DESTAQUEM: Nous referents en leucèmia i oncologia pediàtrica, fitxatges, operacions corporatives i avenços en Alzheimer
<p>Fites clíniques, nous llançaments i reconeixements científics completen els titulars de la BioRegió a l’octubre</p>
Amb el curs ja plenament en marxa, octubre ha retornat l’activitat a la BioRegió de Catalunya. El sector català de les ciències de la vida i de la salut torna a deixar-nos aquest mes un grapat de fites clíniques, operacions corporatives i avenços en recerca. Vols posar-te’n al dia? Te les resumim en tres minuts.
Ysios Capital i Orbimed lideren una ronda de finançament de 79 milions d'euros de Galecto Biotech. L'ampliació del capital permetrà realitzar un estudi clínic de fase II/IIIa a Europa i Estats Units d'un inhibidor per combatre la fibrosi pulmonar idiopàtica.
Per la seva banda, Oryzon Genomics ha tancat una ampliació de capital de 13 milions d'euros dirigida a inversors institucionals especialitzats en el sector sanitari i biotecnològic d'Estats Units, Espanya i de la resta d'Europa. Els fons es destinaran a finançar els programes clínics en l'àrea de la neurodegeneració, neuroinflamació i càncer, entre d'altres. Precisament aquest mes, Oryzon Genomics ha anunciat l'inici d'un segon assaig clínic de fase IIa amb Ory-1001, fàrmac per a pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites.
Aelix Therapeutics ha acordat amb Gilead Sciences desenvolupar un assaig clínic en fase IIa per aconseguir una cura funcional contra el VIH. A més, la startup catalana ha ampliat l’assaig clínic de la seva vacuna a fase I/IIa.
Una altra biotecnològica que busca recursos per continuar els seus assajos en oncologia, Ability Pharma, ha captat ja més de 600.000 euros en el marc de la ronda d’inversió d’1 milió d’euros que té oberta a Capital Cell. Qui ja ha tancat operació és Mediquo, que ha captat 1,5 milions d’euros a la seva segona ronda de finançament durant aquest any en una operació liderada per Target Global.
Encara falta un mes per al Black Friday, però algunes empreses han avançat les seves compres: iVascular ha invertit 8,7 milions d’euros en el 10% del capital de la startup nord-americana NaviGate Cardiac Structures, especialitzada en vàlvules cardíaques. D’aquesta manera, tindrà els drets exclusius de distribució i comercialització dels seus productes a Europa i Llatinoamèrica. Per la seva part, Atrys Health ha anunciat la compra de la catalana Llebalust Patología per més de tres milions d’euros. Aquesta unió reforçarà els equips de diagnòstic oncològic i patologia molecular.
Hi ha hagut acords també entre la multinacional Exeltis i la companyia de dispositius mèdics Devicare per comercialitzar Lit-Control, un tractament mèdic per malalties urològiques com la litiasi renal. D'altra banda, el directori mèdic Top Doctors ha formalitzat el canvi de seu de Madrid a Dover (Estats Units), després de traslladar-se de Catalunya a Madrid a principis d’aquest any.
Noms nous a l’ecosistema: Neix Biointaxis, una nova spinoff de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) dedicada a impulsar tractaments per a malalties rares. El primer projecte treballarà en el desenvolupament d’una teràpia gènica per l’atàxia de Friedrich. D’altra banda Braingaze, spinoff de la Universitat de Barcelona, ha llançat al mercat un nou programa informàtic per facilitar el diagnòstic del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH).
Una de fitxatges: Bionure Farma ha incorporat Laurent Nguyen com a nou CEO de la companyia i ha incorporat Amit Bar-Or com a membre del seu Consell Assessor Científic, liderat per Pablo Villoslada, científic fundador de la companyia.
Joc de trons a les farmacèutiques
També hi ha moviments de cadires a les farmacèutiques: Ferrer ha anunciat el nomenament de Ricardo Castrillo, de Chiesi, com a nou director general de la companyia a Espanya.
Una important fita clínica: Grifols ha presentat els resultats del seu assaig clínic Ambar (Alzheimer Management By Albumin Replacement), que demostra un alentiment del 61% en la progressió de l’alzheimer en pacients d’estadi moderat, oferint una possible nova via de tractament contra aquesta malaltia neurodegenerativa. Pel que fa a operacions corporatives, Grifols ha invertit 2 milions d’euros en l’ampliació de Mecwins, spinoff del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a través de la societat Progenica Biopharma. D’aquesta manera ha assolit el 25% de l’empresa, amb la qual pretén desenvolupar prototips precomercials d’eines d’anàlisi per al diagnòstic precoç de malalties com el VIH o el càncer de pròstata.
També hi ha plans de compres a Rovi, que ha fet una ampliació de capital de 80 milions d'euros per finançar assaigs clínics, comercialització i a altres necessitats corporatives que poden incloure adquisicions.
Per la seva banda, Esteve ha anunciat la presentació d’un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar un "màxim" de 103 treballadors al conjunt de l’Estat la qual cosa representa el 7% de la plantilla de la companyia. L'objectiu, segons l'empresa, és “intentar aturar i recuperar les pèrdues operatives” que acumula des del 2017 i "adequar la dimensió d'Esteve Pharmaceuticals a la nova realitat del mercat". Uns dies abans Esteve havia anununciat la reestructuració de la seva estructura a Espanya: els canvis inclouen l’escissió parcial a favor de Corporació Químico-Farmacèutica Esteve i la inclusió d’Esteve Química. A altres mercats, Esteve ha reduït el seu pes a la Xina en vendre la seva participació a l’empresa irlandesa Highland Pharma per 10 milions de dòlars.
També desinverteix Boehringer, que encara la recta final de la venda de la planta ubicada a Malgrat de Mar, en la qual treballen 350 persones. La farmacèutica afirma que el procés es troba en una fase avançada amb entre tres i cinc possibles candidats.
A l’altre costat de la balança, Reig Jofre ha ampliat la seva planta a Toledo després d’una inversió de deu milions d’euros. D’aquesta manera, inaugura una nova línia productiva especialitzada en antibiòtics derivats de la penicil·lina. També hi ha plans de creixement a Laboratorios Rubió, que preveu duplicar les seves vendes el 2021 i invertirà quatre milions d'euros a ampliar les seves instal·lacions de Castellbisbal.
Pel que fa a Almirall, la farmacèutica ha rebut llum verda de la FDA per llançar a principis de 2019 a Estats Units un nou antibiòtic, Seysara, amb el qual preveu assolir unes vendes d’entre 150 i 200 milions d’euros.
L'organització patronal espanyola Farmaindustria ha escollit nou president pels propers dos anys. Serà Martín Sellés, actual conseller delegat de Janssen a Espanya i Portugal.
Referent europeu en leucèmia
Aquest mes la Fundació Josep Carreras ha inaugurat la nova seu de l'Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras al Campus ICO-Germans Trias i Pujol-UAB de Badalona. Amb més de 10.000m² i una inversió de 26 milions d'euros, es tracta del major centre científic d'Europa dedicat a investigar monogràficament a aquesta malaltia i estarà dirigit per Manel Esteller.
D’altra banda, la Fundació Josep Carreras i l'Hospital Clínic de Barcelona han estrenat l'Àrea de Recerca Clínica Josep Carreras, una nova Unitat d'Assaigs Clínics amb més de 370 m2, el doble d'espai que l'anterior.
Més novetats en oncologia. Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han desenvolupat un anticòs que identifica cèl·lules de càncer de mama i fa que el sistema immunitari les ataqui sense afectar cèl·lules sanes. L'avenç, publicat a Science Translational Medicine, també podria ser eficaç per a alguns càncers d'estómac i altres classes de tumor. També científics del VHIO han publicat a New England Journal of Medicine un nou tractament que allarga la supervivència de dones amb càncer d’ovari avançat amb mutacions als gens BRCA.
El sistema immunitari de les alpaques ofereix un possible tractament contra el càncer: un treball de l'IRB Barcelona i la Vrije Universiteit Brussel identifica nanoanticossos en camèlids capaços de bloquejar l'EGF, una proteïna abundant en les cèl·lules tumorals que les ajuda a créixer.
Novetats també en l’àmbit del VIH. Investigadors de l’IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid han aconseguit gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare que cinc pacients amb VIH quedin amb un reservori de virus indetectable. Un d’ells no presenta ni tan sols anticossos contra el virus, la qual cosa podria indicar que el virus hagués estat eliminat del cos del pacient. Els resultats han estat publicats a Annals of Internal Medicine. També un estudi de l’IrsiCaixa publicat a The Lancet HIV ha definit per primera vegada el llindar a partir del qual la presència de VIH resistent requereix un tractament específic.
En l'àmbit de la reproducció, ginecòlegs de l'Hospital Clínic han aconseguit que una dona de 32 anys amb menopàusia precoç pugui quedar-se embarassada gràcies a una tècnica que permet la reactivació ovàrica mitjançant laparoscòpia. L'assaig ha estat publicat a Journal of Ovarian Research.
Més avenços en altres especialitats. Científics de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) han desxifrat a Nature Communications com l'ADN fa els seus primers i més bàsics plecs, resolent l'anomenada "paradoxa del nombre d'enllaç de l'ADN nucleosomal".
Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han identificat un mecanisme que guia i ancora en l'ADN un enzim important per diferenciar les cèl·lules mare, i han descrit per primera vegada, a Cell Stem Cell, una nova forma d'interacció de les proteïnes amb el genoma.
Un estudi de la Universitat de Zuric en el qual han col·laborat el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) ha descobert que la microbiota gastrointestinal podria tenir un paper molt més rellevant en l'origen de l'esclerosi múltiple que el que es creia fins al moment. Els resultats s’han publicat a Science Translational Medicine.
Investigadors del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) han rebut un ajut ERC Synergy del Consell Europeu de Recerca (ERC) de 8,3 milions d’euros. El projecte, basat en desxifrar les característiques genòmiques i epigenòmiques de la leucèmia limfàtica crònica, és un dels 27 finançats a tota Europa, l’únic a Catalunya.
Nou referent en oncologia pediàtrica
L’Hospital Sant Joan de Déu ha iniciat les obres per construir un nou centre d’oncologia pediàtrica. Aquest nou espai, que tindrà un cost aproximat de 30 milions d’euros, preveu obrir les portes durant el segon semestre de 2020. La Fundació Bancària ”la Caixa” aportarà 3 milions d’euros al nou centre, que es convertirà en referent internacional en la lluita contra el càncer infantil. D’altra banda, l’hospital ha signat un acord amb el govern de la Unió dels Emirats Àrabs per convertir-se en el seu centre pediàtric de referència a Europa, de manera que tractarà els menors d’aquell país que pateixin una patologia complexa.
Vall d’Hebron ha incorporat el robot Da Vinci d’última generació per al tractament del càncer de pulmó. A partir de gener de 2019, Vall d’Hebron es convertirà en la seu de la International Conference of Rare Diseases and Orphan Drugs (ICORD), la organització de referència mundial en malalties minoritàries.
El grup Hospitales de Madrid (HM) ha començat les obres de modernització de l’hospital Delfos a Barcelona. El centre rebrà una inversió de 30 milions d’euros fins a finals de l’any vinent. El grup buscarà noves clíniques a Catalunya per reproduir el model assistencial de la comunitat de Madrid.
La Clínica Corachan i l’Hospital de Nens posaran en marxa conjuntament una nova unitat de neurofisiologia pediàtrica i d’adults. Per la seva part, HM Delfos Barcelona ha incorporat el primer escàner vertical de l’Estat espanyol.
Naixements i reconeixements
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha donat a llum aquest mes una nena i és la primera consellera que interromp el seu mandat pel naixement d'un fill. La substituta en la major part de les feines del seu càrrec serà l'actual secretària general de Salut, Laura Pelay.
El 15 d’octubre es van lliurar els Premis Nacionals de Recerca 2017 convocats per la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). El bioinformàtic Roderic Guigó va rebre el guardó principal, el Premi Nacional de recerca, en reconeixement de la seva tasca com a coordinador del programa de bioinformàtica i genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG).
Per la seva banda, Elías Campo, director de recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona i de l’Idibaps, ha estat escollit membre de l’Acadèmia Nacional de Medicina (NAM) dels Estats Units, un dels reconeixements més alts en els camps de la salut, la ciència i la medicina.