Vés al contingut

Arriben les tan esperades vacances d’estiu per a molts professionals de la BioRegió, però abans de fer les maletes fem l’últim repàs mensual al sector català de les ciències de la vida i de la salut abans del setembre.

Els canvis polítics continuen portant nous nomenaments al sector: Francesc Xavier Grau, rector de la URV entre 2006 i 2014, és el nou Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

Catalunya, Andalusia i Galícia lideren el sector biotecnològic a Espanya, segons l'informe del sector presentat aquest mes per Asebio que destaca que una de cada quatre empreses biotecnològiques de l’estat espanyol estan a Catalunya.

Algunes d’aquestes empreses han anunciat aquest mes fites clíniques. Spherium Biomed ha iniciat l'assaig clínic de Fase I del seu producte Cilakin per prevenir el fracàs renal agut (FRA). És el quart producte de la companyia que arriba a fase clínica. També estrena fase Som Biotech, especialitzada en el reposicionament de fàrmacs, que ha iniciat la fase IIa de l'assaig clínic de SOM3355, un possible medicament contra la malaltia de Huntington que actualment es prescriu de manera habitual per combatre la hipertensió arterial. L'assaig es durà a terme durant sis mesos amb l'Hospital Clínic, l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

L’empresa catalana RheoDX està desenvolupant un mètode que permetrà fer analítiques completes amb una sola gota de sang del pacient. El Banc de Sang, l’Hospital Vall d’Hebron i el Clínic començaran a fer proves d’aquest nou sistema que es podria començar a utilitzar a finals d’any.

 

Nous actors a l’ecosistema

Investigadors de la Universitat de Girona (UdG) han creat una nova empresa, Gioxcat, per explotar una tecnologia de la UdG que promet aconseguir fàrmacs més barats i sostenibles: la nova companyia vol convertir-se en el departament d’R+D+I de petites i mitjanes empreses del sector químico-farmacèutic per contribuir a optimitzar els processos que permeten fabricar medicaments de manera més sostenible.

També el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) compta des d’aquest mes de juliol amb una nova spinoff, Elem Biotech, que fa simulacions virtuals d’òrgans i teixits per a treatment discovery. Els seus fundadors van trobar mentor a la darrera edició del Health & Bio Team Dating, la trobada de partnering organitzada per BStartup de Banc Sabadell, Biocat i CataloniaBio & HealthTech que ja ha obert el registre per a la seva propera edició.

Més nous actors: Inkemia té una nova spinoff, BrickBio, fundada per crear un catàleg d'eines útils per al desenvolupament de projectes de biologia sintètica. I seguim parlant de les cotitzades al MAB: AB-Biotics ha refet el seu consell d’administració arran de l’entrada de la multinacional japonesa Kaneka, que ara controla el 37,78% de la biotecnològica. Kaneka té ara quatre dels set membres del consell, on s’hi mantenen també els dos cofundadors, Sergi Audivert i Miquel Àngel Bonachera, i es reincorpora l’anterior president, Luis Sánchez-Lafuente.

Pangaea Oncology prestarà serveis d'oncologia de precisió a Oryzon Genomics, concretament tasques de validació de marcadors en càncer de pulmó associats al desenvolupament del fàrmac Ory-1001. Una altra col·laboració: Carinsa s'ha aliat amb Eurecat per participar en el projecte de nutrigenòmica Preventomics, finançat pel programa europeu Horitzó 2020 i amb un pressupost de vuit milions d' euros.

Reig Jofre preveu inaugurar després d’estiu l’ampliació de la seva nova planta a Toledo especialitzada en antibiòtics. No tot són, però, bones notícies: Genmedica ha presentat concurs de creditors: l’empresa biofarmacèutica dirigida per Ignacio Faus està participada per Ferrer i Caixabank, entre d’altres.

Parlem ara d’internacionalització: cinc startups catalanes, entre d’elles Aniling, Ascil Biopharm i Medtep, han començat Road to Boston, un programa intensiu de sis mesos per introduir-se a Boston organitzat per Acció que preveu un servei de consultoria personalitzada i dos viatges a la capital de Massachusetts.

Social Diabetes ha anunciat l’obertura d’una oficina en Mèxic D.F. i l’inici de les seves activitats a Mèxic com a punt de partida per al seu creixement a Llatinoamèrica. En aquest mateix mercat, Mitelos ha anunciat un acord amb Farmoquímica del Pacífico per comercialitzar a Xile el seu producte OTIBLOCK®, alternativa terapèutica per al tractament dels taps de cerumen d'oïda. Per la seva banda, Devicare ha signat acords de llicència i distribució per introduir a l'Argentina, Uruguai i Perú seus productes Lit-Control per a la salut urinària.

 

Recerca de portada

La recerca catalana sobre la malaltia tropical de pian ha estat aquest mes portada de la revista científica Science, que ha dedicat les seves pàgines centrals a retratar la feina de l’equip d’Oriol Mitjà, investigador de l’Institut de Salut Global  de Barcelona (ISGlobal).

Aquest mateix centre deixa una advertència a tenir molt en compte aquestes vacances: sopar d'hora, o almenys dues hores abans d'anar a dormir, redueix en un 20% la probabilitat de patir càncer de mama i de pròstata respecte les persones que ho fan després de deu de la nit i se'n van a dormir immediatament després de l'àpat nocturn, segons un estudi de l’ISGlobal.

L’oncologia segueix centrant bona part de les publicacions científiques amb participació de la BioRegió. Científics nord-americans han descobert com generar de manera ràpida, precisa i barata cèl·lules immunitàries per atacar càncers i infeccions i per corregir malalties autoimmunes: en aquest avenç, publicat a Nature, han participat tres investigadors barcelonins que treballen a la Universitat de Califòrnia.

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han descrit a Nature Communications un nou mètode estadístic per identificar sistemàticament gens que predisposen al càncer, a partir de dades de seqüenciació de tumors. Per la seva banda Toni Celià-Terrassa, investigador de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, ha rebut un ajut del Cancer Research Institute –el primer d’aquesta institució a un centre català- per analitzar la utilització de la immunoteràpia per tractar el càncer de mama triple-negatiu, un dels més agressius,

En neurologia, un nou estudi amb ratolins publicat per científics de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) a Journal of Pineal Research mostra que la melatonina podria ajudar en la lluita contra l'Alzheimer. Per la seva banda, Sant Pau ha iniciat un estudi en Fase III que aplica tècniques de Medicina Nuclear per a la detecció de la proteïna tau en el cervell de persones que pateixen Alzheimer i demència frontotemporal per primera vegada a l’Estat.

Canviem d’especialitat. Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han identificat la funció d'una proteïna implicada en la reparació del dany genètic en la formació dels espermatozoides, un estudi a Nature Communications. Un altre equip d’investigació de la UAB ha aconseguit curar en ratolins l’obesitat i la diabetis tipus 2 mitjançant teràpia gènica, amb la introducció en una sola injecció d’un vector viral adenoassociat. L’estudi ha estat publicat a EMBO Molecular Medicine.

En ratolins i en humans, investigadors de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB) han identificat quaranta gens relacionats amb la conducta agressiva. L’estudi, publicat a Molecular Psychiatry, podria contribuir a perfilar futures dianes farmacològiques.

D’altra banda, un estudi de l'IRB Barcelona publicat a EMBO Molecular Medicine suggereix nous enfocaments terapèutics per a tumors associats a inflamació crònica. I en traumatologia, investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han avançat en l’estudi dels mecanismes implicats en el desenvolupament de les contusions cerebrals traumàtiques, en un estudi publicat al Journal of Neurotrauma.

 

Novetats als hospitals i universitats

Novetats als hospitals de la BioRegió. L’Hospital Universitari de Bellvitge ha creat el primer banc de mostres de femta congelada de l’Estat espanyol per tal de facilitar i potenciar la realització de trasplantaments de microbiota fecal en aquest centre.

Per la seva banda, l’Hospital del Mar ha utilitzat amb èxit l’estimulació cerebral profunda per tractar 4 pacients amb anorèxia nerviosa: el centre és pioner a Europa en la utilització d'aquest tipus d'intervenció.

Vall d'Hebron ha estrenat la primera unitat adaptada als malalts de fibrosi quística de l’estat espanyol, pensada per evitar el contagi entre pacients adults i nens. I els robots s’apropen als pacients, grans i petits: els hospitals Clínic i de Sant Joan de Déu assajaran a partir de la pròxima tardor amb el robot Pepper, que pot interactuar amb les persones en 21 idiomes i identificar-ne l'estat d'ànim, per aplicar la seva intel·ligència artificial a la salut.

Tanquem aquest resum amb una pinzellada universitària. La Universitat de Girona ha constituït aquest mes el Campus Salut, que vol facilitar la relació entre empreses i institucions de l'àmbit de la salut, centres de recerca biomèdica i els grups de recerca de la UdG.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.