Vés al contingut

El mes de juny i l’inici de l’estiu han portat bones notícies per al sector de la salut: les investigacions contra el coronavirus segueixen avançant i algunes startups de la BioRegió viuen un increment de finançament i inversions. La recerca també ha començat a deixar pas a altres àmbits de la biomedicina no relacionats amb el SARS-CoV-2. Repassem les novetats.

 

Noves dades sobre el SARS-CoV-2

A falta de la publicació dels resultats en una revista científica, Oriol Mitjà ha avançat en una entrevista per a la revista Science algunes dades de l’assaig clínic que porta a terme a l’Hospital Germans Trias i Pujol. Segons el metge i investigador, la hidroxicloroquina no redueix el risc que les persones exposades a la Covid-19 desenvolupin la malaltia. En canvi, una investigació de l’Hospital Clínic i l’IDIBAPS ha conclòs que la llum ultraviolada del Sol sí que podria mitigar els contagis de SARS-CoV-2. El Clínic també lidera un consorci europeu sobre immunoteràpia contra el virus.

L’OMS ha inclòs dues vacunes en procés de desenvolupament per l’IDIBAPS i una que està investigant el consorci format per IrsiCaixa, el BSC i l'IRTA-CReSA a la seva llista d’iniciatives contra la Covid-19 a nivell global. Un altre estudi on han participat científics de l’Hospital Clínic i Vall d’Hebron apunta que diferències genètiques, entre les quals estan les que determinen el grup sanguini de les persones, fan que alguns pacients siguin més proclius a casos greus de Covid-19.

En el camp de la pediatria, l’Hospital Sant Joan de Déu ha avançat els primers resultats de l’estudi Kids Corona, que indiquen que el nombre de nens infectats és similar al d’adults, però que els menors han patit la malaltia de forma molt més lleu.

Pel que fa a les persones que han superat el virus, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha creat una nova unitat funcional per a pacients amb seqüeles de la Covid-19, i l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL lideren el primer assaig clínic multicèntric per reduir seqüeles pulmonars fibròtiques postcoronavirus.

En l’àrea de l’empresa privada, Grifols ha començat la producció de la primera teràpia amb plasma contra el virus i Aigües de Barcelona (Agbar) ha posat en marxa una eina denominada Covid-19 City Sentinel per monitoritzar les aigües residuals i quantificar-hi la presència de coronavirus. A més, Sanitat ha identificat Reig Jofre i Rovi com a possibles opcions, un cop arribi el moment, per fabricar la vacuna de la Covid-19 a Espanya.

Finalment, la Fundación BBVA ha llançat una convocatòria de 2,7 milions d’euros per a 20 projectes d’investigació sobre el SARS-CoV-2.

 

Altres investigacions de la BioRegió

Una de les investigacions més rellevants del mes a la BioRegió ha estat l’estudi liderat per IrsiCaixa que descriu el primer cas de VIH resistent a totes les combinacions de tractaments antiretrovirals orals en ús.

Equips de recerca de l’IRBLleida i la UdL han confirmat la validesa i fiabilitat de diferents mesures qualitatives per valorar la qualitat del son en persones adultes amb fibromiàlgia, la qual cosa podria servir en un futur per determinar l'efectivitat dels tractaments. Els mateixos centres participen en un projecte europeu per desenvolupar tecnologies de nova generació que aportin solucions de monitoratge per a persones amb dependència. També a Lleida, la Unitat de Trastorns Cognitius ha demostrat que un 30% de les persones amb Alzheimer o deteriorament cognitiu lleu han patit un empitjorament dels símptomes després de cinc setmanes de confinament.

Dos estudis sobre obesitat: un de liderat per l’ISGlobal ha mostrat que algunes alteracions en els cromosomes ajuden a explicar per què les persones obeses solen desenvolupar malalties com l'asma o la diabetis, i Eurecat n'ha començat a liderar un altre sobre els beneficis de la dieta mediterrània per reduir l’obesitat juvenil.

I acabem la secció amb una notícia positiva: un nen ha recuperat la mobilitat de la seva mà, molt limitada degut a que va nèixer sense radi, gràcies a un trasplantament dels cartílags del peu mitjançant un procediment de microcirurgia. L’Hospital HM Nens de Barcelona s’ha convertit així en el primer centre de l’Estat en aplicar aquesta tècnica.

 

Les empreses biofarmacèutiques es mantenen en auge

Comencem el bloc d’empreses amb dues notícies molt positives per a la BioRegió. Aquest mes de juny, Ysios Capital ha llançat el seu tercer fons d’inversió, de 200 milions d’euros. Per la seva banda, Ona Therapeutics ha tancat una ronda de finançament de 30 milions d’euros per al desenvolupament  d’un medicament contra el càncer metastàtic, en una operació en què hi han participat Sabadell Asabys, Alta Life Sciences, Ysios Capital, el fons belga FundPlus i el francès BPI France.

Oxolife ha captat 5 milions d’euros en la seva primera ronda i Inbrain Neuroelectronics ha tancat una d’1 milió d’euros liderada per Sabadell Asabys i Alta Life Sciences. A més, Werfen ha elevat un 50% el seu coixí financer, fins els 300 milions d’euros. Pangaea Oncology ha rebut 477.000 euros de la UE per al seu projecte de descobriment de biomarcadors tumorals en sang, i Miwendo Solutions i ADmit Therapeutics han rebut finançament de més de 3 milions d’euros de l'EIC Accelerator. Això ha permès a Miwendo tancar una ronda de 4,1 milions d’euros. A més, el CDTI i el Banc Europeu d’Inversions han entrat en el capital d’AbilityPharma amb 3,2 milions d’euros.

Destaquem també algunes notícies de fora de Catalunya però de gran importància per al sector: Astrazeneca i Gilead s’han començat a plantejar una possible fusió, fet que crearia una de les majors farmacèutiques del món. A més, Pfizer ha anunciat que invertirà 500 milions de dòlars per recolzar la innovació de companyies biotecnològiques. Per la seva banda, Almirall ha anunciat que entra a l’Ibex 35 i PharmaMar també té bones notícies: ha pujat un 70% en Borsa el 2020, ha signat un acord amb TTY Biopharm per comercialitzar l’antitumoral Yondelis a Àsia i ha aconseguit l’aprovació dels EEUU per al seu fàrmac contra el càncer de pulmó.

Pel que fa a les noves inversions, el grup Grifols ha anunciat que destinarà 130 milions d’euros a la primera fase de l’ampliació de la seva fàbrica de Parets del Vallès, Menarini ha invertit 150 milions d’euros en una nova planta farmacèutica a Itàlia i AtrysHealth ha ampliat capital en 35 milions d’euros per comprar la companyia xilena de telemedicina ITMS.

També hi ha hagut noves investigacions en les empreses privades. Oryzon ha iniciat un projecte amb el Vall d’Hebron Institut de Recerca per explorar l’eficàcia del fàrmac vafidemstat en el tractament de l’esquizofrènia i Pangaea ha signat un contracte amb Roche per realitzar un assaig clínic de fase Ib/II d’un tractament per al càncer de pulmó.

Tanquem el mes amb noms propis: el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha deixat el càrrec al·legant motius de salut i coincidint amb l’evolució a la baixa de la pandèmia de Covid-19 a Catalunya. Mediquo ha nomenat Lorena Jané, fundadora de la plataforma Dicus, nova cap de Desenvolupament de negoci després de llançar la seva plataforma telemàtica; i Oryzon Genomics ha incorporat al seu organigrama a Robert Soliva, procedent de l’empresa Nostrum Biodiscovery, per a la seva direcció d’Innovació i Drug discovery.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.