Vés al contingut

Si fa pocs mesos Stat-Dx protagonitzava el primer gran exit de la BioRegió, juny ha portat una altra a venda milionària: la multinacional nord-americana Teladoc ha adquirit Advance Medical per 352 milions de dòlars (uns 301 milions d’euros). Marc Subirats i Carlos Nueno, que van fundar l’empresa a Barcelona l’any 1999, lideraran des de Barcelona la divisió internacional de l'empresa de telemedicina, especialitzada en serveis de segona opinió mèdica, que preveu facturar enguany 65 milions. 

L’escena política també busca una segona opinió, amb tota una fornada de noms nous ocupant els principals càrrecs de salut i ciència tant a Barcelona com a Madrid. A Catalunya, si a finals de maig es coneixia el nom de la nova consellera de Salut, Alba Vergés, que agafa el relleu d’Antoni Comín, uns dies després es feia públic que Adrià Comella i Carnicé, ex secretari general de Departament de Justícia, substitueix David Elvira com a nou director del Servei Català de la Salut (CatSalut). Per la seva banda Josep Maria Argimon, fins ara sotsdirector del CatSalut, és el nou director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS)

També hi ha hagut moviment de carteres a Madrid, arran del nou govern creat per Pedro Sánchez: L'astronauta Pedro Duque és el nou ministre de Ciència, Innovació i Universitats del nou equip socialista, i Carmen Montón és la nova ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social.

 

Barcelona sedueix

Barcelona segueix seduint grans multinacionals que porten a la capital catalana els seus centres tecnològics i d’innovació. Dins del sector, la companyia d'assegurances de salut Asisa invertirà més de 17 milions d'euros en l'obertura del seu primer centre mèdic a Barcelona, situat a 'edifici que allotjava l'antic centre mèdic d'Asepeyo al carrer Anglí, a la Bonanova. La firma preveu concloure les obres a finals de l'any vinent.

Per la seva banda, HM Hospitales projecta construir nous hospitals privats a Catalunya, després d’entrar a l’accionariat de la clínica Delfos.

I de Barcelona al món: Doctoralia ha expandit la seva activitat comercial amb l’obertura d’una nova oficina a Sao Paulo mentre que GENESIS Biomed s’ha incorporat a EIT Health, el principal consorci de salut europeu, com a associate partner. Per la seva banda, ZeClinics ha anunciat un nou acord de llicència amb la Universitat de Califòrnia per a la comercialització d'un model d'epilèpsia infantil basat en mutants scn1Lab de peix zebra.

 

Campàs, nova sòcia de Sanfeliu

Fora de les conselleries i ministeris, el sector continua treballant. Els projectes de la BioRegió que busquen inversor tenen ara un nou equip a qui acudir: Clara Campàs serà, juntament amb Josep Lluís Sanfeliu, cofundadora de la nova gestora de capital Asabys Partners, que ja ha subscrit amb el Banc Sabadell la creació del seu primer fons amb un objectiu d'inversió de 60 milions d'euros. L’equip està buscant un tercer soci i té previst començar després de l’estiu a invertir en fins a 15 de biotecnologia, tecnologia mèdica i innovació en salut en un període de 5 anys.

Una altra oportunitat és BStartup Health, programa pel qual Banc Sabadell invertirà 75.000 euros per projecte en tres projectes en fases inicials del sector salut (eHealth, Medical Devices, Diagnostics, Therapeutics). El termini d’inscripció ja és obert i finalitza el 15 de setembre.

Qui ja busca finançament és Pangaea Oncology, que prepara una ampliació de capital de cinc milions d'euros. La meitat de l’operació serà subscrita per la família Solans, propietària de Pikolin, que posseeix actualment el 36% del capital de l’empresa biomèdica. També Capital Cell ha obert una ronda d'inversió per crear el primer marketplace d’ICOs (oferta inicial de monedes) en salut a través de Blockchain. La ronda estarà oberta a nous inversors fins arribar a 1,1 milions d'euros.

D’altra banda, la consultora F. Iniciativas ha adquirit Inveready Innovation Consulting, filial del grup de capital risc, per impulsar el seu negoci de finançament d'activitats d’R+D d'empreses emergents a través de la nova marca FIReady.

També hi ha moviments a AB-Biotics, que continua la remodelació del seu consell d'administració per l'entrada de la multinacional japonesa Kaneka, amb el 34% del capital. Després de la dimissió de la meitat de vocals a principis d'abril, en les darreres setmanes ha sortit el president del consell, el secretari, i dos vocals, i només romanen ara els fundadors i primers executius, Miquel Àngel Bonachera i Sergi Audivert. A la junta d'accionistes de juliol es procedirà a la recomposició del consell.

 

Novetats a les farmacèutiques

Uriach ha adquirit dues companyies italianes, Progine i AR Fitofarma, i consolida la seva aposta per la parafarmàcia com a base principal del seu negoci. Amb aquestes operacions Uriach, que va tancar el 2017 amb una facturació rècord de 174 milions, es consolida al top 5 de l'àrea de consumer health a Espanya, Itàlia i Portugal.

Pel que fa als fàrmacs de prescripció, novetats al mercat: Kern Pharma ha iniciat la comercialització a Espanya i Portugal del primer biosimilar de trastuzumab, fàrmac de Roche, gràcies al seu acord de distribució amb la companyia biotecnològica coreana Celltrion Healthcare.

AstraZeneca també ha sol·licitat el registre de comercialització d'un fàrmac per a la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), anomenat Duakliren, desenvolupat per Almirall, el que permetrà a la farmacèutica catalana cobrar un pagament extra gràcies a l’acord signat al 2014 amb la farmacèutica britànica. D’altra banda, Almirall ha arribat a un acord econòmic amb la companyia nord-americana Viveve Medical per evitar anar a judici per una possible infracció de la patent d'un dels seus productes, una tecnologia que permet als metges l'ús de la temperatura com a paràmetre per tractar una varietat de condicions estètiques de teixits tous i nerviosos. L’import der l’acord no ha transcendit.

Grifols preveu obrir un centenar de nous centres de donació de plasma fins arribar a 325 centres l’any 2025. Per contra, Boehringer Ingelheim ha encarregat a PwC la venda de la seva fàbrica de Malgrat de Mar, en la qual treballen uns 350 empleats. L’empresa preveu tancar el traspàs abans de final d'any.

 

Avenços en recerca

L'esquizofrènia, l'autisme i el TDAH tenen una forta base genètica comuna: així ho mostra un estudi publicat a Science pel Brainstorm Consortium, que aplega 500 experts de diversos països incloent-hi nombroses entitats de recerca catalanes com ara l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona, el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares, l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, el Centre de Regulació Genòmica, l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català de Neurociències Aplicades i la Universitat Internacional de Catalunya.

Més recerca de la BioRegió a revistes de primer nivell: Nature ha publicat un estudi internacional amb participació d’IDIBELL i l’ICO que identifica un nou fàrmac per tractar de forma combinada un dels principals tipus de càncer de pulmó, l’anomenat Non-small cell lung cancer (NSCLC).

També investigadors d’IDIBELL-ICO han publicat a The Lancet Oncology el primer assaig clínic que prova amb èxit un nou tipus de fàrmac - un antagonista de CXCR4 - en pacients amb càncer de mama metastàtic HER2-negatiu. La FDA ha atorgat la designació Fast track a aquesta nova teràpia immuno-oncològica, fet que podrà accelerar-ne el desenvolupament.

L'ICO i l'IdibGi han publicat a Nature Medicine un estudi sobre l’eficàcia contra les metàstasis cerebrals d'una nova teràpia, una substància natural extreta de les llavors del card marià, la silibinina. L’estudi, en què han participat divuit pacients fironins, descriu el mecanisme molecular d’aquesta substància. Investigadors del mateix centre han descrit a Aging Cell el mecanismo pel qual un fàrmac utilitzat per a la diabetis frena l'envelliment, obrint la porta a endarrerir malalties cròniques relacionades amb l'edat.

L'Institut d'Oncologia de Vall d'Hebron (VHIO) ha descobert la manera com eliminar les cèllules tumorals dorments: una proteïna anomenada TET2 és una de les responsables de crear reserves per tot el cos de cèllules progenitores de diferents teixits,i és alhora la principal responsable de fer el mateix amb les cèllules tumorals en diversos tipus de càncer. El VHIO ha encadenat a aquesta investigació de 10 anys, els resultats del qual es publiquen a The journal of clinical investigation, projectes de nous fàrmacs que inhibeixen aquest factor.

Més estudis clínics: el VHIO serà el primer centre espanyol a oferir un assaig clínic internacional amb cèl·lules CAR exclusiu en limfomes. Dels 16 centres seleccionats a Europa, el VHIO és el primer autoritzat per incloure pacients. També el VHIO ha publicat a Annals of Oncology un estudi que demostra l’eficàcia d’un biomarcador per identificar pacients amb resistència als inhibidors de PARP.

La malaltia per fetge gras s'està convertint en la malaltia hepàtica crònica més important en el món, segons ha alertat aquest mes el VHIR durant la presentació d’un estudi que mostra que el trasplantament de microbiota intestinal corregeix la hipertensió portal en aquesta malaltia.

En neurologia, un treball publicat a Molecular Neurobiology per l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), centre del CSIC i de l'IDIBAPS, demostra efectes protectors del resveratrol -compost que es troba de forma natural en fruites com el raïm o algunes plantes- contra alteracions cel·lulars de l'Alzheimer.

Científics del Laboratori Europeu de Biologia Molecular de Barcelona han publicat a Physical Review el seu primer article, on desenvolupen un nou model matemàtic que reprodueix en ordinador la teoria d'Alan Turing sobre com es formen els patrons en sistemes biològics.

Noves capacitats en recerca: La quarta versió del superordinador MareNostrum, del Barcelona Supercomputing Center Centre Nacional de Supercomputació (BSC), ha multiplicat la seva potència per accelerar la investigació basada en la intel·ligència artificial (IA). El BSC es converteix així en el primer centre d'Europa en oferir accés a les mateixes tecnologies que el nou supercomputador nord-americà Summit, el més potent del món.

Per la seva part, l’Hospital Sant Pau ha incorporat un nou seqüenciador de nova generació (NGS) per identificar canvis en l'ADN amb repercussió diagnòstica i de seguiment. La incorporació de la seqüenciació massiva ha permès el centre multiplicar per 5 el nombre de pacients amb sospita de càncer de mama o ovari hereditari que es diagnostiquen a l'any.

En l'apartat de noms propis, Maria Terrades ha estat nomenada nova directora del Parc Científic de Barcelona, relevant l'Ignasi Belda.

 

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.