Vés al contingut

El mes de novembre ha estat farcit de notícies sobre les empreses i entitats de recerca de la BioRegió: recorda que pots rebre-les cada dia al teu correu electrònic subscrivint-te al nostre recull de premsa gratuït. I si tens 3 minuts, aquí et resumim el més destacat del mes.

La revista Nature torna a fixar-se en Barcelona i en el creixement de la capital catalana i d’altres second-tier cities per incorporar-se a l’èlit científica mundial:  el Nature Index 2018 Science Cities destaca el creixement de producció científica de Barcelona amb 997 articles altament citats l’any 2013, un 156% més que l’any 2000.

Aquests dies es celebra a Barcelona la trobada “Partnerships in Clinical Trials Europe”: amb aquest motiu Biocat ha publicat un article sobre les fortaleses de la BioRegió de Catalunya en aquest àmbit.

Precisament aquest mes, professionals del món de la ciència, la política i la diplomàcia han presentat el projecte ‘SciTech DiploHub’  per posicionar Barcelona com a referent en el camp científic i tecnològic i convertir Barcelona en la primera ciutat del món en implementar una estratègia de Diplomàcia en Ciència i Tecnologia.

A casa nostra, Expansión destaca que el capital risc especialitzat en biotecnologia suma ja més de 250 milions d’euros que s’invertiran en noves startup biomèdiques o de salut digital. En el cas d’Inveready, la gestora de capital risc ha tancat el seu tercer fons especialitzat en biomedicina en 30 milions d’euros.

Si en vols saber més, el proper 5 de desembre Biocat presentarà públicament una nova edició de l’Informe Biocat, amb les noves dades del sector i la visió de Biocat per al 2025, en un acte presidit pel president de la Generalitt, Quim Torra. L'acte està obert al sector prèvia inscripció.

 

Rondes, acords i novetats empresarials

Pharmaloop, companyia de Laboratorios Salvat, invertirà 35 milions d’euros per construir una nova planta de desenvolupament i fabricació de productes farmacèutics a Alcalá de Henares. I de Madrid cap a Catalunya: La seu social d’Inkemia tornarà a Mollet del Vallès a principis de 2019, després de traslladar-se a Madrid a l’octubre de l’any passat. D’altra banda, Inkemia prepara el seu salt a la borsa europea, amb l'objectiu d'incorporar-se al mercat borsari Euronext Growth.

També canvia de seu Mind the Byte, que ha formalitzat el seu trasllat del Parc Científic de Barcelona al carrer Diputació número 279 de la capital catalana.

Devicare continua la seva expansió internacional i ha tancat acords de distribució a Singapur i Malàisia; per la seva banda, Reva Health ha tancat una aliança empresarial amb el grup francès HRA: aquest acord permetrà multiplicar per tres les seves vendes, fins a 24 milions d’euros.

Pangaea Oncology ha renovat fins 2023 el seu acord de llicència i distribució amb Synlab en biòpsia líquida, d’àmbit territorial mundial. L’empresa catalana ha incrementat un 33% les seves ventes durant el primer semestre de 2018. D’altra banda, Sequentia Biotech ha llançat la spinoff Biotech Tricopharming Research per produir i comercialitzar Artennua, un nou producte d’agricultura terapèutica.

En el capítol de finançament, FreeOx Biotech ha tancat una ronda de finançament de 500.000 euros per a les seves molècules per al tractament de l'ictus i altres malalties del sistema nerviós central.

Rheo Diagnostics ha obert una ronda d’inversió a Capital Cell on esperen captar 350.000€: en aquesta plataforma de crowdfunding, Ability Pharma ja ha superat el milió d’euros que tenia previst aconseguir amb la seva campanya. Precisament aquest mes, Ability Pharma ha rebut de la FDA la designació de medicament orfe per a ABT0812 pel tractament del càncer biliar.

Una de fitxatges: la companyia farmacèutica italiana Zambon ha nomenat Jordi Estruch com a nou director mèdic i d'accés al mercat de la seva filial a Espanya.

Lipotec acaba de llençar un portal específic d'innovació oberta per ampliar la xarxa de col·laboradors i rebre propostes d'innovacions amb aplicació en cosmètica. 

 

Operacions corporatives a les farmacèutiques

El fons d’EUA Riverside ha tancat la venta de la farmacèutica catalana Euromed a l’alemanya Dermapharm per 300 milions d’euros. També busca compradors Ferrer, que vol desfer-se de les seves unitats de genèrics a Espanya, així com de productes químics i vacunes. Aquesta venta suposaria un ingrés de prop de 100 milions d’euros.

Amgen ha iniciat la comercialització d’Amgevita, un biosimilar del producte de referència Humira (adalimumab) pel tractament de malalties inflamatòries. També ha ampliat el seu portafoli Gebro Pharma, que ha invertit més de nou milions d’euros en nous productes. Entre d’altres, ha adquirit un fàrmac a l’empresa mallorquina Biowise amb l’objectiu de créixer en l’àrea de l’urologia a Espanya.

Grifols també està de compres i negocia amb el laboratori farmacèutic Shanghai RAAS per comprar l’empresa xinesa per 4.400 milions d’euros. A aquesta operació hi participarà també l’empresa alemanya Biotest. Grifols ha augmentat el seu benefici en un 8,5% durant els primers nou mesos de l’any, fins als 468 milions d’euros.

 

Resultats a les cotitzades

Moltes altres cotitzades han presentat aquest mes resultats. A Almirall estan “entusiasmats”, en paraules del seu CEO, amb els nous resultats: la farmacèutica ha obtingut un benefici de 93 milions d’euros fins al tancament del tercer trimestre de l’any, davant els 99,7 milions de pèrdues del mateix període de 2017.

També ha donat alegries als seus inversors Oryzon Genomics, que redueix les seves pèrdues un 89% de gener a setembre d’aquest any respecte el mateix període de l’any passat, i Medcomtech, que guanya un 5% menys i perd fins a 4,7 milions d’euros durant el primer semestre de 2018.

Reig Jofre va tancar els primers nou mesos de l'any amb un guany de 4,2 milions d'euros, un 30% més que en el mateix període de l'any passat. Rovi va obtenir un benefici de 15,7 milions d'euros durant els primers nous mesos de l'any, una davallada del 8% respecte l'any 2017.

 

Nou espai a Sant Pau, i avenços a Cell i Nature

Obrim el capítol de recerca destacant que l’Institut de Recerca de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ha inaugurat un nou edifici on s’hi concentrarà a partir d’ara l’activitat científica. En aquesta nova etapa s’espera una major interacció entre els més de cinquanta grups de recerca per millorar la qualitat de les investigacions.

L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han descobert el mecanisme que permet la superflexibilitat cel·lular, per exemple durant el batec cardíac o la inspiració pulmonar: els resultats s’han publicat a Nature.

L’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) ha demostrat que els processos de dany i reparació de l’ADN podrien tenir un paper en la periodicitat de la seqüència del genoma dels eucariotes, des del llevat fins l’ésser humà: l’estudi ha estat publicat a Cell.

També a Cell,  l’IRB i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), han descrit com les cèl·lules que donen integritat a la pell, els fibroblasts, es transformen en cèl·lules de greix amb l’edat: s’ha descobert així un procés d’envelliment que fins ara no es coneixia i que podria trobar-se també en altres òrgans.

En oncologia, un estudi liderat per l’IRB i publicat a Nature Cell Biology suggereix que les teràpies que inhibeixen els factors epigenètics podrien originar l’aparició posterior de tumors més agressius.

Per la seva banda, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han descobert el mecanisme d’acció del gen PIK3CA, clau per la formació de vasos sanguinis implicat en càncer i en malformacions vasculars: l’estudi s’ha publicat a Nature Communications.

I més notícies contra el càncer: l’IDIBAPS i el CRG han identificat una proteïna que podria servir com a diana terapèutica per l’adenocarcinoma ductal, el tipus més freqüent de càncer de pàncrees. Els resultats han estat publicats a la revista Gut.

 

Ciència directa al cervell

L’IRB Barcelona ha presentat a la revista Chemical Communications una molècula provinent del verí d’escorpí que és capaç de creuar la barrera hematoencefàlica i permetria transportar fàrmacs al cervell.

Una investigació coordinada per l’Hospital del Mar amb la participació de Vall d’Hebron, el Centre de Regulació Genòmica, Son Espases i Mútua de Terrassa ha identificat un gen comú en els pacients que pitjor es recuperen després d’un ictus. Aquesta alteració genètica podria ser clau de cara a buscar un tractament eficaç.

Per la seva banda, investigadors de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Tohoku (Japó) han dissenyat, gràcies a eines de neuroenginyeria, circuits neuronals in vitro que reprodueixen la capacitat de segregació i integració dels circuits cerebrals i permeten comprendre aspectes importants de la reconfiguració del cervell: han publicat l’estudi a Science Advances.

 

Intervencions pioneres als hospitals catalans

L’Hospital Vall d’Hebron s’ha convertit en el primer centre de l’Estat que utilitza imants per simplificar les cirurgies en infants.

També ha introduït una tècnica pionera l’Hospital Universitari de Bellvitge, tercer hospital de l’Estat espanyol en realitzar trasplantaments de ronyó de donant viu utilitzant cirurgia robòtica, reduint així el risc de complicacions. D’altra banda aquest mateix hospital, juntament amb l’Institut Català d’Oncologia ha creat una nova unitat específica per pacients de càncer de cap i coll en els quals la teràpia convencional no ha estat efectiva.

També pensant en els pacients oncològics, el Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital de Sant Pau ha instal·lat un nou PET-TC totalment digital que redueix el temps necessari per fer la prova: és el primer de tot l’Estat i un dels primers a Europa.

L’Hospital del Mar ha posat en marxa un dispensari virtual que permet fer el seguiment i ajustar el tractament de pacients amb apnea del son, estratègia pionera a l’Estat. L’Hospital Germans Trias i Pujol, per la seva banda, ha posat en marxa les noves instal·lacions de Ginecologia i Obstetrícia.

D’altra banda, l’empresària Carmen Godia ha confirmat l’adquisició de tres hospitals del grup Quirón que fins ara eren propietat de Banc Sabadell, per prop de 200 milions d’euros.

 

Ajuts per a la innovació

Els diners recaptats a l’edició de 2017 de La Marató de TV3 permetran finançar 36 projectes d’investigació biomèdica en malalties infeccioses. Els 55 científics que duran a terme aquesta recerca van recollir els guardons en un acte celebrat a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

D’altra banda, la Fundació La Caixa ha entregat les noves ajudes a la recerca del 2018. S’han entregat 75 ajudes a programes per a investigadors postdoctorals i projectes biomèdics per valor de 26 milions d’euros.

El govern d’Estats Units ha atorgat una ajuda per 2 milions d’euros a un assaig que estudiarà nous marcadors de resposta a tractament contra el càncer de pròstata: hi participa el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i la Universitat de Washington.

En l’àmbit empresarial, nou pimes catalanes han rebut 450.000 euros (50.000 per empresa) de la Unió Europea per les seves idees innovadores, a través de la convocatòria SME Instrument: entre d’elles Color Sensing, Virtual Bodyworks i Ahead Therapeutics.

I tanquem amb una notícia en femení: La Generalitat impulsarà el projecte EMPOWA per afavorir l'accés de dones emprenedores catalanes al finançament europeu d'innovació. L’objectiu és augmentar la ràtio de participació de dones fundadores, CEOs o directives que es presenten al SME Instrument de la Comissió Europea.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.