegió i altres novetats

La biotecnològica catalana Minoryx Therapeutics ha tancat aquest juny una ronda d’inversió de 51 milions d'euros per portar al mercat el seu fàrmac estrella. Es tracta de la major operació a la història de la BioRegió de Catalunya i la segona més gran del sector a Espanya, per darrera dels 55 milions d’euros de Sanifit. Amelia Virtual Care també ha aixecat capital: 7 milions d’euros per impulsar el seu creixement als Estats Units, tal i com va avançar en el darrer post de Biocat. La digital therapeutics (DTx), a més, ha incorporat a Afsana Akhter com a CEO i a Raúl Peris com a Director General d’Operacions. 

Pel que fa a capital públic, Oryzon Genomics ha rebut una subvenció pública no retornable de 1,87 milions d’euros dels fons Next Generation-EU i Newborn Solutions obtindrà finançament de la CE – d’un total de 382 milions d’euros - per haver estat seleccionada per l’acceleradora EIC 2022.

La gestora de capital risc barcelonina Ysios Capital, que ha fitxat recentment a Wen Wen Cheng com Head of Legal, procedent de Cuatrecasas, ha estat notícia per haver participat en la ronda d’inversió de Mineralys Therapeutics de 118 milions de dòlars. Una altra firma de capital risc amb seu a Barcelona Asabys Partners, a través del seu fons d’inversió Sabadell Asabys, ha tornat a participar -com el mes passat- en una ronda d’inversió de 7 milions de dòlars d’una digital therapeutics (DTx). Aquest cop es tracta de l’alemanya Cara Care que desenvolupa una solució per tractar pacients amb malalties gastrointestinals.

Els fons de capital risc barceloní Additio Capital s'ha aliat amb el Grupo Financiero Riva y García per llançar un fons de 60 milions d'euros, que es destinaran a 20 startups de deeptech, principalment de salut, industria i sostenibilitat. 

A continuació presentem les startups de la BioRegió que busquen finançament per continuar creixent. Són aquestes: 

  • Rimbarlart ha obert una ronda de 600.000 euros a Capital Cell per portar a mercat un fàrmac capaç de reduir a la meitat el temps de curació (i el risc de recaiguda) de lesions musculars. 
     
  • Renalyse busca 500.000 euros per finalitzar el prototip industrial del seu detector de marcadors a la sang.
     

I, abans de tancar aquest apartat, presentem les novetats que han anunciat algunes de les startups i entitats de l’ecosistema de salut de Catalunya: 

  • El Clúster de Salut Mental ha aconseguit el certificat Gold Label atorgat per l’European Secretariat for Cluster Analysis.
     
  • Oryzon ha rebut la designació de medicament orfe als EUA per a un antitumoral.
     
  • VRPharma ha iniciat un assaig clínic a l’Hospital Universitari de Bellvitge per mitigar el malestar en els tractaments dolorosos mitjançant realitat virtual. Aquesta DTx catalana va compartir en aquest post de Biocat algunes recomanacions per millorar l’adopció de la innovació en salut a Catalunya.
     
  • ELEM Biotech ha estat una de les opcions per a l’anàlisi de text en català a l’examen de la Selectivitat. 
     

Avançaments en medicina personalitzada i reconeixement internacional d’universitats catalanes

Aquest mes hi ha hagut varis avançaments científics en medicina personalitzada i grans empreses han tancat acords per millorar la medicina de precisió. L’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau ha presentat amb èxit els resultats del primer assaig clínic CAR-T30 d’Europa, de producció pròpia, per a limfoma d’Hodgkin i no-Hodgkin T i la Comissió Europea (CE) ha encarregat a l'IRB Barcelona que lideri un projecte, de cinc anys de durada i 10 milions d’euros de pressupost, per universalitzar la interpretació dels genomes de tumors per a la medicina personalitzada del càncer. Aquest institut de recerca català ha estat guardonat aquest mes amb el “Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica” per la constitució de la spinoff Ona Therapeutics.

A més, Lenovo ha tancat un acord de 7 milions d’euros amb el Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) per dissenyar eines per a la medicina de precisió mitjançant l'ús de la supercomputació, i generar nous tractaments contra malalties com el càncer. El BSC també ha rebut 52 milions d'euros del Ministeri de Ciència i Innovació per fer del MareNostrum 5, el supercomputador més potent d’Espanya i un dels tres més potents d’Europa.

Tots aquests avançaments no serien possible, en part, per la qualitat del sistema universitari català que, un cop més, es posiciona a nivell internacional. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Universitat de Barcelona (UB) entren a formar part la llista del top 200 mundial, segons el rànquing d’universitats QS (Quacquarelli Symonds). També cal destacar que els municipis barcelonins de Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès han estat reconeguts pel Ministeri de Ciència i Innovació com a ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ juntament amb altres 18 municipis de l’Estat. 

Pel que fa a les novetats en els centres hospitalaris, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha instal·lat el primer analitzador clínic automatitzat i assistencial d’Espanya amb espectrometria de masses que s’utilitzarà per analitzar mostres de pacients per facilitar la presa de decisions clíniques i l’Hospital Universitari de MútuaTerrassa incorporarà pròximament la cirurgia robòtica d’última generació en l’àmbit de la cirurgia general, la cirurgia toràcica, la ginecologia i la urologia. 

Celebrem l’aprovació del Govern espanyol d’un pla contra la 'fuita de cervells' en ciència de 30 mesures i dotat amb 3.000 milions d’euros i felicitem a Samuel Sánchez, professor de recerca ICREA a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) per haver rebut el Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria per la seva contribució al camp de la nanotecnologia.
 


Col·laboracions publicoprivades per impulsar la digitalització del sistema i noves adquisicions

El Govern i Microsoft han signat un protocol de col·laboració per al desenvolupament i la innovació en el sector TIC de Catalunya, en àmbits prioritaris de l’estratègia digital del Govern, com és la salut. 

Bones notícies també per les empreses farmacèutiques de la BioRegió. Uriach ha crescut un 42% respecte al darrer any i ha adquirit l’empresa romanesa Medimow. A més, el grup familiar abandonarà la seu corporativa de Palau-solità i Plegamans i es traslladarà a Sant Cugat. Per la seva part, Grifols ha obtingut el primer èxit amb Biotest (70% Grifols), que ha obtingut resultats intermedis prometedors per a la seva tractament per a la deficiència de Fibrinogen (una proteïna plasmàtica). 

La farmacèutica alemanya Merck ha invertit 14,5 milions d'euros en l'ampliació del seu lloc a Mollet del Vallès (Barcelona) i l’empresa química Indukern ha adquirit la divisió de la farmacèutica catalana Galenicum especialitzada en productes nutricionals, Galenicum Special Ingredients. 

Pel que fa a noves adquisicions, en la seva primera gran operació després de saltar el febrer passat al mercat continu, la companyia de serveis mèdics Atrys Health ha comprat Bienzobas, empresa especialitzada en oncologia per la qual ha pagat fins a 94,4 milions d’euros. I Labiana Health s’ha estrenat al BME Growth

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.