DESTAQUEM: nou rècord històric d’inversió a la BioRegió, fites rellevants en trasplantaments, creixement de l’ecosistema startup i nou Govern
Aquest mes de maig finalitza amb la participació de Barcelona en el congrés de la GIANT Health, on també hi ha participat ciutats tan rellevants com Liverpool, Paris, Berlin i Estocolm. Un fet que evidencia la consolidació de la BioRegió com un dels ecosistemes europeus més forts en healthtech
Nou rècord d’inversió a la BioRegió i més fons disponibles
Al maig s’ha assolit la ronda de capital risc més alta de la BioRegió. Impress, la companyia especialitzada en tractaments d’ortodòncia invisible, ha aixecat 41 milions d’euros, la Sèrie A en salut més alta d’Espanya i el sud d’Europa. Aquesta fita li permetrà expandir les seves operacions i consolidar-se en els mercats on hi té presència.
Lluny d’aquestes xifres astronòmiques, però no menys important, destaquen Qida i Berdac Smart Services, que han aconseguit injeccions econòmiques a partir del milió d’euros. Qida ha rebut una ajuda de 1,3 milions del Ministeri de Drets Socials per a accelerar el seu servei d’atenció a domicili. Aquesta fila li permetrà continuar impulsant la transformació tecnològica per a oferir els seus serveis arreu d’Espanya. Per la seva banda, Berdac Smart Services, l’startup que desenvolupa un servei de medicació intel·ligent per a evitar errors i oblits al dispensar pastilles, ha tancat la seva segona ronda d’inversió d’1 milió d’euros. L’empresa utilitzarà aquests fons per potenciar l’àrea de màrqueting i comercial.
No arriba al milió però Predictheon, spin-off de l’Hospital Clínic Barcelona, la Universitat de Navarra i la Universitat de San Buenaventura Cali, ha tancat la seva primera ronda d’inversió de 840.000 € liderada pel Fons de Transferència de Tecnologia I + D + I de la Universitat de Navarra. L'empresa utilitzarà els fons per completar el procés regulatori a Europa i Estats Units dels seus primers productes i completar la validació clínica en curs.
Altres empreses, en canvi, busquen accelerar el seu creixement, com és el cas de Time is Brain, l’spin-off de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP) dedicada al desenvolupament d’un dispositiu mèdic per a la millora del pronòstic de l’ictus isquèmic agut (AIS). Aquesta medtec vol captar 640.000 € per validar el seu dispositiu mèdic i obtenir el marcat CE.
I parlant d’acceleració, un bon exemple de creixement són les companyies Vyrus Biotech i Teladoc Health, que continuen incrementant la seva facturació. La biotec Vyrus Biotech ha crescut un 40% durant el 2020, tot i la pandèmia, superant les expectatives que s’havien marcat. Teladoc Health, empresa americana especialitzada en atenció mèdica virtual amb seu a Barcelona, ha facturat 453,7 milions de dòlars de gener a març de 2021, un 151% més respecte el mateix període l’any anterior. El principal proveïdor de serveis de telemedicina del món s’ha marcat assolir els 2.000 milions de dòlars aquest any, el doble que l’exercici anterior.
Pel que fa l’activitat de les gestores de capital risc, Ysios Capital ha tancat el seu tercer fons amb una captació de 216 milions d’euros, que es destinarà a invertir en el sector biotecnològic, principalment en companyies d’Europa i els Estats Units. Celebrem aquesta notícia que farà créixer al sector!
Dues fites històriques en trasplantaments a Catalunya, recerca capdavantera i acords farmacèutics
Una mostra de l’excel·lència dels hospitals de la BioRegió són notícies com la de l’Hospital Clínic de Barcelona, que s’ha convertit en el primer hospital d’Espanya que ha realitzat més de 1.000 trasplantaments de ronyó de donants vius. La infinitat d’exemples d’altruisme quedaran reflectides en una campanya titulada ‘Mil històries, mil trasplantaments’. L’Hospital de la Vall d’Hebron també ha estat notícia per trasplantaments ja que ha deixat la llista de trasplantament hepàtic pediàtric a zero per primer cop en 36 anys per la implementació de trasplantament en forma Split. Aquesta tècnica consisteix a dividir el fetge del donant en dues parts per obtenir dos empelts per a dos receptors. Continuem amb l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, un dels centres on s'ha desenvolupat un assaig clínic internacional, liderat per la Dra. Ana Oaknin, cap de Grup de Neoplàsies Ginecològiques de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). El fàrmac anomenat cemiplimab ha demostrat la seva eficàcia per augmentar la supervivència en el càncer de coll uterí recurrent o metastàtic.
Cal destacar també la recerca que es realitza en les companyies catalanes. En aquest cas, Grífols, qui juntament amb la Fundació́ Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, han posat en marxa un assaig clínic de fase III per avaluar l'eficàcia d'un fàrmac que podria utilitzar-se com a tractament contra la Covid en persones que hagin sigut positives i no estiguin vacunades, persones amb immunodepressió o per a les que tinguin la vacunació contraindicada.
I com a exemple de cas d’èxit de transferència de coneixement, el projecte d’investigació Computer Assisted Fear of Flying Treatment (CAFFT), el protocol de la UIB que es basa en la visualització d'entorns virtuals generats per ordinador per tractar fòbies i altres trastorns d'ansietat, s’ha convertit en una solució pràctica mitjançant la col·laboració amb l’empresa Psious, companyia especialitzada en Realitat Virtual (RV) aplicada a la salut. Amb aquest acord, el protocol surt del laboratori i podrà utilizar-se en qualsevol lloc del món.
Pel que fa a nous acords entre companyies, aquest mes destaquem la farmacèutica Esteve, qui ha anunciat l’acord amb Kowa Pharmaceuticals, companyia dels Estats Units, per a comercialitzar l’E-58425, un fàrmac per tractar el dolor agut. L’empresa catalana també ha estat notícia per la seva col·laboració amb la biotec Seagen, amb qui espera poder comercialitzar a Espanya el fàrmac tucatinib indicat contra el càncer de mama metastàsic.
Consolidació de l’ecosistema startup a Catalunya
L’actualització anual d'ACCIÓ dels indicadors del directori d'startups ha posat de manifest que a Catalunya hi ha un total de 1.708 startups, en què treballen 17.500 persones, un 66,5% de les quals, en el sector de les tecnologies vinculades a les dades massives, la intel·ligència artificial i l’internet de les coses. Segons l’estudi, el nombre d’empreses emergents ha crescut un 13,5% respecte al 2019 i un 60% respecte al 2016, xifres que reflecteixen la consolidació d’aquest ecosistema d’empresa a Catalunya. Cal destacar que el sector específic que concentra més empreses és el de health, amb 289 startups.
Un exemple d’aquesta consolidació de l’ecosistema el trobem en les quatre startups catalanes que han estat seleccionades pel programa Bridgehead d’EIT Health, destinat a ajudar als emprenedors a posar-se en contacte amb incubadores o acceleradores. Les companyies de la BioRegió seleccionades han estat MOWOOT i MJN Neuroserveis -participants del programa d·HEALTH Barcelona de Biocat-, Flomics Biotech -participant en la segona edició del programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona- i ZeClinics. Enhorabona!
Per a impulsar l’emprenedoria i la innovació en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, Biocat ha llançat aquest mes IGNITE·HEALTH Barcelona , un programa de formació intensiu híbrid de 4 mesos on els participants aprendran com emprendre amb èxit al sector salut.
Canvis en el Govern, les direccions de companyies i nous nomenaments
Aquest mes de maig ha pres possessió el 132è president de la Generalitat de Catalunya (i president del Patronat de Biocat), Pere Aragonés, qui ha nomenat nous consellers i conselleres. Josep Maria Argimon liderarà la cartera de Salut. El fins ara secretari de Salut Pública, una de les figures amb més projecció durant aquests mesos de pandèmia, s’ha situat a la primera línia del departament, prenent el relleu a Alba Vergés. L'expresident del Parlament, Roger Torrent, assumirà la conselleria d'Empresa i Treball i l’actual portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis, serà qui ocupi la conselleria de Recerca i Universitats.
Destaquem també alguns canvis entre directius de companyies: Melanie Rolli ha estat designada CEO de la biotec Aelix Therapeutics, en substitució de José Luis Cabero, qui abandona les tasques executives de la companyia. Per altra banda, Almirall compta amb nou vicepresident: Carlos Gallardo Piqué, fill de l’actual president –Jorge Gallardo, de 79 anys- qui d’aquesta manera garanteix la continuïtat de l’empresa familiar.