Vés al contingut

Destacades rondes en digital health, augment dels fons disponibles i el primer exit d'Asabys

El finançament d’startups de l’ecosistema continua a l’alça. Aquest mes destaquen les startups de digital health Top Doctors i Mediktor, que han aconseguit injeccions econòmiques d’11 milions d’euros cadascuna. Top Doctors, la companyia de la BioRegió amb seu als Estats Units que ofereix un directori de metges especialistes de la sanitat privada, ha seduït al capital amb una ronda d’11,2 milions d'euros, la més gran de la seva història i també una de les més altes del sector de la salut digital a Espanya. Per la seva banda, Mediktor ha aixecat 11 milions d'euros en una operació que li servirà per consolidar la seva expansió internacional i perfeccionar la seva eina de triatge mèdic. Una altra digital que ha aixecat capital aquest mes ha estat Vitaance, la primera insurtech del sud d'Europa especialitzada en assegurances de vida. La startup de la BioRegió ha tancat una ronda de finançament de 3 milions d’euros

Pel que fa al finançament públic, cal esmentar Roka Furadada i HumanITcare, que han captat entre les dues 5,7 milions d’inversió de la Comissió Europea. La primera, que es basa en el desenvolupament i comercialització d’ingredients actius per protegir de malalties de la pell relacionades amb la radiació solar, ha aixecat 3,2 milions d’euros  per fer el salt al mercat. La startup ultima un acord perquè una empresa espanyola incorpori el seu principi actiu a cremes solars. HumanITcare, la plataforma que proporciona un seguiment i tractament personalitzat de malalties cròniques, ha rebut una injecció de capital de 2,5 milions d’euros

Per la seva banda, la plataforma de crowdequity Capital Cell ha aixecat 14 milions d'euros per a empreses del sector biomèdic durant aquest any, una xifra superior als 13,5 milions d’euros de tot el 2020. L’objectiu que ara s’ha marcat la companyia és tancar l’any assolint els 16 milions d’euros. I destaquem el primer exit d'Asabys, un dels principals fons de capital risc especialitzat de la BioRegió, que ha anunciat l'adquisició de la biotec Origo Biopharma per part d'Agomab Therapeutics. Origo Biopharma és una empresa amb oficines a Barcelona que compta amb un programa en fase clínica per tractar la malaltia de Crohn i un candidat en preclínica per a la fibrosi pulmonar idiopàtica.

Noves esperances en la lluita contra el càncer de mama i l’Alzheimer 

El 19 d’octubre s’ha tornat a celebrar el Dia mundial del càncer de mama, una data assenyalada que serveix per conscienciar sobre la prevenció de la malaltia, així com la seva detecció a temps. L’oncòleg Javier Cortés, director de l’International Breast Cancer Center (IBCC) i investigador de la Vall d'Hebron Institute of Oncology (VHIO) està obrint les portes a una nova esperança amb un assaig internacional d’un fàrmac que aconsegueix frenar el càncer de mama metastàtic en el 76% dels casos i que el tumor desaparegui en un 16%. També hi ha hagut bones noticies pel tractament de l’Alzheimer. Un estudi internacional liderat per la Fundació Pasqual Maragall ha identificat un nou biomarcador que detecta les fases inicials d’aquesta malaltia.

En el blog de Biocat hem vist com les Femtech (startups tecnològiques que creen productes de salut centrats en la dona) es troben en plena ebullició i han situat la BioRegió com el tercer hub europeu en nombre d’startups d’aquest segment. Una d’aquestes companyies, Oxolife, ha iniciat un assaig clínic internacional per avaluar l’eficàcia del seu fàrmac OXO-001, un tractament first-in-class que actua específicament sobre la implantació de l’embrió per augmentar la taxa d’èxit de l’embaràs. 

Pel que fa al coronavirus, els estudis i l'evidència científica sobre SARS-CoV-2 no ha deixat d’avançar, tot i la disminució dels contagis. Un estudi liderat per l’ISGlobal ha revelat que la malaltia és una infecció estacional, associada a la temperatura i la humitat, i els investigadors dels hospitals Clínic-IDIBAPS, Vall Hebron i Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) han corroborat que pot danyar la placenta de les dones embarassades contagiades fins al punt de provocar la mort fetal. Si voleu conèixer més sobre el coronavirus i la gestió i preparació davant de futures pandèmies, us suggerim que us registreu a la conferència «Pandèmies: superant la COVID-19 i preparant-nos pel futur», que es realitzarà el 16 i 17 de novembre de 2021. No us la perdeu!

Destaquem també l’inici de l’activitat del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) en la seva nova seu corporativa i el 38è aniversari de la Fundació Bosch i Gimpera (FBG). Felicitats!


Hospitals: finançament, recerca i equipaments 

Una bona notícia per a la BioRegió que hem conegut a l’octubre ha estat l’anunci que el Govern de l’estat espanyol reforçarà els equips d'alta tecnologia dels hospitals de Catalunya amb una inversió de 94 milions d'euros per ampliar i renovar 100 equips de 31 centres sanitaris catalans. 

L’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica han signat un acord de recerca i desenvolupament estratègic amb Enzyme Advising Group per desenvolupar algorismes d’intel·ligència artificial per a accelerar el diagnòstic de malalties pulmonars. Aquest mateix centre inaugurarà, juntament amb Leitat, una incubadora per a projectes de digital health, en el context de la iniciativa Clinical Advanced Technologies Initiative (CATI). 

Per altra banda, l’Hospital Vall d’Hebron continua el procés de transformació per esdevenir un centre amb unes instal·lacions més modernes i adequar-se a les noves necessitats assistencials. 

Obertura de nous mercats, aprovació de medicaments i inauguracions 

Pel que fa la pandèmia de Covid-19 segueix impulsant l’activitat i el creixement d’algunes de les principals farmacèutiques de la BioRegió. Grifols ha anunciat un "prometedor anàlisi "de les dades d’un assaig clínic centrat en un tractament per a pacients greus de Covid-19. Aquesta mateixa companyia ha inaugurat la primera plataforma de plasma a l’Àfrica, concretament a Egipte, que portarà al país a aconseguir l’autosuficiència i facilitarà l’accés als medicaments plasmàtics a tota la regió de l’Orient Mitjà i l’Àfrica, així com en altres països. Salvat també ha començat a explorar nous mercats amb la venta d’un medicament per a l’otitis a Hong Kong, la primera solució òtica que llança al continent asiàtic. Esteve ha aconseguit per primera vegada l'aprovació d'un medicament propi als Estats Units, i Ferrer ha obtingut una llicència de la biotec holandesa Treeway per desenvolupar l'última fase d'assaig clínic i la comercialització del medicament “Edaravone”, una solució sòlida per tractar la malaltia de l’ELA per a Europa i alguns països d'Àsia.

Pel que fa a construcció de noves plantes de producció i logística a Barcelona, la companyia Gpainnova, especialitzada en robòtica naval, dispositius mèdics i electrònica de potència d’alt rendiment, ha inaugurat una nova seu de 6.000 metres quadrats a Barcelona. També ho ha fet Alliance Healthcare, qui ha presentat el seu nou edifici corporatiu i centre logístic

Premis de Recerca 2020 i altres guardons, nomenaments i reconeixements

En l’apartat de reconeixements, donem l’enhorabona a tots els guardonats amb els Premis Nacionals de Recerca lliurats aquesta setmana pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que han arribat aquest any a la seva 31a edició. Bonaventura Clotet, Carme Torras, Lluís Serrano i Núria Montserrat, entre d’altres, han estat mereixedors d’aquest  important distinció que posa en valor el talent i els actius del sistema de recerca del país, i on aquest any les ciències de la vida i la salut han tingut un paper fonalmental.  

María Jesús Salido, CEO de SocialDiabetis i Anna Benavent, CIO de l’Hospital Parc Taulí han estat guardonades amb el Premi Dona Tic 2021, en la categoria d’Empresària i Professional, respectivament. 

Pel que fa a nous nomenaments, Xavier Bayona i Huguet ha assumit el càrrec com a nou director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut i els científics Joan Rodés (1938-2017) i Joan Baselga (1959-2021) han rebut un reconeixement pòstum: donar nom a un nou programa de beques per a projectes d'oncologia i malalties neurodegeneratives. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.