Vés al contingut

Si busques finançament, aquest mes tenim novetats interessants: no et perdis els consells que et donem aquest mes en el blog de Biocat per captar finançament europeu, i la nova plataforma de matchmaking Invest BioRegion Portal que hem llençat per donar visibilitat a startups catalanes i projectes de la BioRegió davant inversors i corporates.

Algunes ja ho han aconseguit. D-Sight, spinoff del VHIR recentment constituïda, ha captat 1 milió d'euros de Clave Capital per a desenvolupar el seu fàrmac per al tractament de la retinopatia diabètica i altres malalties neurodegeneratives de la retina, com el glaucoma: és la primera inversió d’aquest fons de capital risc Catalunya.

Oniria Therapeutics, spinoff del VHIO, la Universitat de Barcelona (UB) i ICREA, ha tancat una ronda d'inversió llavor d'1,28 milions. L'operació, liderada pel programa Mind the Gap de la Fundación Botín, amb la participació de BStartup, permetrà avançar en el desenvolupament d’un fàrmac per eliminar les cèl·lules tumorals resistents als tractaments convencionals.

Per la seva banda, Eox Sense ha aixecat 125.000 euros en una ronda liderada per Grow Venture Partners: la injecció de capital li permetrà continuar desenvolupant la seva tecnologia de sensors químics i bioquímics per a wearables.

Top Doctors ha aixecat 8 milions d'euros en deute en una operació liderada pel fons amb seu a Singapur Mars Growth Capital(en la seva primera operació a Espanya) i la fintech israeliana Liquidity Group. Per la seva banda, Palex Medical està despertant l’interès dels grans fons internacionals de capital risc que operen a Espanya: firmes com CVC, Apax, Nordic Capital o Jacobs Private Equity, s'haurien acostat al seu principal accionista, Fremman Capital, interessats en l'eventual adquisició d'una participació majoritària a l'accionariat del grup.

Per la seva banda, SocialDiabetes ha tancat amb Novo Nordisk l'acord comercial més gran de la seva història, per fer servir la seva plataforma  de telemedicina a les plomes d'insulina de la farmacèutica danesa.

Novetats també entre els inversors de la BioRegió. Invivo Capital ha participat en la ronda de 42 milions d’euros aixecada per la biotecnològica Arthex Biotech, spinoff de la Universitat de València, en una operació liderada por Columbus Venture Partners. Inveready ha fet un primer tancament del seu nou fons Inveready Biotech IV amb un volum de 45 milions d’euros aportats pel seu nucli inversor. Spoiler: El fons preveu fer inversions d’entre 1 i 5 milions per empresa i dedicar el 40% a  teràpies innovadores, el 40% a companyies industrials de recerca i el 20% a startups que desenvolupin productes o serveis d'alt valor afegit en l’àmbit de dispositius mèdics, digital health i salut de consum.

La Comissió Europea ha fet públics els resultats de la segona convocatòria WomenTechEU, que atorga ajuts de 75.000 euros a empreses europees innovadores d'alta tecnologia fundades per dones. Entre les 134 empreses seleccionades figuren 14 de la BioRegió de Catalunya: NIMBLE Diagnostics, Gate2brain, Time is brain, GAT Biosciences, Doctomatic, Exheus, Vitala Technologies, ColorSensing, Sycai Technologies, Succipro, Manina Medtech, Biointaxis, Breaz Medical i KOA Biotech.

També aquest mes, el CDTI ha fet pública la resolució dels Ajuts PIMES Segell d'Excel·lència, que financen projectes d'R+D de pimes espanyoles que hagin rebut el Segell d'Excel·lència en el marc de l'instrument "Accelerador" del Consell Europeu d'Innovació d’Horizon Europe. Entre les empreses que rebran l’ajut figuren Aromics, Accexible, Biel Glasses, Rethink Medical i Gat Biosciences.

 

Moviments de capital a les empreses

Les grans empreses de la BioRegió tornen a ser notícia un mes més. Almirall preveu invertir 400 milions d’euros en R+D els propers tres anys. El focus? El llançament de Lebrikizumab i la consolidació d'Ilumetri.

Grifols ha iniciat l’últim assaig clínic de fase III per obtenir l'aprovació nord-americana per a Xembify, una immunoglobulina específica per a pacients amb leucèmia limfocítica crònica. La companyia recluta pacients als Estats Units i està preparant el procés de selecció a Europa. Grifols és notícia als laboratoris però també als despatxos, en anunciar una nova reestructuració de la seva cúpula: el seu president executiu, Thomas Glanzmann, assumeix les funcions de conseller delegat en substitució de Víctor Grifols, que serà el nou director d'operacions, i Raimon Grifols, que exercirà de director corporatiu. D’altra banda GIC, el fons sobirà de Singapur, ha arrencat la desinversió a Grifols i ha revenut a la multinacional d’hemoderivats part de la seva filial dels EUA per 52 milions de dòlars.

També hi ha moviments al capital d’Esteve Healthcare: ha venut el 26% del seu capital al grup inversor alemany Lubea, per impulsar els plans de creixement i com a primer pas per a una possible sortida a borsa. La família Esteve continuarà sent l'accionista majoritari, amb el 74% de la propietat.

El fabricant de maquinària per a la indústria farmacèutica i biotecnològica Dara Pharma, amb seu a Granollers, també ha acordat la venda d’un 45% de les accions a l’alemanya Focke i preveu superar aquest 2023 la barrera dels 100 milions d’euros de facturació.

 

Innovacions hospitalàries

Els hospitals de la BioRegió continuen innovant. Un estudi liderat per l’Hospital de Bellvitge en col·laboració amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha aconseguit reduir els problemes renals en la cirurgia cardíaca complexa: l’ús d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria rebaixa del 40% al 28% els casos d’insuficiència renal aguda després de les operacions.

L’Hospital de Bellvitge també ha liderat amb l’Hospital Clínic Universitari de València un assaig per millorar el tractament inicial d’un infart agut de miocardi en persones grans amb fragilitat, que obre la porta a possibles canvis en les guies clíniques.

L’Hospital Clínic ha provat amb èxit l'estimulació cerebral profunda per controlar la cefalea en agrupaments. El centre ha incorporat per primera vegada elèctrodes que recullen l’activitat cerebral per preveure els episodis i adequar de manera personalitzada l’estimulació, reduint l’estimulació elèctrica contínua. Pel que fa a l’atenció al pacient, l’Hospital Clínic ha inaugurat un nou dispositiu assistencial per al tractament del dolor crònic. El centre destaca que amb el nou espai es posa també en marxa una nova manera d’interactuar amb els pacients basat en la conversa i una major proximitat.En aquesta línia, el Campus Clínic ha constituït el Comitè de Direcció per al seguiment de l’Observatori d’Experiència del Pacient, una iniciativa pionera per incloure la perspectiva dels pacients en totes les activitats del Campus.

 

Nou CAR-T i altres avenços en oncologia

Bones notícies en l’àmbit de les teràpies avançades. L’IIB Sant Pau ha començat a administrar a pacients un nou CAR-T de producció pròpia contra limfomes B, en el marc d'un estudi fase I en el que col·labora l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

L'Hospital Sant Joan de Déu també ha iniciat un assaig clínic del CAR-T ARI, desenvolupat amb l’Hospital Clínic, en infants amb leucèmia limfoblàstica. L’objectiu: mostrar si pot substituir altres tractaments associats amb més riscos i efectes secundaris, com el trasplantament de medul·la òssia.

Més avenços en oncologia: un estudi amb participació de l'IDIBAPS ha identificat un nou gen relacionat amb la poliposi i el càncer de còlon i recte. El treball, publicat a Gastroenterology, ha trobat noves alteracions que provoquen la pèrdua de funció del gen BMPR2, la qual cosa es tradueix en la proliferació descontrolada de les cèl·lules epitelials del còlon i un major risc de poliposi i càncer.

El VHIO, en col·laboració amb el Cancer Research UK Lung Cancer Centre of Excellence de Londres i el Weill Cornell Medicine de Nova York, han desenvolupat una eina d’anàlisi de biòpsia líquida un 30% més sensible que les tècniques actuals per a pacients amb càncer de pàncrees avançat. L'estudi s’ha publicat a Genome Medicine.

Dues notícies esperançadores per al càncer femení. D’una banda, l’IDIBELL, l’ICO, l’IDIBGI, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Universitari Josep Trueta han desenvolupat un nou mètode per detectar canvis en l’ADN que podrien predir el desenvolupament del càncer d’endometri. La tècnica, que combina seqüenciació massiva i anàlisi bioinformàtic, s’ha provat en un estudi pilot amb 93 dones publicat a Modern Patology. D’altra banda, el New England Journal of Medicine ha publicat els primers resultats de l'assaig clínic POSITIVE, en què participa el VHIO, i que obren la possibilitat d’un embaràs segur a pacients amb càncer de mama.

 

Altres avançaments en recerca

Un estudi dirigit per la Universitat d’Edimburg i realitzat per l’IIB Sant Pau i l’Institut de Química Avançada de Catalunya descriu que les proteïnes perjudicials que s’acumulen al cervell de les persones amb la malaltia d’Alzheimer es propaguen a través de la sinapsi. El treball, publicat a Neuron, suggereix que els fàrmacs que es desenvolupen contra  la proteïna tau podrien frenar l’avenç de la malaltia.

Una altra proteïna, la glial fibril·lar àcida (GFAP), podria ser útil com a biomarcador per avaluar el diagnòstic i pronòstic de la malaltia d’Alzheimer en persones amb síndrome de Down, segons un estudi coliderat per l’IIB Sant Pau i la Universitat de Gothenburg i en què també ha col·laborat l’Hospital Clínic. L’estudi ha estat publicat a eBioMedicine.

Més estudis en neurologia: El TDAH es relaciona amb una menor esperança de vida, segons un treball liderat pel VHIR, l’IISPV, l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i el CIBER, i publicat a Neuropsychopharmacology. Un altre estudi liderat per l’IIB Sant Pau revela l’existència de diferents patrons de progressió cognitiva a la malaltia de Huntington. El treball, publicat a European Journal of Neurology, analitza dades de més de 500 persones afectades per la malaltia.

Parlem ara de trasplantaments: investigadors de l’IDIBAPS lideren un estudi, publicat a Blood, que desxifra la variabilitat molecular dels trastorns limfoproliferatius post-transplantament monomorfs en pacients pediàtrics. La troballa pot ajudar a millorar el tractament i la cura de nens i joves que desenvolupen aquestes neoplàsies després d’un trasplantament.

EATRIS, la infraestructura europea per a la medicina translacional, ha designat 7 Centres Experts perquè facilitin serveis d'alt valor afegit, incloent-hi 2 de la BioRegió de Catalunya: l’IGTP i IDIBELL.

Tanquem aquest resum mensual felicitant els guanyadors de les beques de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu: investigadors de l’Hospital Clínic, IQS i  l’Institut de Recerca per fer estades en prestigiosos centres de Canadà i Estats Units, com ara el MIT i la Clínica Mayo. Des de 2013 aquestes beques, dirigides a investigadors d'hospitals i centres de recerca públics catalans, donen suport a la recerca en cardiologia i tècniques de diagnòstic no invasives. Enhorabona a tots!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.