Destaquem: Nova seu de l’EMBL a Barcelona, inversions per valor de més de 26 milions d’euros, nous tractaments i nomenaments
<p>Com a notícia rellevant de l’abril a la BioRegió de Catalunya, la candidatura de Barcelona per acollir l’EMA avança i es proposa la torre Agbar com a possible ubicació</p>
El mes d’abril ha estat carregat de bones notícies en relació a la captació d’inversió i grans operacions de les nostres empreses, així com en l’àmbit d’avançaments mèdics i aplicació de tecnologies sanitàries innovadores. Aquest és un resum del més destacat:
Accés a finançament i capital aixecat
Durant el mes d’abril s’han obert noves oportunitats a les empreses de la BioRegió de Catalunya per captar finançament. Per una banda, el vehicle inversor PDG Invest –grup sorgit d’una de les promocions del Programa de Direcció General (PDG) de l’IESE Barcelona– s’ha obert a les start-up del sector salut. Per altra banda, la gestora de capital risc Nauta Capital –fundada a Barcelona– ha aixecat 95 milions d’euros més pel seu quart fons d’start-up tecnològiques d’Europa i Estats Units, que se sumen als 60 milions del primer tancament, al setembre de 2015.
Oryzon Genomics ha estat un dels grans protagonistes d’aquest mes. La biofarmacèutica es troba cada vegada una mica més a prop del Nasdaq després del tancament d’una ampliació de capital de 18 milions d’euros, que ha permès l’entrada de dos nous accionistes, els fons nord-americans Nexthera i Heights Capital. A més, la companyia presidida per Carlos Buesa ha rebut finançament de la Alzheimer Drug Discovery Foundation (ADDF), que aportarà 276.000 euros per desenvolupar un marcador complementari al fàrmac contra l’Alzheimer ORY-2001.
Mind the Byte també segueix amb la mirada fixada en borsa. Planeja sortir a cotitzar al Alternative Investment Market (AIM) britànic, i com a primera parada vol tancar una ronda de finançament de 600.000 euros, segons ha publicat aquest mes Expansión. El diari assegura que l’empresa està en negociacions avançades amb varis inversors i que també contempla una campanya de crowdfunding a Crowdcube per completar-la.
Altres empreses catalanes del sector que han completat inversions al llarg del mes d’abril són la plataforma i directori de metges Top Doctors, que ha tancat una ronda de tres milions d’euros aportats per Addventure, una societat d’inversió amb seu a Moscou. Transmural Biotech, que ha desenvolupat un software per predir el risc de distrès respiratori neonatal, ha captat 2,7 milions d’euros de l’asseguradora de salut Asisa. La plataforma digital que permet el control de la diabetis a través del mòbil SocialDiabetes ha rebut una subvenció d'1,6 milions d'euros d’Horitzó 2020 i Sense4care també ha rebut finançament d’un programa europeu, concretament 700.000 euros de l’SME Instrument per comercialitzar un dispositiu mèdic adreçat a malalts de Parkinson.
Paral·lelament, la multinacional catalana d’hemoderivats Grifols ha adquirit sis centres d’extracció de plasma a Estats Units a la companyia italiana Kedrion en una operació valorada en 44 milions d’euros.
Estudis en càncer, tècniques i tractaments innovadors als centres catalans
En l'àmbit científic, un equip de recerca de l’Institut Josep Carreras ha identificat una nova diana terapèutica per a la leucèmia mieloide aguda. L’estudi, publicat a la revista Leukemia, descriu una potencial teràpia específica de les cèl·lules mare de la leucèmia. Investigadors de l’IRB Barcelona i l’IDIBAPS també són protagonistes del mes. Han publicat un estudi que revela els canvis biològics en càncer de mama entre el tumor primari i la metàstasi. Conclouen que com més temps passa des que s'origina el tumor fins a l'aparició de metàstasi, més agressiu es torna aquest tipus de càncer.
D’altra banda, un grup d’investigació de l’Hospital Sant Joan de Déu ha assajat amb èxit una combinació de fàrmacs antidiabètics per a tractar l’ovari poliquístic. Tot i que des dels anys 90 la malaltia s’ha vinculat amb una alteració metabòlica, l’equip ha constatat que un dels possibles orígens de l'ovari poliquístic és ocasionat per la resistència a la insulina i han provat un nou tractament que ara dona els primers resultats satisfactoris.
Un equip de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona ha participat en el disseny del primer fotofàrmac per tractar el dolor, que permet que la molècula del fàrmac es pugui activar amb llum localment i en el moment que es vol.
En qüestions d’equipaments i noves tècniques, l’Hospital Germans Trias i Pujol ha anunciat l’èxit d’una intervenció pionera a tot l’Estat espanyol amb cirurgia robòtica, que consisteix en l’extracció de tota la laringe sense incisions i a través de la boca. Can Ruti té altres bones notícies, concretament en relació al Projecte GCAT/Genomes per la Vida, que està impulsat pel Programa de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (PMPPC), membre de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Un total de 15.000 donants han participat al projecte, segons el balanç de participació del 2016 publicat pel centre. Aquest projecte és un estudi de genòmica que investiga els components genètics i les seves derivacions, malalties i el tractament.
Eurecat i l’Hospital Clínic han presentat aquest mes d’abril el projecte NEXTCARE, que forma part de la Comunitat RIS3CAT sobre salut coordinada per Biocat, a la reunió d’ICDA, un think tank internacional que es reuneix anualment per fer propostes per a la innovació dels sistemes sanitaris. Els representants de diversos països (entre els quals hi havia Israel, Singapur, Austràlia, Estats Units, Dinamarca i Anglaterra) han donat feedback a cadascuna de les àrees del projecte. NEXTCARE vol impulsar un nou model d’atenció personalitzada del malalt crònic basat en les eines TIC que ajudin a optimitzar els recursos.
Nous centres a Barcelona
Després que Barcelona es presentés oficialment com a candidata per acollir l’Agència Europea del Medicament, l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat han constituït un grup de treball per impulsar la candidatura i han anunciat que aposten per la torre Agbar com a espai on s’ubicaria l’agència. Les dues principals ciutats competidores són Amsterdam (Holanda) i Lilla (França), que també s’hi han presentat oficialment.
D’altra banda, la ciutat comtal acollirà a partir de l’any que ve una nova seu del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL), especialitzada en biologia d’òrgans i teixits, malformacions congènites i malalties del sistema immunològic. La subseu, que és la primera que s’obre en gairebé 20 anys, s’ubicarà al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. La capital catalana també serà pionera en acollir el primer centre europeu especialitzat en la pastilla de profilaxi prèvia a l’exposició (PrEP) per prevenir el VIH, una iniciativa de BCN Checkpoint per controlar i seguir les persones que ja fan servir la pastilla.
La Fundació Nous Cims i la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau han impulsat un centre de suport a pacients amb càncer, la fundació Kàlida. Aquest centre forma part de la xarxa global de centres Maggie’s. Els pacients, que no hauran de sol·licitar cita prèvia, seran atesos per professionals, infermers, psicòlegs, assistents socials i terapeutes que els hi dedicaran atenció.
Finalment, el govern català ha nomenat aquest mes l’investigador manresà Pere Joan Cardona nou president del Consell d’Administració de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AquAS). Cardona és director de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Institut Germans Trias i Pujol de Barcelona i director general de la biotecnològica Manremyc.