Vés al contingut

Redacció

B·Debate-International Center for Scientific Debate Barcelona és la nova marca del Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC), una iniciativa conjunta de Biocat i l'Obra Social “la Caixa” que va iniciar les seves activitats el 2009. B·Debate, dirigit per Miquel Martí, mantindrà la línia internacional iniciada pel CIDC i incidirà en diferents àmbits científics claus com són la genètica, l’oncologia, la biomedicina, l’epidemiologia ambiental, la bioinformàtica aplicada a l’atenció sanitària, l’agrigenòmica, la ginecologia, la bioètica, la teràpia gènica molecular i l’impacte social de la biotecnologia.

L’objectiu és continuar impulsant trobades internacionals d’alt nivell científic per a l’intercanvi obert de coneixement i la col·laboració entre experts de prestigi mundial per encarar els reptes socials complexos en l’àmbit de les ciències de la vida.

Miquel Martí, director de B·Debate: "Integrar diferents disciplines científiques en els debats genera opinió i influència positiva en les polítiques científiques, i una repercussió social mesurable a mig termini"

Els debats de B·Debate potencien la integració de diferents disciplines científiques, i com explica Miquel Martí, “contribueixen a la generació d’opinió i influència positiva en les polítiques científiques amb una repercussió social mesurable a mig termini”. Per això, se seguirà amb el mateix format com fins ara ja que “ens ha donat un resultat excel·lent a l’hora de plantejar reptes i trobar consens en les solucions i en la generació de coneixement: diàleg, discussió i anàlisi des de diferents aproximacions”, afegeix Martí.

El Comitè Científic de B·Debate, format per experts i científics rellevants de diversos àmbits de la ciència a Catalunya, és l’encarregat de seleccionar les propostes internacionals d’interès científic i social que es presenten a la convocatòria anual.

Programa d’activitats 2012

B·Debate té programades dotze activitats per aquest any, que es duran a terme en col·laboració amb destacades entitats i centres de recerca catalans i internacionals, i en les quals participaran més de 300 científics i experts en les diferents àrees de treball.

En la selecció dels projectes presentats, el Comitè Científic ha tingut en compte tant la rellevància científica i l’interès social dels reptes plantejats com el potencial divulgatiu de continguts i solucions per a la societat. També s’ha considerat la multidisciplinaritat de les temàtiques i l’impacte internacional de l’activitat. Això sense oblidar la implicació d’investigadors vinculats a entitats catalanes per tal de promoure la ciència del país. “B·Debate ha de contribuir a posicionar Barcelona com a ciutat referent en generació de coneixement i Catalunya com a país d’excel·lència científica”, emfatitza Miquel Martí.

Amb aquest programa d’activitats es manté l’increment de 2011 respecte el 2010, quan es va passar de tres a onze debats, de 155 a 278 ponents i de 275 assistents convidats a 1.604.

Cal destacar el debat Good Practices for Fostering Transformatives Research in Health and Life Sciences, organitzat en col·laboració amb la Fundació Pasqual Maragall i sota la direcció científica del Dr. Jordí Camí, on s’analitzaran les experiències d’èxit en l’impuls de la recerca transformativa, els procediments i els mecanismes de finançament i de gestió i com poden aplicar-se per als reptes de la recerca biomèdica. 

També es durà a terme, juntament amb el Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG), la jornada The Future of Plant Genomes: Harvesting Genes for Agriculture, per identificar els reptes en l’anàlisi dels genomes de cultius i dissenyar noves aplicacions per al desenvolupament de varietats de major productivitat, resistència a patògens i a l’estrès o línies adaptades a condicions ambientals específiques.

Repetint la bona experiència de 2011, en la programació d’aquest any també està previst realitzar dos cicles de diàlegs, en col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), al voltant de l’origen de la ment humana i les possibles solucions que la ciència proposa a les necessitats alimentàries presents i futures.

Nou web obert a experts i públic en general

Amb al nova marca B·Debate també s’obre un nou web (www.bdebate.org), que de forma dinàmica i innovadora, ofereix tota la informació corporativa i de les activitats del centre. Des del web es pot conèixer més a fons B·Debate (missió, valors, visió i conceptualització) i s’hi pot trobar, a més de la programació prevista, tota la informació dels debats que s’han fet fins ara, amb reportatges, documents científics, entrevistes a experts, vídeos, imatges i altre material relacionat.

Nota de premsa (19/3/2012)

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.