Vés al contingut

Setembre, mes d’inici de curs no sols a l’escola. Barcelona ha inaugurat aquest mes nova temporada amb congressos de referència internacional al sector que han estat escenari de notícies com aquesta: Oryzon Genomics ha presentat dades preliminars de l'assaig de fase II del seu fàrmac iadademstat per tractar el càncer de pulmó de cèl·lula petita en recaiguda, que ha mostrat "signes d'eficàcia clínica". En concret, segons la biotecnològica, l'estudi revela una reducció global del 86,3% en ser aquest un fàrmac epigenètic. Les dades han impulsat la companyia en Borsa.

També pren embranzida Rob Surgical, que ha tancat una ronda de 5 milions amb el ‘holding’ holandès Scranton Enterprises. L’empresa liderada per Jaume Amat destinarà la inversió a obtenir el marcatge CE del nou Sistema Bitrack, que pretén millorar l’eficiència de la robòtica quirúrgica actual.

També Elma Care ha tancat una ronda de 3 milions per impulsar la seva assegurança digital de salut. Al seu torn Ability Pharma ha tancat una ronda de finançament de 3,5 milions d'euros amb el grup de capital risc Inveready i un fons de la consultora Everis com a principals inversors. L’operació porta moviment de cadires: Maribel Berges, ex executiva de Spherium Biomed, assumeix la direcció general de l’empresa i Carles Domènech, cofundador i fins ara CEO,  passa a ser-ne president executiu i seguirà pilotant l'activitat científica. 

Més rondes per engegar el curs inversor: ICF Venture Tech II, el nou fons de l’Institut Català de Finances, s’ha estrenat injectant mig milió en la biotecnològica Vytrus Biotech, en el marc d'una ronda d’1,5 milions on també ha entrat la patrimonial de la cadena de perfumeries Júlia. Vytrus manté el seu propòsit de cotitzar en un mercat alternatiu, el MAB o Euronext Growth.  

A més, comptem amb nous actors a la BioRegió: el fons paneuropeu Target Global, accionista d’empreses com Mediquo, s’ha instal·lat a Barcelona. Amb 700 milions d’euros sota gestió, farà entre 1 i 3 inversions l’any a la ciutat.

 

Moviments corporatius

En el MAB es preveuen moviments: AB-Biotics farà una junta general extraordinària d’accionistes el 4 d’octubre per aprovar la seva sortida del mercat alternatiu borsari (MAB), després que la farmacèutica japonesa Kaneka aconseguís la majoria de la biotecnològica mitjançant una opa.

En una altra cotitzada al MAB, Inkemia, els accionistes han aprovat aquest mes la venda d'actius essencials de la societat per millorar l'estructura del grup de cara a fer-lo més atractiu davant de possibles inversors. Inkemia negocia l'entrada al seu accionariat de la nord-americana Crescent Hill Capital Corporation, especialitzada en empreses industrials en fase de reestructuració.

Top Doctors ha iniciat la seva implantació a l'Orient Mitjà: la plataforma especialitzada en la gestió de cites mèdiques en línia s'encarregarà de digitalitzar el sector salut dels països que integren el Consell de Cooperació per als Estats Àrabs del Golf (GCC). La seva primera seu s'obrirà a Riad, amb un equip inicial de 15 persones i el suport de les oficines centrals de Barcelona. Top Doctors invertirà en aquest projecte 1,3 milions de dòlars. A més, el directori mèdic prepara una ronda de finançament de 10 milions per accelerar la inversió tecnològica.

D’altra banda, Devicare ha publicat a Clinical Medicine Insights Urology1 els resultats de l’estudi clínic que demostra l’eficàcia i tolerància dels seus productes Lit-Control® pH Up i Lit-Control® pH Down per regular el pH urinari en pacients amb litiasi renal.

DD BioLab, la filial espanyola del grup Dutscher, duplica la quota de mercat a Espanya. Des de la seva creació el 2014 al Parc Científic de Barcelona, l’empresa ha mantingut un creixement anual sostingut del 39%.

Per la seva banda, Atrys Health ha comprat el 100% de les accions d’una empresa de teleradiologia colombiana (TRC). L’adquisició reforça la posició de la companyia en radiologia. Atrys Health preveu incorporar l’ex ministre Josep Piqué com a nou conseller independent. 

 

Novetats a les grans del sector

Ferrer ha disparat fins a un 50% les vendes del seu analgèsic més famós, el Gelocatil, per les limitacions imposades des d’aquest estiu a la venda dels analgèsics més venuts, el paracetamol d'1 gram i l'ibuprofè de 600 mg.

Almirall ha iniciat la comercialització de Sativex, l'únic medicament a base de cànnabis aprovat a Portugal i adreçat a pacients amb esclerosi múltiple. La farmacèutica catalana ha fitxat Mike McClellan, procedent de la multinacional israeliana Teva i exdirectiu de Sanofi, com a nou director financer.

Grifols i el grup cooperatiu Mondragón han signat un acord de col·laboració per desenvolupar projectes conjunts especialitzats en el sector de l'automatització, robòtica, instrumentació i altres tecnologies i infraestructures relacionades amb el sector de la salut.

 

Convocatòries i nomenaments públics

Robert Fabregat, fins ara cap del Gabinet de la consellera de Salut, Alba Vergés, ha estat nomenat nou director general de Recerca i Innovació en Salut. Fabregat substitueix el seu antecessor al càrrec, Albert Barberà, que el passat juliol va ser nomenat director de l’eHealth Center de la UOC.

Per la seva banda Pere Condom Vilà, director de Catalunya Emprèn des de 2014, ha anunciat que deixa el seu càrrec en aquest programa de suport a l'emprenedoria creat per la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat i la CE impulsen amb 3,3 milions d’euros la contractació d'investigadors per part d'empreses i agents d'R+D catalans mitjançant el programa Tecniospring INDUSTRY d’ACCIÓ. I si treballeu amb malalties minoritàries, prengueu nota: el CatSalut ha obert dues noves convocatòries per constituir les xarxes d’unitats d’expertesa clínica en malalties minoritàries que aglutinaran experts de diferents centres sanitaris en malalties neuromusculars i immunodeficiències primàries.

En l'àmbit internacional, EIT Health i el Fons Europeu d’Inversions (EIF) han signat un acord per atreure fons addicionals al sector de la ciència de la salut i de la vida a tot Europa.

 

Hospitals capdavanters

La biòpsia líquida per avaluar gens de malalts de càncer ja és una realitat i l’Hospital Clínic serà el primer en practicar-la a Europa. Aquest test innovador serveix per identificar tractaments i teràpies precises per a cada pacient.

L’Hospital Clínic també ha impulsat la creació del Clínic Eye Training Center i es converteix en el primer centre universitari públic a Europa en la creació d’un centre formatiu integrat en una àrea quirúrgica. Amb aquesta iniciativa neix el programa Learn for Sight, perquè professionals de països del tercer món es formin de manera gratuïta en les darreres tècniques en oftalmologia.

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha posat en marxa 24 quiròfans equipats amb tecnologia d’última generació per fer cirurgies d’alta complexitat. El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han inaugurat el nou bloc quirúrgic del centre.

L'Hospital Parc Taulí de Sabadell ha comprat la nau Bosser, al costat del complex hospitalari, per unificar-hi l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí, ara diversificat en més d'un espai.

HM Delfos ha fet una ampliació de capital de 25 milions per finançar el seu pla d'expansió a Barcelona, incloent-hi la compra de l’Hospital de Nens i la remodelació de les seves pròpies instal·lacions.

 

Ajuts de “la Caixa” i avenços en recerca

Obrim el capitol de recerca parlant de la nova inversió de la Generalitat al Sincrotró Alba: el Govern ha anunciat que el proper any es destinaran 20 milions d’euros a l’accelerador de partícules.

“la Caixa” ha lliurat 79 ajuts a projectes de recerca i innovació d’excel·lència nacionals i internacionals, dels quals una trentena han estat projectes de la BioRegió de Catalunya. Aquests ajuts s’emmarquen en diferents les línies d’actuació en l’àmbit de la recerca de la Fundació Bancària ”la Caixa”: les beques de post doctorat, per impulsar el talent investigador; suport a projectes d’excel·lència de recerca en biomedicina i salut, i el programa CaixaImpulse, per traslladar els resultats de la recerca biomèdica a la societat.

La Fundació Mutua Madrileña també aposta per les investigacions biomèdiques catalanes i inverteix 600.000 € en projectes de recerca de l’Institut d’Investigacions Sanitàries August Pi i Sunyer, l’Institut d’Investigació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebrón i l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau.

Dues novetats en l’estudi de la leucèmia. D’una banda, l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia de la Fundació Josep Carreras ha descobert el potencial d'un grup d'antihistamínics per eliminar cèl·lules mare leucèmiques, responsables de causar la leucèmia mieloide aguda (LMA), la més comuna en adults. 

D’altra banda, aquest mes hem sabut que els europeus tenen lleugeres variants en la seqüència del seu genoma que els predisposen a desenvolupar la leucèmia limfàtica crònica, la més freqüent en adults, segons un estudi publicat a Nature Communications per investigadors de l’Idibaps.

Barcelona és aquests dies, de fet, capital europea del càncer, ja que la ciutat acull el Congrés de la Societat Europea l'Oncologia Mèdica (ESMO) al qual assisteixen uns 30.000 especialistes.

En càncer de mama, investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han descobert un dels mecanismes de resistència del càncer de mama triple negatiu: el treball ha estat publicat a Oncogene.

Seguint amb oncologia, a l’IDIBAPS han identificat un mecanisme (la proteïna ZEB1) que promou la progressió d’inflamació crònica a càncer. La proteïna, a part de produir lesions en l’ADN de les cèl·lules, n’inhibeix els mecanismes d’autoreparació.

Un estudi de l’IDIBELL demostra que per tractar els pacients de forma eficient un tipus de càncer de fetge cal conèixer característiques del seu tumor: això obre noves possibilitats de medicina personalitzada per a cada malalt.

I per a la detecció del càncer colorectal neix MiWEndo Solutions, una spin-off impulsada per la UPF, la UPC, l’Hospital Clínic i ICREA que desenvoluparà un dispositiu amb tecnologia de microones per a la detecció automatitzada de pòlips durant les colonoscòpies. Ignasi Belda, exdirector del Parc Científic de Barcelona, n’és el Director General.

L’apoderament del pacient incideix en la seva adherència al tractament: aquesta ha estat una de les conclusions del XPatient Congress celebrat aquest mes a Barcelona amb ponents com Lalis Fontcuberta, pacient oncològica i ex alumna del programa d·HEALTH Barcelona impulsat per Biocat.

Un estudi internacional amb participació de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) aporta noves dades sobre el tractament farmacològic de la insuficiència cardíaca: el treball s’ha publicat a The New England Journal of Medicine.

I justament per mesurar el ritme cardíac, entre d’altres aplicacions, l'ICFO (Institut de Ciències Fotòniques) ha creat dispositius flexibles i transparents que s'ajusten a la pell i que permeten mesurar forma contínua i precisa des de la freqüència cardíaca a la radiació ultraviolada del sol. L'estudi s'ha publicat a Science Advances

El 21 de setembre es va commemorar el dia mundial de l’Alzheimer, i aquest mes hem conegut novetats en la lluita contra la malaltia. La Fundació Pasqual Maragall, especialitzada en aquesta malaltia, ha desenvolupat una família d’algoritmes que detecten fàcilment i de forma poc invasiva el risc de patir Alzheimer. Per la seva banda, l’Hospital de Sant Pau ha validat una tècnica automatitzada de detecció precoç de l’Alzheimer mitjançant biomarcadors del líquid cefaloraquidi. A la UOC han provat un nou tractament per endarrerir-lo  que es basa en estimulació magnètica específica de les zones afectades.

Seguint amb estudis de neurobiologia, a l’IDIBELL han descobert que el cervell dels nens es recupera de l’ictus i pot desenvolupar la capacitat del llenguatge gràcies a la seva plasticitat.

Un estudi del Registre de Demències de Girona (ReDeGi) de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), en col·laboració amb investigadors de l’IDIAP Jordi Gol i investigadors de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (Ssibe), demostra que la demència redueix de mitjana 8,8 anys l’esperança de vida dels que la pateixen. A més, també es veu una millor supervivència entre les dones amb demència que entre els homes.

També hi ha novetats per a l’esclerosi múltiple: segons un estudi de l’Idibgi, l’evolució de la malaltia es podrà predir amb una simple anàlisi de sang.

I si després de llegir aquest resum us heu quedat amb set –i no precisament de notícies- penseu bé què trieu per hidratar-vos: segons un estudi amb participació de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), un major consum de begudes tipus refresc, ja sigui amb sucre o endolcides artificialment, s’associa amb un augment del risc de mort.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.