Vés al contingut

Amb l’arribada de setembre i l’inici del curs escolar i empresarial, la BioRegió torna a omplir-se de novetats. Adquisicions, llicències, nomenaments, rondes de finançament, nous assajos clínics i unitats hospitalàries... et resumim els titulars que han protagonitzat  les empreses i entitats de recerca catalanes.

La tensió política que ha marcat aquest mes ha acabat arribant a l’ecosistema de les ciències de la vida i de la salut. El Ministeri d’Hisenda va ordenar intervenir les finances de centenars d’institucions públiques, incloent-hi universitats i centres de recerca que han denunciat les dificultats que això comporta per al seu dia a dia. En el moment d’escriure aquestes línies fins a 500 entitats catalanes -moltes d’elles relacionades directament amb el sector-, estem en el punt de mira de les mesures que el govern espanyol ha adoptat arrel de la convocatòria del Referèndum

Reig Jofre ha reforçat la seva expansió a l'Àsia amb la comercialització d'un antibiòtic injectable a les Filipines a través d’un soci local. Àsia és estratègica per a Reig Jofre i el 2016 va passar del 4% al 7% de vendes de la companyia.

AELIX Therapeutics inclòs el primer pacient en el seu assaig clínic per desenvolupar una vacuna terapèutica contra el VIH. L’assaig es centrarà en avaluar la seguretat i immunogenitat de la vacuna HTI. Per la seva part, DR Healthcare inicia la producció mundial d'una nova generació d'aliments dietètics per combatre el dèficit de DiaminoOxidasa (DAO), per al qual compta amb més de 35 patents mundials.

Ability Pharmaceuticals ha obtingut la designació de medicament orfe (ODD) per a malalties rares per part de l’Agencia Europea del Medicament (EMA) de la seva molécula ABTL0812, per el tractament de càncer de pàncrees. L’empresa dirigida per Carles Domènech ja havia aconseguit l’ODD per al càncer de pàncrees per part de la FDA i per al càncer pediàtric neuroblastoma per l'EMA i la FDA .

Pangaea Oncology ha arribat a un acord amb el Grupo Hospitalario Quirón per assumir la gestió de l'àrea d'oncologia de quatre dels seus centres a Catalunya: l'Institut Dexeus, l'Hospital General de Catalunya i el Sagrat Cor i parcialment a Teknon. També estrena projecte el proveïdor de serveis de diàlisi Diaverum, amb nou clíniques a Catalunya, que ha invertit dos milions d'euros per obrir un nou centre a Barcelona.

Pel que fa a operacions corporatives, la companyia de tecnologia sanitària Palex Medical ha adquirit el negoci de distribució de material hospitalari de Grup Taper, amb seu a Madrid.

Novetats també a les grans farmacèutiques. Esteve instal·larà el 2018 la nova seu corporativa a l'edifici Torre Marina, a l'entrada del nou recinte de la Fira de Barcelona, on ocuparà deu de les tretze plantes, uns 12.000 metres quadrats. 

Per la seva part, Almirall ha presentat aquest mes la seva nova identitat corporativa, que sota el lema "Feel the Science" pretén consolidar el seu posicionament de companyia científica i integrar totes les empreses que ha anat adquirint durant els últims anys. També aquest mes, Almirall ha llançat una plataforma d'innovació, AlmirallShare, per establir col·laboracions en investigació dermatològica. L'empresa ha fet una crida a científics en universitats, centres d'investigació, hospitals i biotecnològiques perquè presentin les seves propostes.

En el capítol de noms propis, Fina Lladós ha assumit la direcció d’Amgen per a Espanya i Portugal, amb seu a Barcelona. Lladós succeeix en el càrrec Roman Stampfli, que passa a dirigir la filial alemanya de la companyia. La nova directora de la biotecnològica nord-americana es va incorporar a Amgen España el 1999 i serà responsable d'un equip de 280 treballadors. 

 

Inversions internacionals i nous ajuts

El fons català Alta Life Sciences acaba de tancar la primera inversió nou mesos després del seu naixement. La firma fundada per Miguel Valls, Guy Nohra, Montse Vendrell i Scott Moonly ha liderat la ronda de finançament de 4,2 milions d'euros de Peptomyc, una spin-off de l'Institut Oncològic de la Vall d'Hebron que desenvolupa una teràpia per combatre tot tipus de càncers.

CG Health Ventures, el fons fundat per Carlos Gallardo, ha pres participacions en la start-up nord-americana Virta i en l’espanyola Skingdom Health. També a Nord-Amèrica mira Inveready, que ha participat en una ronda d'inversió de set milions d'euros en la companyia canadenca Edesa Biotech, en una operació liderada per Lumira Capital.

Un èxit semblant espera assolir MJN Neuroserveis, que ha obert una ronda de crowdfunding de 600.000 euros en Capital Cell per convertir en producte el seu prototip de predictor de crisis epilèptiques. L’objectiu: reforçar l'equip i iniciar l'assaig clínic als hospitals de Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu i Corachán.

Acció ha obert una nova línia d’ajuts, Startup Capital, adreçada a start-ups tecnològiques des de 3 mesos fins a 3 anys de vida. La línia compta amb 1,5 milions d’euros i els ajuts seran d’entre 45.000 i 75.000 euros per projecte. Es poden sol·licitar fins al 31 d’octubre. D’altra banda, aquest 30 de setembre finalitza el termini per sol·licitar ajuts PERIS per a la incorporació de científics i tecnòlegs als grups de recercaper a la intensificació de l’activitat investigadora de professionals d’infermeria, fisioteràpia i facultatius especialistes i per a projectes de recerca orientats.


L’Institut Català de Finances (ICF) ha invertit 1,4 milions d’euros en vuit start-ups catalanes de diversos sectors a través de la línia de co-inversió amb inversors privats; una de les beneficiades ha estat Devicare amb un préstec participatiu de 133.000 euros. D’altra banda el projecte Elba (European Liquid Biopsies Academy), en el qual participa la catalana Pangaea, ha rebut una subvenció de 247.873 euros en el marc del programa Horizon 2020 de la UE.

 

Diners i visibilitat per a la recerca

El Govern, a través d’ACCIÓ, destinarà 20 milions d'euros a consolidar Eurecat com el centre tecnològic de referència. Leitat, vinculada al centre des de finals de l’any passat, accedirà a 4 dels 20 milions de l’ajut.

L’Obra Social “la Caixa” ha presentat aquest mes la campanya “Imprescindibles” per reclamar finançament per a recerca biomèdica d’excel·lència. La campanya està protagonitzada per alguns dels investigadors mèdics espanyols més reconeguts internacionalment, entre d’ells els catalans Josep Baselga (oncologia), Valentí Fuster (cardiologia), Eduard Gratacós (medicina fetal) i Bonaventura Clotet (sida).

Un exemple d’aquesta excel·lència el deixava aquest mes un titular: L'Institut Català de la Salut (ICS) és la institució sanitària líder a l'Estat pel que fa a la quantitat i la qualitat dels articles científics publicats. Durant l'any 2016, els investigadors dels set instituts de recerca vinculats a l'ICS van publicar 3.960 articles en revistes científiques indexades, més que qualsevol altra institució sanitària catalana i espanyola. Aquests treballs sumen un total de 18.269 punts de factor d'impacte.

D’altra banda, l'Ibec ha obert una nova línia de recerca en neuroenginyeria. El nou grup treballarà en dispositius biomimètics i en la reparació cerebral, entre altres camps i està liderat pel professor Icrea Paul Verschure.

 

Hospitals en millora contínua

L'hospital Germans Trias de Badalona ha començat una prova pilot de telemedicina per tal que els pacients amb pròtesi de genoll i de maluc siguin atesos per videoconferència. El projecte ha estat impulsat de manera conjunta amb l'empresa Technotrends..

La unitat de cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron utilitzarà a partir de l'any una nova tècnica basada en la impressió de pell en 3D.  El centre espera tenir a finals d'aquest any l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). D’altra banda Vall d'Hebron ha desenvolupat un nou mètode clínic, anomenat Cemark, que permet realitzar diagnòstics menys invasius del càncer d'endometri i incrementar la capacitat d'anticipació per reduir la mortalitat, davant la quarta oncologia més freqüent entre les dones A més, l’hospital ha obert una nova Unitat Funcional de Trombosi Venosa per agilitzar el seguiment i tractament dels pacients amb malaltia tromboembòlica venosa i evitar la reiteració de visites i proves diagnòstiques innecessàries.

Per la seva part, l'Hospital del Mar de Barcelona s’ha convertit en el primer hospital públic d'Espanya que incorpora una nova tecnologia que permet a les dones controlar la pressió sobre la mama durant les mamografies, cosa que reduirà el dolor, la radiació i l'ansietat que genera la prova.

En l’àmbit de recerca, l'Hospital Sant Joan de Déu desenvolupa un assaig pioner per controlar el glioma difús en el tronc encefàlic (DIPG), un tipus de càncer incurable que s'emporta la vida dels pacients en menys de dos anys. L’assaig és únic a Espanya i una de les 20 investigacions específiques que es desenvolupen a tot el món per buscar una cura a aquesta rara malaltia.

 

Avenços en oncologia i esquizofrènia

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb la Universitat d'Oviedo i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), han dissenyat una prova que permet determinar les capacitats cognitives dels pacients amb esquizofrènia. Es tracta d’uns tests que permeten examinar en un màxim de vint minuts la capacitat de memòria a curt termini, rapidesa mental i capacitats organitzatives d’aquests pacients

I en oncologia, una investigació liderada per Jordi Surrallés (Hospital de Sant Pau, UAB i CIBERER), ha identificat una nova síndrome genètica causada per mutacions que podrien predisposar a l'aparició precoç de tumors i de toxicitat a la quimioteràpia.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.