DESTAQUEM: Millores en la reforma laboral per al personal investigador, noves inversions de companyies estrangeres i més fons de finançament públic
<p>Amb l’arribada a la primavera i la fi de les mascaretes després de 699 dies, Barcelona encara un nou repte: convertir-se en <a href="https://www.thenewbarcelonapost.com/barcelona-%e2%80%8b%e2%80%8bcapital…; target="_blank">capital mundial del turisme científic</a> el 2023. Repassem aquesta i altres notícies d’aquest mes, on hem gaudit d’una de les jornades més emblemàtiques de Catalunya: la Diada de Sant Jordi. Per celebrar-ho, Biocat ha fet un recull de <a href="https://www.biocat.cat/ca/actualitat/blog/10-llibres-divulgacio-novella…; target="_blank">10 llibres de divulgació i literatura científica</a> de lectura recomanada per a la comunitat de professionals de la BioRegió. No te’ls perdis!</p>
Les rondes més destacades d’aquest mes i novetats en startups
El consorci mjn-SERAS ha rebut 2,76 milions d'euros d’EIT Health per accedir a nous mercats europeus i la medtec Time is Brain, 100.000 euros del programa BStartup Health.
Com a novetats de les startups de la BioRegió, aquest mes destaquem la finalització de l’assaig clínic d’Anaconda Biomed i l’anunci de la construcció d’una planta productiva a Sant Quirze del Vallès, la col·laboració de la companyia HumanITCare amb Gebro Pharma per a monitoritzar els pacients asmàtics i el cas d’èxit de transferència de tecnologia en una col·laboració publico privada entre l’startup Inbrain i múltiples institucions de recerca per desenvolupar neurotecnologia patentada. També els bons resultats que Vytrus Biotech ha aconseguit l'any del seu debut a borsa i l’expansió d’AcceXible a Colòmbia, així com l’arribada d’un nou CEO a Doctoralia Espanya i d’un nou director general a la biotec Nostrum Biodiscovery, així com la incorporació d’un nou president a Mediktor.
També ha estat notícia la integració de la digital health IOMED al sistema públic de salut de Cantabria i la creació de noves empreses a l’ecosistema català: l’startup Virmedex Virtual Experiences, una solució basada en un software d’entrenament virtual per a formar els perfusionistes, i la nova gestora de capital risc Grow Venture Partners.
Entre les farmacèutiques, destaquem a Grifols, que ha comprat l'alemanya Biotest per 1.453 milions d’euros i a Inke, que triplicarà la producció actual d'API per a medicaments d'inhalació amb una inversió de 9 milions d'euros, dels quals el 80% s'executaran aquest mateix any a les seves instal·lacions de Castellbisbal (Barcelona).
Abans de tancar aquesta secció, el nostre més sincer reconeixement a tots els emprenedors i emprenedores de la BioRegió de Catalunya en motiu del Dia Mundial de l’Emprenedoria, que es va celebrar el passat 16 d’abril, entre les quals es troba l’emprenedora que hem entrevistat aquest mes: Esther Riambau, CEO d’Oniria Therapeutics. Coneix-la!
Noves inversions de companyies estrangeres i nous equipaments a hospitals
L’atracció d’inversió estrangera a la BioRegió continua a l’alça. El grup químic japonès AGC ha anunciat que ampliarà la factoria de Malgrat de Mar (Barcelona) destinada a la fabricació de principis farmacèutics, on hi invertirà 92 milions d’euros i crearà 100 nous llocs de treball, Boehringer ha invertit 20 milions en el seu centre tecnològic de Barcelona i Angelini es planteja reestructurar la seva fàbrica de Barcelona. La consultora nord-americana especialitzada en el sector farmacèutic Alira Health, col·laboradora de l’Informe de la BioRegió 2021, ha donat a conèixer que preveu contractar entre aquest any i el proper a uns 100 nous empleats a la seva seu de Barcelona.
També destaquem les capacitats de l’ecosistema amb la incorporació de nous equipaments tecnològics, especialment als centres hospitalaris. L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha adquirit un segon robot Da Vinci i els hospitals de la Vall d’Hebron i Bellvitge han inaugurat nous centres de simulació clínica avançada per afavorir la contínua actualització d’especialistes i fomentar l’esperit de recerca, innovació i formació contínua dels professionals sanitaris. La Clínica de Girona, que aquest mes ha iniciat l’activitat assistencial en el nou edifici, ha posat en marxa una nova unitat de medicina nuclear.
La vacuna d’HIPRA i altres avançaments en recerca
Aquest mes hem sabut que la vacuna contra la COVID-19 dels laboratoris catalans HIPRA es podria començar a comercialitzar a finals de maig o a principis de juny, després de que l’EMA hagi donat llum verd a la vacuna fabricada per la farmacèutica d’Amer. Per contra, la biotec Ruti Immune, creada per Archivel per desenvolupar una vacuna contra el mateix virus i altres malalties respiratòries, ha estat dissolta per manca de resultats positius després d’acabar el seu darrer assaig clínic.
Pel que fa a altres avançaments científics destacats, personal científic d'un consorci internacional liderat per l'IRB Barcelona han revelat les dades preclíniques que condueixen al descobriment d’un fàrmac que frena el mecanisme d'acció sobre les cèl·lules mare del càncer. Altres novetats en recerca sobre aquesta patologia les hem trobat al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), qui ha desenvolupat un nou biomarcador per identificar i estratificar els subtipus de tumors per alguns càncers d’ovari, de mama, pàncrees i pròstata. Sobre aquests darrers tipus de tumors, el mateix centre ha revelat que la teràpia triple demostra importants beneficis en el tractament del càncer de pròstata metastàtic. També en càncer, l’Institut d’Investigació Josep Carreras ha identificat les cèl·lules que provoquen una recaiguda en el tractament de la leucèmia.
L’IDIBAPS ha demostrat que els desitjos durant l'embaràs estan impulsats per la dopamina, un neurotransmissor que regula la motivació i el desig i un estudi conjunt de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Agència de Qualitat de i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) apunta que les persones que disposen d’espais enjardinats situats a menys de 300 metres de casa seva tenen menys possibilitats de tenir una lesió isquèmica, ja que la contaminació és molt menor.
En el marc hospitalari, l’Hospital Clínic de Barcelona ha assolit un nou rècord en trasplantaments: 9 en només 48 hores, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha posat en marxa la unitat transversal per a l’estudi del microbioma humà, un servei específic que potenciarà el trasplantament de bacteris del tracte gastrointestinal i la recerca per aplicar-ho en diferents patologies i en el farmacèutic, els Laboratoris Salvat ha anunciat que llançarà el 2023 el primer corticoide ocular en nanoemulsió per al dolor després de la cirurgia ocular.
El potencial de recerca i innovació de la BioRegió també es visibilitza en la posició capdavantera de Catalunya en nombre d’assajos clínics, fins i tot en COVID-19. Precisament aquest mes, Can Ruti pretén posar en marxa el primer assaig clínic a escala mundial per provar la tècnica de la plamafèresi per combatre la COVID persistent. És així com esdeveniments internacionals tan potents com el Summit for Clinical Trials Operations Executives Europe (SCOPE Europe) hagin escollit la capital catalana per a organitzar el seu congrés anual. En la seva quarta edició, celebrada el 20 i 21 d’abril, Montserrat Daban, directora de Política Científica i Internacionalització ha moderat una sessió on s’ha posat sobre la taula els reptes que planteja la digitalització dels assajos clínics i les lliços apreses de la COVID-19.
Acabem amb una esperada notícia en l’àmbit legislatiu, la regularització de la situació de més de 20.000 investigadors i investigadores que tenien contractes d'obra i servei a l'Estat i l’anunci d’una convocatòria de 25 milions d’euros per finançar i impulsar projectes col·laboratius de R+D+I en salut entre organismes públics de recerca, hospitals i empreses.