DESTAQUEM: nou rècord històric d’inversió a la BioRegió, nous fons de finançament, sortides a borsa i adquisicions sense fre
<p>Febrer ha estat un mes ple de novetats interessants. Un dels temes que ha tingut al conjunt de l’ecosistema en alerta ha estat, sens dubte, l’aprovació de fase III de la vacuna d’HIPRA. També, però, destaca la <a href="https://lasequantic.wordpress.com/2022/02/09/que-podem-fer-per-celebrar…; target="_blank">quantitat d’activitats</a> organitzades a la BioRegió per visibilitzar el paper de la dona científica, organitzades en motiu del <strong>Dia de la Dona i la Nena en la Ciència</strong>. Repassem les notícies més destacades que denoten un bon moment per a la BioRegió.</p>
Nou rècord d’inversió a la BioRegió i més fons disponibles
Menys d'un mes després de la presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2021 on es celebrés un altre any de finançament rècord, SpliceBio ha tancat una de les rondes d'inversió més grans del teixit de les ciències de la vida i la salut a Espanya i la més gran a la BioRegió. L’startup enfocada en la teràpia gènica ha aixecat 50 milions d'euros en una ronda participada per sis inversors que han liderat Ysios Capital i el fons belga UCB Ventures. A més, es tracta de la ronda més alta amb participació internacional i la més alta on han participat inversors nord-americans. Amb aquesta xifra se supera el rècord de la ronda més alta aconseguida per una startup de la BioRegió, que ostentava fins ara la tecmed Impress.
Molt per darrera, però igualment destacable és el cas de Novameat, que ha aconseguit un fons de pre-Sèrie A de 6 milions de dòlars per produir talls sencers a base de plantes amb textura més eficient i per omplir el buit en l'espai alternatiu de la carn. Onalabs i Nanoligent també han aixecat finançament aquest mes: 1 milió d'euros, respectivament.
Pel que fa al finançament públic, Connecta Therapeutics i Loop Dx han rebut un Neotec del CDTI. La primera utilitzarà el finançament per ampliar les indicacions terapèutiques del fàrmac CTH120. Loop Dx, startup que va sortir del programa de Biocat d·HEALTH Barcelona que desenvolupa un test ràpid que identifica de forma primerenca les infeccions bacterianes en sang, també ha sigut notícia per haver aconseguit una patent europea.
Pel que fa l’activitat de les gestores de capital risc, Asabys Partners eleva la mida del seu primer fons fins als 117 milions d'euros amb la participació del Fons Europeu d’Inversions (FEI). Amb aquesta operació, la companyia constitueix el seu major fons. Nina Capital també ha recaptat 42 milions d'euros que es destinarà a invertir en el sector digital health. En l’apartat públic, el Ministeri de Ciència i Innovació ha anunciat un Pla de Govern sobre biotecnologia aplicada a la salut per valor de 32 milions d’euros, cofinançat entre el Govern d’Espanya i cinc comunitats autònomes, entre elles Catalunya. El Pla servirà per impulsar les teràpies avançades i la medicina de precisió, un apartat on la BioRegió s’hi està posicionant. Celebrem aquestes notícies que farà créixer al sector!
Com a novetats en les startups i projectes de la BioRegió, celebrem la sortida a borsa d’Atrys Health, startup de tecnologia mèdica, que ha començat a cotitzar al mercat continu després de sis anys al BME Growth, la borsa de les pimes. Aquesta empresa de tecnologia mèdica ja ha rebut el beneplàcit de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Pel que fa a l’adopció de tecnologia, Wivi Visión ha estat integrada dins la cartera de serveis de General Óptica per cuidar la salut visual de forma preventiva, la Fundació iSYS ha llançat l’aplicació mòbil Xemio dirigida a pacients amb càncer de mama i Biel Glasses ha estat guardonat amb el HIMSS Global Patient Innovator Award. L’startup, que va participar l’any 2018 al programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona, desenvolupa unes ulleres intel·ligents que permeten a les persones amb baixa visió moure's sense l'ajuda d'altres persones. Aquestes i altres startups healthtech de la BioRegió presentaran novetats al 4YFN, una de les cites internacionals més importants dirigida a startups, que posiciona Barcelona com a referent en emprenedoria digital. L’esdeveniment, que comença el 28 de febrer i s’allargarà fins el 3 de març, comptarà amb la participació de més d’una seixantena d’startups de salut de la BioRegió. Actualment, Catalunya compta amb 1.900 startups i el sector de la salut ocupa la major representació (16% del total), segons un informe d’ACCIÓ presentat aquest febrer.
Noves adquisicions en el sector farmacèutic
Pel que fa als exits, algunes empreses de la BioRegió han estat adquirides amb altres companyies internacionals. El grup suís Nobel Biocare ha comprat Mimetis Biomaterials, spin-off de la UPC. Nestlé, una altra empresa suïssa, però aquest cas del sector de l’alimentació, ha adquirit l'empresa dietètica catalana PronoKal per prop de 100 milions d’euros.
Esteve ha comprat una planta industrial de productes de química, gestionada fins ara per Uquifa a Lliçà de Vall (Barcelona), que compta amb 21.176 metres quadrats, un equip de 89 persones i una capacitat de producció de 160 metres cúbics de barreja de reacció. Hefame, la distribuïdora farmacèutica murciana, ha anunciat que construirà un nou centre logístic a Girona, on hi invertirà més de 2 milions d’euros. Aquest mes també hem conegut la successió de la presidència d’Almirall, que fins ara ostentava Jorge Gallardo i deixa ara a les mans del seu fill Carlos Gallardo Piqué, que ja era vicepresident del consell.
Nous avenços en la vacuna de la COVID-19 i altres descobriments
Febrer també ens ha portat l’anunci de l’avançament de la vacuna contra la COVID-19 d’HIPRA, a fase III del seu assaig clínic, previ a la comercialització. Si s'aprova, la immunització seria usada com a dosi de reforç. Altres novetats en els centres i instituts de recerca han estat el descobriment d’un mecanisme amb què alguns càncers colorectals es defensen de la quimioteràpia, que ha estat liderat pel Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). O la investigació realitzada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), que ha trobat la manera de predir la degradació o fallida (percolació) de qualsevol sistema de xarxa, també de la xarxa neuronal. L’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) ha participat en un estudi que revela un tractament que millora l’eficàcia contra un tipus d’anèmia.
En el marc hospitalari, el CAR-T ARI-0001 ha aconseguit la designació PRIME per part de l'Agència Europea del Medicament. D’aquesta forma, l'Hospital Clínic de Barcelona es converteix en la primera institució acadèmica que ha aconseguit aquesta designació per a qualsevol indicació o àrea terapèutica. El mateix hospital ha demostrat que un canvi en el moment d'administració d'un fàrmac que ja es fa servir per tractar l'ictus isquèmic augmenta fins a un 59% les possibilitats que el pacient obtingui una recuperació excel·lent i sense seqüeles al cap de tres mesos del procediment. I la Unitat Funcional de Cirurgia Transgènere de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha portat a terme per primera vegada a Europa una cirurgia de reassignació de gènere mitjançant robot quirúrgic.
L’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron també ha estat notícia per diversos descobriments. La Vall d’Hebron Institute of Research (VHIR) ha publicat un estudi que ajudarà a identificar, mitjançant la saliva, el millor tractament per a la migranya i el Vall d'Hebron Institute of Oncology (VHIO) i la seva spinoff Peptomyc han desenvolupat una proteïna terapèutica anomenada Omomyc que ha demostrat ser capaç d'aturar el càncer de mama metastàtic. Els investigadors han analitzat la seva eficàcia, amb resultats molt positius en ratolins.
Si seguim parlant sobre càncer, el 4 de febrer s’ha celebrat el Dia Mundial del Càncer, un moment en què s’ha aprofitat per posar la primera pedra d’un nou edifici satèl·lit de l’Hospital Clínic de Barcelona al complex hospitalari de Granollers per donar atenció d’oncologia radioteràpica als pacients dels hospitals de la C17 (Vallès Oriental i Osona). I en el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer), el Departament de Recerca i Universitats ha anunciat que liderarà mesures per afavorir la igualtat efectiva de gènere al sistema de coneixement. En motiu del Dia, Biocat va entrevistar a quatre científiques i emprenedores del sector.