Vés al contingut

A l’abril, aigües mil, i també un bon xàfec de novetats que tornen a situar les empreses i entitats de recerca de la BioRegió de Catalunya als titulars dels principals diaris. Aquest mes amb un bon grapat de bones notícies, però també amb algunes d’agredolces.

Una d’elles ha estat l’adéu a Josep Esteve Soler, expresident de la farmacèutica Esteve i president de la Fundació Dr. Antoni Esteve, mort a Barcelona als 89 anys. L’altra, la notícia que la companyia Mind The Byte ha presentat concurs voluntari de creditors en no aconseguir aixecar les vendes esperades, després d’haver adquirit l’any passat el seu principal competidor: Intelligent Pharma.

Aquest mes –més curt de l’habitual pel parèntesi de Setmana Santa- ens ha portat també, però, motius de celebració per al sector. Un exemple? Invivo Capital, gestora de capital risc liderada per Lluís Pareras i Albert Ferrer, ha obert el seu primer fons en el camp de la biomedicina de 40 milions d’euros. No et perdis el post que dediquem aquest mes al blog de Biocat per repassar qui és qui en el nou panorama de fons inversors especialitzats en el sector.

Un altre fons recent arribat al nostre ecosistema inversor, Asabys Partners, ha reforçat la seva estructura directiva en incorporar Sylvain Sachot, executiu d’Ysios Capital, com a director d’inversions i  Eduardo Sanchiz, exCEO d’Almirall, com a membre del comitè d’inversions. A més, ha incorporat dos nous associats en inversions: Andrea Sáez, que prové de Pangaea Oncology, i Guillem Masferrer, de Caixa Capital Risc. Entre els fons veterans, aquest mes destaca una operació d’Ysios Capital, que ha participat en una ronda de finançament de 36 milions d’euros de la companyia nord-americana Aura Biosciences.

 

Inversió i avenços empresarials

També les empreses de la BioRegió de Catalunya estan aixecant fons. A través de Capital Cell, RheoDx ha tancat una ronda de finançament de 350.000 euros mentre que Tractivus, la spinoff de l’IQS i l’IDIBELL, ha obert una ronda de 470.000 euros i Devicare obrirà properament una ronda d’1,5 milions d’euros, totes elles mitjançant la mateixa plataforma de crowdfunding.

Spiral Therapeutics, spinoff de Laboratoris Salvat, ultima una ronda de finançament de cinc milions d’euros. L’operació suposarà l’entrada d’un inversor coreà, Sunghwan Choi. Per la seva banda HumanITcare està a punt de finalitzar les seves primeres proves a Barcelona i té previst obrir una ronda de finançament al setembre per arribar a països del centre i nord d’Europa.

També ha iniciat carrera internacional Healthapp, empresa creadora d’apps mèdiques que ha arribat a diversos acords amb grups hospitalaris de la Península i té previst arrancar el seu procés d’internacionalització a Estats Units i Escandinàvia.

A casa nostra, els laboratoris d’anàlisis clíniques Echevarne han invertit 12 milions d’euros per traslladar-se a un nou edifici a Sant Cugat del Vallès al mes de juny, el grup Creu Blanca invertirà 12 milions d’euros per l’ampliació de la seva clínica a Barcelona, i Avinent invertirà 8 milions d’euros en una nova planta de producció en un espai de 7.000 metres quadrats. Sense4care començarà a comercialitzar el seu producte contra el Parkinson al Centre Mèdic Quirónsalud Teknon de Barcelona.

 

Avenços del pipeline i fitxatges

Més bones noticies, en aquest cas sobre el pipeline de les empreses. El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l’IRBLleida han validat l’eficàcia de l’antitumoral ABTL0812, desenvolupat per Ability Pharma, per al tractament del càncer d’endometri. Per la seva banda, Transplant Biomedicals ha completat la inclusió de pacients en el seu primer assaig clínic en humans amb un dispositiu per al transport i conservació d’òrgans per a trasplantament.

També avança en positiu Grifols, que ha presentat resultats preliminars del seu assaig clínic AMBAR per al tractament de la malaltia d’Alzheimer on ratifica que la seva teràpia aporta millores en pacients amb la malaltia en estat lleu i moderat.

Laboratoris Stada entrarà a finals de 2019 al camp dels medicaments biològics amb el llançament del biosimilar de teriparatida pel tractament de la osteoporosi. Per la seva banda, Laboratorios Rovi ha arribat a un acord amb la multinacional israelià Teva per comercialitzar a Espanya el fàrmac Tetridar, que conté el principi actiu teriparatida, pel tractament de la osteoporosi. GoodGut ha signat un acord amb Palex Medical per comercialitzar a Espanya dos productes per al síndrome de l'intestí irritable i la malaltia inflamatòria intestinal.

Almirall ha anunciat un acord per vendre Thermigen, el seu negoci de medicina estètica, a Celling Biosciences. La companyia farmacèutica ha captat 58 milions d’euros per vendes associades a un acord amb AstraZeneca.

En l’apartat de noms propis Esteve ha nomenat Thomas B. Riisager nou director corporatiu d’Estratègia i Desenvolupament de Negoci, i Lacer ha nomenat Ricard Anmella com a conseller delegat del laboratori farmacèutic.

 

Intervencions pioneres als hospitals

L’Hospital Vall d’Hebron ha presentat aquest mes dues intervencions pioneres: d’una banda ha curat el primer “nen bombolla” amb un trasplantament gràcies a la detecció mitjançant cribatge neonatal, i d’altra banda ha operat per primera vegada a Catalunya un càncer de pàncrees mitjançant cirurgia robòtica amb el robot Da Vinci. L’hospital ha anunciat a més que impulsarà a partir del maig el primer registre de pacients amb sarcoma d’Espanya.

Per la seva banda, l’Hospital i l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu han llançat la plataforma Share4Rare, una gran xarxa social sobre malalties rares.

HM Hospitales i l’Institut Guttmann han signat un acord de col·laboració per desenvolupar projectes de neurociència i neurorrehabilitació en l’àmbit assistencial, docent i investigador. HM Delfos de Barcelona ha posat en marxa el seu nou servei d’urgències 24 hores.

 

Descobriments al voltant del fetge, VIH i oncologia

L’IDIBAPS ha demostrat que una nova teràpia cel·lular pot restaurar el sistema immunitari en pacients amb esclerosi múltiple. Els investigadors han publicat l’avanç a Proceedings of the National Academy of Science (PNAS). També IDIBAPS ha participat a un estudi internacional que mostra que les plaquetes de la sang tenen un paper clau en l’aparició d’esteatohepatitis, el grau més avançat de fetge gras, i en la seva progressió cap al càncer hepàtic. Els resultats s’han publicat a Nature Medicine.

Més avenços al voltant del fetge: els Hospitals de Sant Pau i Clínic han publicat un estudi a la revista The Lancet on demostren per primera vegada que és possible prevenir la descompensació de la cirrosi amb fàrmacs betabloquejants no selectius. A més, la Universitat de Barcelona i el CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades ha descobert una molècula que, administrada oralment, millora la diabetis tipus II i el fetge gras no alcohòlic en ratolins.

Aquest mes tornem a parlar també d’avenços en la recerca sobre VIH. Metges i investigadors de l’Hospital del Mar i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han demostrat que la resposta del cos a la presència del virus VIH és la causa dels problemes d’osteoporosi i fractures d’ossos en aquests pacients. L’estudi ha estat publicat a Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Per la seva banda, investigadors de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han estudiat el proteoma i metaboloma d’un grup seleccionat de pacients infectats pel VIH controladors d’elit, que tenen la capacitat de controlar el virus per si mateixos.

En oncologia, l’IRB Barcelona ha identificat un nou biomarcador que té un paper important en la inducció de mort cel·lular i podria ser rellevant pel tractament d’alguns tipus de càncer: la recerca ha estat publicada a EMBO Journal. Els seus col·legues de l’IDIBELL-ICO han publicat a Clinical Cancer Research noves bases pel tractament contra el càncer colorectal, que consisteixen en la inactivació de dues proteïnes claus pel desenvolupament del tumor. D’altra banda, un estudi a Modern Pathology co-liderat per ISGlobal, l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona, conclou que el càncer de cèrvix que apareix sense contraure el virus del papil·loma humà (VPH) és poc freqüent però és més agressiu.

Parlem ara de neurologia. Investigadors del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) han establert nous valors de referència d’un biomarcador associat a l’Alzheimer. L’avanç, publicat a Alzheimer’s Research and Therapy, permetrà ampliar el nombre de persones candidates a prevenció de la malaltia. D’altra banda, segons una recerca de l’Institut de Neurociències de la UB publicada a The Journal of Neuroscience, l’educació permet desenvolupar i conservar millor la part frontal del cervell en persones amb edat avançada.

Justament adreçat a aquestes persones, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha finalitzat la primera fase del projecte Imagenoma de l’Envelliment, amb dades de 1.030 voluntaris. L’objectiu és estudiar el procés d’envelliment i els seus determinants. D’altra banda, un estudi de l’ISV-Girona, l’IDIAPJGol, l’IDIBGI i la Universitat de Girona afirma que no hi ha evidències de que la prescripció generalitzada d’estatines contra el colesterol sigui efectiva en persones grans sanes.

L’IDAPJGol també ha presentat aquest mes un estudi fet amb més de 100.000 dones embarassades que mostra una associació entre l’historial de trastorns afectius materns i el part prematur.

L’URV, l’IISPV i el Centre d’Investigació Biomèdica en Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) han publicat a American Journal of Clinical Nutrition una nova recerca que identifica un model de petites molècules capaces de predir la resistència a la insulina i el risc de patir diabetis tipus 2.

L'IRB Barcelona ha publicat un estudi a Nature Communications on ha caracteritzat l'estructura i la funció d'un transportador d'aminoàcids que pot estar relacionat amb malaties diverses com ara autisme, pèrdua auditiva o aminoaciduries.

En l’àmbit de les malalties minoritàries, un treball de la Universitat de Barcelona i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER) i publicat a la revista Expert Opinion on Orphan Drugs ha avançat en l’estudi per millorar el diagnòstic del síndrome d’Opitz C, una malaltia ultrarara.

I acabem de parlant de nous agents a l’ecosistema: la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha posat en marxa l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI), integrat per sis grups de recerca que centren la seva activitat en diferents àmbits entre els quals es troben la salut i la innovació.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.